Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η γέννηση ενός νέου Ταμείου στα ΜΜΕ προκαλεί πόλεμο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΔΟΕΑΠ
Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ την περασμένη εβδομάδα έβαλε φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε...
συνδικαλιστές και παρατάξεις για το παρόν και το μέλλον του νέου Ταμείου Υγείας και Επικούρησης των ΜΜΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η προκήρυξη εκλογών για νέο ΔΣ, κίνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από όλες τις συνδικαλιστικές Ενώσεις. Στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ εστάλησαν εξώδικα από την ΕΣΠΗΤ και τους τεχνικούς της ΕΡΤ, ενώ οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και η ΠΟΣΠΕΡΤ ζήτησαν την αναβολή των εκλογών.



Η σφοδρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και δεκαπέντε ημέρες εξηγείται με την ανάγνωση του νέου Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, στο οποίο ενσωματώθηκαν όλες οι διατάξεις του νόμου Πετρόπουλου, και αυτή που μετατρέπει τους πρώην μετόχους του παλιού ΕΔΟΕΑΠ σε απλούς «ασφαλισμένους», κάτι που σημαίνει ότι χάνουν όλα τα δικαιώματα που είχαν στο παρελθόν. Οι σημερινές αντιδράσεις από όσους τον περασμένο Νοέμβριο είχαν συμμαχήσει (συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ) προκειμένου να ψηφίσουν τα μέλη τού τότε Οργανισμού «Ναι» στις αλλαγές δεν επηρεάζουν πλέον σε τίποτε τις εξελίξεις.

Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, το μόνο που θα κρίνουν είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο στη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού ταμείου, που θα διαχειρίζεται έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε τα έσοδα που θα έχει ο Οργανισμός: ασφαλιστικές εισφορές από 40.000 και πλέον ασφαλισμένους από όλα τα ΜΜΕ και εργοδοτικές εισφορές, το 2% επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, καθώς και το κουτσουρεμένο «αγγελιόσημο»-εισφορά 2% επί των διαφημίσεων στο internet για όλες τις ιστοσελίδες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που διανέμουν υπηρεσίες περιεχομένου στην Ελλάδα.


Μείωση επικουρικών συντάξεων και «πληρωμή» συνδικαλιστικών Ενώσεων!

Το νέο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ ενσωμάτωσε τις διατάξεις του νόμου Πετρόπουλου και στο Ταμείο ασφαλίζονται για υγεία και επικούρηση όλες οι κατηγορίες εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ. Παρ’ όλα αυτά, ως «κεφαλαιούχοι» του Ταμείου παραμένουν οι τέσσερις συνδικαλιστικές Ενώσεις που ίδρυσαν τον ΕΔΟΕΑΠ, με τα ανάλογα ποσά στο κεφάλαιό του, δηλαδή η ΕΣΗΕΑ με 38.151,14 ευρώ, η ΕΣΗΕΜ-Θ με 2.934,70 ευρώ, η ΕΠΗΕΑ με 11.738,81 ευρώ και η ΕΠΗΕΘ με 880,41 ευρώ.

Από τα έσοδα που θα έχει ο νέος ΕΔΟΕΑΠ από το αγγελιόσημο, που δεν έχει αποδοθεί μέχρι και σήμερα στο Ταμείο, θα διανεμηθούν συγκεκριμένα ποσά και στις τέσσερις συνδικαλιστικές Ενώσεις. Δεν προβλέπεται στο νέο Καταστατικό η συνέχιση της απόδοσης μέρους των εσόδων από το «μίνι αγγελιόσημο» για τις συνδικαλιστικές Ενώσεις.

Ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσει να δίνει τη σύνταξη επικούρησης και το εφάπαξ, αλλά το ύψος τους θα αποφασίζεται από τη διοίκηση του Ταμείου «ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση»! Όπως ορίζεται στο Καταστατικό, θα αποφασίζεται ένα «βασικό ύψος» επικουρικής σύνταξης με απόφαση του ΔΣ, που αναλογεί σε 25 έτη ασφάλισης για τη σύνταξη και σε 12 έτη για το εφάπαξ. Αυτά τα ποσά θα αναπροσαρμόζονται, αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ, ανάλογα με τα επιπλέον χρόνια ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.

Στα θετικά είναι η συνέχιση της προαιρετικής ασφάλισης για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ μετά από αίτημά τους και εφόσον έχουν κλείσει πενταετία ως εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι. Για την προαιρετική ασφάλιση θα καταβάλλεται το σύνολο της μηνιαίας εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη για κάθε έναν από τους κλάδους στους οποίους έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το ότι διατηρείται στο Καταστατικό η διάταξη σύμφωνα με την οποία μέλος συνδικαλιστικής Ένωσης που έχει διαγραφεί χάνει και το δικαίωμα ασφάλισης υπηρεσιών υγείας από τον ΕΔΟΕΑΠ.


typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: