Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Μέσα «πυροβολούν», έξω καταψηφίζουν

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η επιβολή εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, το οποίο περιλαμβανόταν στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για πολιτική λύση στη σύγκρουση της Υεμένης που πέρασε με 539 «ναι», 13 «όχι» και 81 αποχές, αλλά η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη σχετική παράγραφο...


Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ του εμπάργκο τάχθηκαν 368 βουλευτές και κατά 221. Η μεγάλη διαφορά των ψήφων έγκειται στο ότι η πλειοψηφία των κεντροδεξιών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση.

Από ελληνικής πλευράς υπέρ ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτρης Παπαδημούλης, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και Έυα Καϊλή, του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, καθώς και οι Κώστας Χρυσόγονος και Νίκος Χούντης. Όμως, «όχι» είπαν οι Νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώρογς Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης.

Να εξηγήσουν την αρνητική στάση τους ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κάλεσε ακόμη τις κυβερνήσεις που πουλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία να σεβαστούν το «πολύ σημαντικό, θετικό μήνυμα και βήμα» της Ευρωβουλής.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένω να το κάνουν και οι κυβερνήσεις των χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία που πουλάνε πολλά όπλα στη Σαουδική Αραβία. Να ακούσουν το μήνυμα του 90% του Ευρωκοινοβουλίου» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αυτήν τροπολογία, που υποστήριξαν οι ομάδες Σοσιαλιστών, Πράσινων, Αριστεράς, και Φιλελευθέρων, η αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι καλείται «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Σύνδεσμος με τα πρακτικά της χθεσινής ψηφοφορίας ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε αιτιολογία

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση και να αιτολογήσει τη στάση της στις Βρυξέλλες.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει χαρακτηριστικά «Το γεγονός, λοιπόν, είναι αδιάψευστο: οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οπότε, αναμένουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνει νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, να αιτιολογήσει την στάση της»

Μα είπαμε ναι σε άλλο σημείο...

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η μοναδική αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία ήρθε μέσω διαρροών με πηγές της Πειραιώς να σχολιάζουν ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος, ενώ ισχυρίστηκαν ότι τα είπαν «ναι» σε άλλη αναφορά περί εμπάργκο στο κείμενο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: