Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ο θάνατος μιας γυναίκας έσπρωξε την Ιρλανδία σε άλλο δρόμο

Ιρλανδία-επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για τις αμβώλσεις- Πάνω το γράφιτι με πρόσωπο της Ινδής Σαβίτα Χαλαπαναβάρ
Το 2012 μια έγκυος από την Ινδία πέθανε λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή της σε νοσοκομείο της Ιρλανδίας. Ο παράλογος χαμός της σόκαρε όλο τον κόσμο και οι συνθήκες του θανάτου της -ο οποίος...
«υπαγορεύτηκε» στην ουσία από το Σύνταγμα της χώρας- προκάλεσαν την οργή της κοινής γνώμης στην Ιρλανδία και την ενίσχυση του κινήματος που θα έπαιζε τελικά καθοριστικό ρόλο πέντε χρόνια μετά, στο σημερινό ιστορικό δημοψήφισμα, με το οποίο εγκρίθηκε η νομιμοποίηση των αμβλώσεων με ποσοστό 66,4% έναντι 33,6% που συγκέντρωσε το «όχι». 

Η 31χρονη Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, οδοντίατρος, εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκάλγουεϊ στις 21 Οκτωβρίου του 2012, όταν ήταν στη 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της στο πρώτο της παιδί.

Το ιατρικό προσωπικό απεφάνθη ότι η αποβολή ήταν αναπόφευκτη, αλλά δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τη νεαρή γυναίκα -παρά τις εκκλήσεις και της ίδιας και του συζύγου της- καθώς η καρδιά του εμβρύου χτυπούσε ακόμα. 

Λίγες ημέρες αργότερα, οι γιατροί διέγνωσαν μόλυνση και μετά σηψαιμικό σοκ. Η Σαβίτα πέθανε στις 28 Οκτωβρίου.

Διαδηλώσεις στο Δουβλίνο, τον Νοέμβριο του 2012, μετά τον θάνατο της Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων Διαδηλώσεις στο Δουβλίνο, τον Νοέμβριο του 2012, μετά τον θάνατο της Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων | AP Photo/Shawn Pogatchnik, File
Σε συνεντεύξεις που έδωσε τις επόμενες εβδομάδες ο σύζυγός της είπε ότι και αυτός και η Σαβίτα επανειλημμένα ζήτησαν από τους γιατρούς να προχωρήσουν σε άμβλωση, για να εισπράξουν σταθερά την απάντηση: «Είμαστε χώρα καθολικών».  

Χιλιάδες διαδήλωσαν τότε σε όλη τη χώρα ζητώντας να επιτραπεί στις γυναίκες η νόμιμη πρόσβαση στην άμβλωση.





Ιστορική νίκη
Και σήμερα, καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν μια ιστορική νίκη για τους υποστηρικτές της νομιμοποίησης των αμβλώσεων με ποσοστό 66,4% -μια «ήσυχη επανάσταση» όπως χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός της χώρας- λουλούδια και χιλιάδες μηνύματα στόλιζαν το γκράφιτι με το πρόσωπο της Σαβίτα σε δρόμο του Δουβλίνου. 

«Ηρθα εδώ για να ζητήσω συγγνώμη από τις γυναίκες της Ιρλανδίας και από τις γυναίκες όπως η Σαβίτα, τις οποίες απογοητεύσαμε» είπε ο 24χρονος Ιαν Τζένινγκς, αφήνοντας το δικό του μήνυμα. «Επί δεκαετίες αυτή η χώρα γυρνούσε την πλάτη της στις γυναίκες, τις κρύβαμε, τις ντροπιάζαμε και η γενιά μας αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε, ποτέ».

«Ο θάνατός σου ήταν σημείο αφετηρίας για μένα για να συμμετάσχω στον αγώνα τροποποίησης του 8ου άρθρου [του Συντάγματος]» γράφει μια γυναίκα στο δικό της σημείωμα. «Σήμερα είμαι περήφανη για τη χώρα μου. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ και λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να σε βοηθήσουμε. Το "ναι" μου ήταν για σένα».



Αντιδράσεις

Ιρλανδία
Ιρλανδία O πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ με την υπέρμαχο του «ναι», γερουσιαστή των Εργατικών Ιβάνα Μπάτσικ | Brian Lawless/PA via AP

«Ο λαός μίλησε. Είπε ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σύνταγμα για μια σύγχρονη χώρα. Είπαμε ότι εμπιστευόμαστε τις γυναίκες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την υγεία τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, που εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ τού «ναι». 

Οι οπαδοί της εκστρατείας «Σώστε το 8ο άρθρο» χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα «τραγωδία ιστορικών διαστάσεων». «Το αγέννητο παιδί δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα στη ζωή, αναγνωρισμένο από το κράτος» είπε ο εκπρόσωπός της, Τζον ΜακΓκουίρκ, υποσχόμενος ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν «εάν και όταν ανοίξουν οι πρώτες κλινικές για αμβλώσεις στην Ιρλανδία». 

Το ερώτημα

Ιρλανδία
Ιρλανδία AP Photo/Peter Morrison

Οσοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία έπρεπε να απαντήσουν εάν θέλουν να ανακληθεί ή να διατηρηθεί ως έχει το άρθρο 8 του Συντάγματος, του 1983, που αναφέρει ότι το έμβρυο έχει το ίδιο δικαίωμα στη ζωή με την έγκυο.





Η επικράτηση του «ναι» ανοίγει τον δρόμο στο Κοινοβούλιο να νομοθετήσει την αλλαγή του πιθανώς έως το τέλος του χρόνου, προβλέποντας τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων με αίτημα της εγκύου και έως τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Από τις 12 έως τις 24 εβδομάδες θα επιτρέπεται η άμβλωση μόνο στις περιπτώσεις γενετικής ανωμαλίας του εμβρύου, κινδύνου για τη ζωή της εγκύου ή κινδύνου για σοβαρά προβλήματα στην υγεία της, ενώ μετά τις 24 εβδομάδες θα επιτρέπεται η διακοπή της κύησης μόνο εάν διαγνωστούν γενετικά προβλήματα στο έμβρυο.

Θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη για ιατρικό προσωπικό και γιατρούς-αντιρρησίες, οι οποίοι όμως αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παραπέμψουν την έγκυο σε άλλους γιατρούς.

Επιμέλεια κειμένου: Αθηνά Κουφοπάνου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: