Ολοζώντανος και χαμογελαστός παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ο Ρώσος δημοσιογράφος Αρκάντι Μπαμπτσένκο, η δολοφονία του οποίου είχε ανακοινωθεί...
το βράδυ της Τρίτης. Ο δημοσιογράφος και επικριτής της πολιτικής Πούτιν εξήγησε ότι έπρεπε να το κάνει διότι ήθελε να προλάβει απόπειρα εναντίον του οργανωμένη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο Μπαμπτσένκο, που είχε αναγκαστεί να φύγει από τη Ρωσία και ζούσε μόνιμα στο Κίεβο, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Είχε δεχτεί πυρά στην πλάτη έξω από το σπίτι του από έναν άγνωστο άνδρα, την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί και ενώ η σύζυγός του ήταν στο μπάνιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε εκπνεύσει ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο.
Όπως έλεγαν, η δολοφονία του σχετιζόταν με τη δημοσιογραφική του δουλειά.
Η «σκηνοθεσία»
Ο Μπαμπτσένκο το απόγευμα της Τετάρτης έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία, αφού ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του που «έζησε αυτόν τον εφιάλτη», εξήγησε ότι η δολοφονία του δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα σχέδιο του ίδιου και των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας (SBU).
Στόχος τους ήταν να αποκαλύψουν το πραγματικό σχέδιο δολοφονίας του από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο έμαθε η SBU και τον ενημέρωσε γι’ αυτό.
Από τη συνέντευξη Τύπου του Αρκάντι Μπαμπτσένκο Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν υψηλόβαθμα στελέχη των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών | AP Photo/Efrem Lukatsky
Ο δημοσιογράφος, που δήλωσε ότι «έχει δει πολλούς φίλους και συνεργάτες του νεκρούς», περιέγραψε πώς δημιουργήθηκε η «ψευδής είδηση» της δολοφονίας του καθώς είχε δει με τα μάτια του αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν τη δολοφονία του.
Όπως είπε, απόδειξη ότι υπάρχει ρωσική εμπλοκή στην υπόθεση ήταν ότι οι επίδοξοι δολοφόνοι του είχαν τη φωτογραφία του διαβατηρίου του και τα επίσημα στοιχεία του.
Επίσης, οι ουκρανικές αρχές, μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει έναν άνδρα που φέρεται ότι έλαβε το ποσό των 40.000 δολαρίων για να οργανώσει τη δολοφονία, προσέγγισε πρώην στρατιώτη για να σκοτώσει τον Μπαμπτσένκο, ενώ επρόκειτο να αγοράσει πυροβόλα όπλα και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών για πραγματοποιήσει «άλλες τρομοκρατικές ενέργειες».
«Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά και είμαι ακόμα ζωντανός», δήλωσε ο Μπαμπτσένκο.
Ανακούφιση, αλλά και επικρίσεις
Η «ανάσταση» του Ρώσου δημοσιογράφου προκάλεσε κύματα ανακούφισης μεταξύ των συναδέλφων του, με δεδομένο ότι εργαζόταν για την εφημερίδα Novaya Gazeta, έξι δημοσιογράφοι της οποίας -με πιο γνωστή την Άνα Πολιτόφσκαγια- έχουν δολοφονηθεί.
Ωστόσο, αρκετοί τον επέκριναν για τη μέθοδο που χρησιμοποίησε διότι έδωσε ακόμη ένα επιχείρημα στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Μόσχας. Άλλωστε, Ρωσία και Ουκρανία, με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία αλλά και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, διαρκώς αλληλοκατηγορούνται για προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις.
Επιπλέον, η φερόμενη δολοφονία του Μπαμπτσένκο –για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο- έγινε η αφορμή για επικριτικά σχόλια εναντίον της Μόσχας από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.
Οι σχέσεις Μόσχας – Λονδίνου περνούν σοβαρή κρίση μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.
Ποιος είναι ο Μπαμπτσένκο
Ο Μπαμπτσένκο υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός κατά της ρωσικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Επέκρινε την απόφαση Πούτιν για προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και την υποστήριξη που πρόσφερε η Ρωσία στους αυτονομιστές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
Κριτική ασκούσε και για τη στάση της Μόσχας στον πόλεμο της Συρίας.
Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, είχε υποστηρίξει ότι το μεγαλύτερο όπλο του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η προπαγάνδα, η οποία «είναι πιο ισχυρή από τα πολεμικά πλοία και αεροπλάνα».
Όπως τόνιζε, ο πρόεδρος τη Ρωσίας χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να «απανθρωποποιήσει» τον κόσμο, περιγράφοντας ως εχθρό όποιον τον ενοχλεί, όπως οι Τσετσένοι, οι Ουκρανοί, αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές.
Είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης και στους δύο πολέμους στην Τσετσενία, ενώ διετέλεσε ανταποκριτής πολέμου για περισσότερο από μια δεκαετία, γράφοντας για τον πόλεμο στη Γεωργία και αργότερα στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Έφυγε από τη Ρωσία στις αρχές του 2017. Αφορμή στάθηκε ένα σχόλιό του στο Facebook, όπου εξέφραζε την αδιαφορία του για τον χαμό της ρώσικης στρατιωτικής χορωδίας μετά τη συντριβή του αεροπλάνου που τους μετέφερε στη Συρία. Το σχόλιο έγινε αφορμή για να δεχθεί προσωπικές απειλές. Αποχαιρέτησε τη Ρωσία, γράφοντας ότι εγκαταλείπει μια χώρα στην οποία «δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής».
Στην αρχή κατέφυγε στην Τσεχία, στη συνέχεια πήγε στο Ισραήλ και τελευταίος του σταθμός ήταν η Ουκρανία.
Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου