Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Το Μακεδονικό στο εσωτερικό «ναρκοπέδιο» της ΠΓΔΜ

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Μακεδονικό στο εσωτερικό «ναρκοπέδιο» της ΠΓΔΜ
Στο εσωτερικό πολιτικό ναρκοπέδιο της πΓΔΜ και εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων του διεθνούς παράγοντα προς τα Σκόπια κρίνονται τα τελευταία βήματα για τη λύση του Μακεδονικού.

Ο...
πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες ότι υπάρχει «κατ’ αρχήν, αλλά όχι τελική συμφωνία», η επεξεργασία των νομικών κείμενων στα οποία έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση των δυο υπουργών Εξωτερικών έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, και η μεγάλη πολιτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της πΓΔΜ ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες.

Από διπλωματικούς κύκλους και στις δύο πρωτεύουσες εκπέμπονται μηνύματα ενισχυμένης αισιοδοξίας, ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διαμηνύουν σταθερά πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και επισημαίνουν με νόημα πως στην επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ μένει να τεθούν «και θέματα ουσίας, και όχι μόνον διαδικασίας». Κατά τις ίδιες πηγές, τα πάντα θα κριθούν από την αποδοχή του erga omnes και τη δυνατότητα του Ζόραν Ζάεφ να περάσει την αλλαγή του συντάγματος στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο – εκεί, όπου ο μεγάλος ανασχετικός παράγοντας παραμένει ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ.

Ο κ. Ιβανόφ, προερχόμενος από τη σκληρή εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO, πρόκειται να ενημερωθεί επισήμως σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ για το επίπεδο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις, όμως φρόντισε ήδη από χθες να διαμορφώσει «κλίμα» στέλνοντας το δικό του μήνυμα τόσο στον Ζόραν Ζάεφ όσο και σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον που ανεβάζουν την πίεση προς τα Σκόπια για άμεση συμφωνία.

«Η στάση του προέδρου Ιβανόφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της πΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του λίγη ώρα μετά τη χθεσινή συνέντευξη Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο κ. Ιβανόφ και συνολικά το VMRO έχει δεχθεί αλλεπάλληλα μηνύματα τα τελευταία 24ωρα, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, για την «ανάγκη» συμφωνίας με την Ελλάδα – μια «ανάγκη» η οποία, αντικατοπτρίζει πέραν των άλλων και την αγωνία του Βερολίνου για ένα θετικό αντίβαρο στην πολιτική αναταραχή που πλήττει ξανά την Ευρώπη.


Το αν οι πιέσεις αυτές θα αποδώσουν παραμένει προσώρας άδηλο, όπως άγνωστα είναι και τα πραγματικά περιθώρια πολιτικής ευελιξίας που έχει ο Ζόραν Ζάεφ για να περάσει το erga omnes. Στο πλαίσιο ωστόσο της προσπάθειας να έχει αυξημένα «όπλα» εσωτερικής διαπραγμάτευσης και επικοινωνιακής διαχείρισης, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει υποσχεθεί πως εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποσταλεί πρόσκληση στην πΓΔΜ για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών. Την συμφωνία για την επιστολή ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Ζάεφ, από πηγές ωστόσο στην Αθήνα με γνώση της διαπραγμάτευσης επισημαίνεται πως, σε κάθε περίπτωση, στα κείμενα αναφέρεται ρητά πως η πΓΔΜ θα προσκαλείται για ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως «θα έχει ολοκληρώσει και τη συνταγματική αλλαγή».

Δύο στοιχεία τα οποία επίσης τόνισε χθες ο Ζόραν Ζάεφ είναι η αποδοχή – όπως είχε ήδη γράψει το tvxs.gr – από την ελληνική πλευρά της «μακεδονικής» γλώσσας και της «μακεδονικής» ταυτότητας. Ως προς το πρώτο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως θα υπάρχει επίσης ρητή αναφορά πως η εν λόγω γλώσσα είναι σλαβομακεδονικής προέλευσης και ουδεμία σχέση έχει με τη γλώσσα της αρχαίας Μακεδονίας. Ως προς το δεύτερο, η ιθαγένεια θα ορίζεται με πλήρη αναγραφή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί – για παράδειγμα, δηλαδή, «Πολίτης της βόρειας Μακεδονίας» εάν προκριθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Γι αυτό καθ’ αυτό το όνομα, και από τις δύο πλευρές εξακολουθεί να μην επιβεβαιώνεται πως έχουν καταλήξει στο «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) όπως ανέφεραν οι διαρροές από τα Σκόπια, και διαμηνύεται πως στο τραπέζι παραμένουν τρεις επιλογές της λίστας Νίμιτς (Gorna Makedonija. Severna Makedonija, Nova Makedonija). Ουδείς αποκλείει, ωστόσο, στην τελική, και πιο κρίσιμη, φάση της διαπραγμάτευσης να μπει στο τραπέζι και κάποιο νέο όνομα…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: