Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Παζάρια πίσω από την πρόταση μομφής

Ο Μαριάνο Ραχόι προσέρχεται στη Βουλή για τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2018
Οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα: χρειάζονταν...
τις ψήφους κι άλλων κομμάτων για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Τρεις «μικροί» της Βουλής, με συνολικά 15 έδρες, φαίνεται ότι κρατούν την τύχη του Ραχόι στα χέρια τους καθώς ένα 24ωρο πριν από την ψηφοφορία εμφανίζονται «αναποφάσιστοι».

Τα σχέδια του Σάντσεθ

Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ
Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ Πέδρο Σάντσεθ | AP Photo/Francisco Seco

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πέδρο Σάντσεθ, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη: μέχρι στιγμής έχει τη δηλωμένη υποστήριξη των Podemos, των Καταλανών εθνικιστών (ERC) και των δυο μικρών κομμάτων: Coalició Compromís και Nueva Canarias.

Το σύνολο των ψήφων αυτής της περιστασιακής συμμαχίας είναι 165, όταν για να εγκριθεί η πρόταση μομφής χρειάζονται 176.

Παρά τα παζάρια που μεσολάβησαν και τις υπαναχωρήσεις που έγιναν, οι Πολίτες (Ciudadanos) απέρριψαν το σχέδιο των Σοσιαλιστών καθώς δημοσίως ζητούσαν, μεταξύ άλλων, άμεσες εκλογές. 

Ετσι ο Σάντσεθ επέλεξε να προχωρήσει με τα κόμματα που δεν επιθυμούν άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκτιμώντας ότι μπορεί να κερδίσει επιπλέον και τις 15 ψήφους τριών μικρών κομμάτων Βάσκων και Καταλανών (EH Bildu, PNV, PDeCat) που ακόμα δεν έχουν δηλώσει τη θέση τους και τα χρειάζεται.



Ανακοινώνοντας την απόφαση να καταθέσει το κόμμα του την πρόταση μομφής, ο Σάντσεθ είχε προτείνει μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές «το συντομότερο δυνατόν», αποφεύγοντας να προσδιορίσει ημερομηνία.

Το ίδιο θα κάνει και τώρα στη συζήτηση της πρότασης μομφής που αρχίζει σήμερα στη Βουλή, ικανοποιώντας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν επιθυμούν άμεση προσφυγή στις κάλπες, από την οποία ωφελημένοι πιθανότατα θα βγουν μόνο οι Πολίτες.  

Ακόμα και οι Podemos, που αρχικά έκαναν λόγο για άμεσες εκλογές, στη συνέχεια έδειξαν να το ξανασκέφτονται, με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να δηλώνει ότι η πρώτη επιλογή του είναι «μια πλουραλιστική, σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να κυβερνήσει μέχρι το 2020». 

Οι υπολογισμοί των Πολιτών


Αλβερτο Ριβέρα
Αλβερτο Ριβέρα Αλμπερτ Ριβέρα | AP Photo/Francisco Seco

Δεν είναι ότι οι φιλελεύθεροι Πολίτες με τους 32 βουλευτές τους δεν θέλουν να δουν τον Μαριάνο Ραχόι να φεύγει. Είναι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την αυξητική πορεία των ποσοστών τους -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- και να κυριαρχήσουν στις κάλπες.

Ο ηγέτης τους, Αλμπερτ Ριβέρα, προειδοποίησε τον Ραχόι ότι η πρόσφατη καταδίκη του κεντροδεξιού κόμματός του για διαφθορά τραυμάτισε θανάσιμα την κυβέρνησή του και βύθισε τη χώρα σε «συνταγματική κρίση», που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με πρόωρες εκλογές.

«Η κυβέρνηση αυτή τελείωσε», είπε στον Guardian, «ο Ραχόι θα πρέπει να σταματήσει να αρνείται την πραγματικότητα και να παραδεχτεί ότι η κυβέρνησή του έκλεισε τον κύκλο της, αποφεύγοντας έτσι να προκαλεί περαιτέρω ζημιά στη χώρα».

Ωστόσο, παρά τις σκληρές κουβέντες τους, οι Πολίτες -προς το παρόν τουλάχιστον- αρνούνται να στηρίξουν την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, με πρώτο επιχείρημα του Ριβέρα ότι δεν μπορεί να συνταχθεί με «λαϊκιστές (δηλαδή τους Podemos) και εθνικιστές (Βάσκους και Καταλανούς)».

Επίσης αρνείται να δεχτεί ότι θα κυβερνήσουν, έστω προσωρινά, οι Σοσιαλιστές που διαθέτουν μόνο 84 σε σύνολο 350 βουλευτών.

Εάν ο Ραχόι δεν παραιτηθεί οικειοθελώς, είπε ο Ριβέρα, οι Πολίτες θα καταθέσουν πρόταση για «ανεξάρτητο υποψήφιο» πρωθυπουργό, που θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές αφού εγκριθεί πρώτα ο προϋπολογισμός της χώρας το 2018.

Δύσκολο το εγχείρημα χωρίς συμμαχίες αφού για να κατατεθεί η πρόταση απαιτούνται 35 υπογραφές και ο Ριβέρα έχει 32.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι φιλελεύθεροι Πολίτες -που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη το 2006- θα κέρδιζαν την πρώτη θέση, μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Podemos, εάν γίνονταν τώρα εκλογές.

Οι επικριτές του Ριβέρα τον κατηγορούν ότι σκόπιμα βγήκε στο Λαϊκό Κόμμα από τα δεξιά, κατηγορώντας τον ότι εγκατέλειψε τις φιλελεύθερες αξίες του για τα εκλογικά κέρδη, δείχνοντας έτσι τις πραγματικές δεξιές προθέσεις του.

Ο Ριβέρα από την πλευρά του, προτάσσοντας στις πρόσφατες ομιλίες του την «ενότητα» και την ισπανική ταυτότητα της χώρας, υποστηρίζει ότι η πατριωτική υπερηφάνεια ήταν μέχρι τώρα ο αποκλειστικός χώρος δράσης της Δεξιάς.

«Αυτή είναι μια λάθος αντίληψη», λέει, «η σύγχυση δηλαδή της Ισπανίας με τη Δεξιά. Η Ισπανία είναι ο καθένας μας: είμαστε εμείς οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλιστές, οι συντηρητικοί».

Η κρίσιμη για τον Ραχόι ψηφοφορία στη Βουλή θα αρχίσει, αύριο Παρασκευή, όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση, περίπου στις τρεις το μεσημέρι.

Επιμέλεια κειμένου: Αθηνά Κουφοπάνου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: