Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Gorna Μakedonija ή Nova Makedonija;

Αποτέλεσμα εικόνας για Gorna Μakedonija ή Nova Makedonija;
Mε τα δύο επικρατέστερα ονόματα ανοιχτά πλέον στο τραπέζι και κομίζοντας στις αποσκευές του το σύμφωνο λύσης που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Μάθιου Νίμιτς αναμένει σήμερα τις...
πρώτες επίσημες τοποθετήσεις της ηγεσίας της πΓΔΜ στον πυρήνα πλέον της διαπραγμάτευσης για το Μακεδονικό.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ βρίσκεται από χθες στα Σκόπια και σήμερα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μικόσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.


Εκ των πέντε συνομιλητών του Μάθιου Νίμιτς οι πλέον απρόβλεπτοι και σκληροί στις θέσεις τους – κυρίως σε ό,τι αφορά τα αλυτρωτικά ζητήματα – θεωρούνται οι Γκιόργκι Ιβανόφ και Χρίστιαν Μικόφσκι, προερχόμενοι και οι δύο από το «σύστημα» Γκρούεφσκι. Στον αντίποδα, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Ζόραν Ζάεφ και η Δημοκρατική Ενωση για την Ενσωμάτωση του Αλί Αχμέτι τάσσονται σταθερά υπέρ ενός «αμοιβαία επωφελούς» συμβιβασμού με την Ελλάδα, καίτοι εξακολουθούν να έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του δημοψηφίσματος για την έγκριση ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τάχθηκε εκ νέου χθες υπέρ του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι θα αποτελέσει «πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη», σε αντίθεση με τον Αλί Αχμέτι ο οποίος θεωρεί ότι εάν υπάρξει συμφωνία αυτή πρέπει να επικυρωθεί μόνον από την Βουλή.

Συνολικά, πάντως, και μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το βράδυ του περασμένου Σαββάτου , όλες οι πολιτικές πλευρές στα Σκόπια έχουν κρατήσει σχετικά χαμηλούς τόνους και δεν έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης.

Τα δύο επικρατέστερα ονόματα

Με αυτό το δεδομένο, οι θέσεις που θα πάρουν στις σημερινές τους συναντήσεις με τον Μάθιου Νίμιτς θα δώσουν και το πρώτο καθαρό στίγμα για την δυναμική της περαιτέρω διαδικασίας, τόσο στο καθοριστικό ζήτημα της άρσης του αλυτρωτισμού, όσο και στο ονοματολογικό.

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, μετά την επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα οι πληροφορίες φέρουν την ελληνική πλευρά να προκρίνει το όνομα «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο, δηλαδή «Republika Gorna Makedonija». Το ιδανικό σενάριο για τηνΑ θήνα, όπως δήλωσε και στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα ήταν η ενιαία γραφή του ονόματος της γειτονικής χώρας – εν προκειμένω Gornamakedoniga,  εάν και εφόσον τελικά συμφωνηθεί το «Ανω Μακεδονία».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν το Gornamakedonija είναι αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ, με άλλες πληροφορίες από τα Σκόπια να αναφέρουν πως το όνομα το οποίο φάνηκε να συγκεντρώνει την μεγαλύτερη στήριξη στο συμβούλιο αρχηγών του περασμένου Σαββάτου ήταν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», δηλαδή «Republika Nova Makedonija”. Το «Νέα Μακεδονία» έχει το μειονέκτημα ότι δεν περιλαμβάνει γεωγραφικό, αλλά χρονικό προσδιορισμό, ενώ το «Ανω Μακεδονία» φέρεται να εγείρει προβληματισμούς και ενστάσεις από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Στους διπλωματικούς κύκλους πάντως θεωρείται ότι το όνομα δεν είναι ο πρώτος παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις, καθώς το βασικό και μη διαπραγματεύσιμο προαπαιτούμενο που θέτει η ελληνική πλευρά είναι η άρση κάθε αλυτρωτικής βλέψης μέσω της αλλαγής του συντάγματος της πΓΔΜ.

Το «σύμφωνο λύσης» και το σύνταγμα

Εδώ, τον κρίσιμο ρόλο θα παίξει το σύμφωνο που προτείνει η Αθήνα και, όπως ήδη έχει γράψει το tvxs.gr, περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη τεσσάρων σταδίων για λύση-πακέτο, ήτοι έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και πρόσκληση της πΓΔΜ σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ, εν συνεχεία συμφωνία επί της σύνθετης ονομασίας erga omnes, ψήφιση του νέου συντάγματος και ένταξη της γειτονικής χώρας στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Πρόκειται για μια διαδικασία όχι σύντομης διάρκειας, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Νίκος Κοτζιάς μετά την συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς, τόσο τα χρονοδιαγράμματα όμως όσο – και κυρίως – η κατεύθυνση που θα πάρουν το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να γίνουν πιο ξεκάθαρα μετά τις σημερινές συναντήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στα Σκόπια. Εάν τα μηνύματα που θα προκύψουν είναι ενθαρρυντικά, τότε οι πληροφορίες θέλουν να πραγματοποιείται και νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, πιθανότατα και πάλι στην Θεσσαλονίκη, την επόμενη εβδομάδα.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: