Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ερντογάν στην Ελλάδα: Ένα ταξίδι λεπτών ισορροπιών

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Ερντογάν στην Ελλάδα: Ένα ταξίδι λεπτών ισορροπιώνTο ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα γίνεται σίγουρα όχι στην καλύτερη για εκείνον συγκυρία. Η δίκη Ζαράμπ στη Νέα Υόρκη για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν αγγίζει βαθιά το περιβάλλον του τούρκου προέδρου – εάν όχι και τον ίδιο -, ενώ οι αποκαλύψεις Κιλιτσντάρογλου εμπλέκουν τους γιους, τον αδερφό και τους θείους του Ερντογάν σε τρεις offshore της Νήσου Μαν με μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων...


Την ίδια ώρα οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρώπη τελούν σε όρια παγετού, ενώ τα ανοίγματα Ερντογάν στην Ρωσία και το Ιράν, το συριακό και οι υποβόσκουσες εντάσεις με το Ισραήλ δοκιμάζουν δομικά και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.


Σ’ αυτό το περιβάλλον, οι προσδοκίες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή δεν μπορούν παρά να είναι ρεαλιστικά ζυγισμένες. Πρόκειται για ένα ταξίδι ιστορικό στην σημειολογία του, καθώς είναι το πρώτο που πραγματοποιεί τούρκος πρόεδρος στην χώρα μας μετά από 65 χρόνια. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε έρθει ξανά στην Αθήνα το 2010, τότε όμως ως πρωθυπουργός και όχι ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Και μόνον αυτή η διάσταση δίνει αυξημένη βαρύτητα στις επαφές που θα γίνουν την Πέμπτη στην Αθήνα, πέραν των συμβολισμών όμως το πρώτο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση των απ’ ευθείας διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα. Η κρίση στις γερμανοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις έχει περιορίσει τους αξιόπιστους «διαμεσολαβητές» και, με δεδομένη την αυξημένη αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο και την ανοιχτή πάντοτε πληγή του προσφυγικού, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια αξιόπιστη γραμμή απ’ ευθείας συνεννόησης σε κρίσιμα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η αποφυγή έντασης στο Αιγαίο.

Τα θέματα αυτά θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, ενώ η επίσκεψη του τούρκου προέδρου θα έχει και σημαντικό επιχειρηματικό και οικονομικό σκέλος. Το ζήτημα της ενέργειας – με όλους τους σύνθετους κι ευαίσθητους γεωπολιτικούς παράγοντες που το επηρεάζουν – θεωρείται υψηλής προτεραιότητας ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπουν και κοινά έργα υποδομών.

Πέραν τούτων, ωστόσο, μέσω πολιτικών και διπλωματικών χειρισμών στο παρασκήνιο επιχειρείται έως την Πέμπτη να κλείσει και κάθε «παράθυρο» που θα μπορούσε να μετατρέψει το ταξίδι Ερντογάν σε πηγή – απολύτως μη επιθυμητής – έντασης. Ιδιαίτερη σημασία εδώ δίνεται στο πρόγραμμα του τούρκου προέδρου στη Θράκη όπου θα βρεθεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στην Κομοτηνή με επιλεγμένους παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας, με αυστηρό πρωτόκολλο προκειμένου να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε ζήτημα.

Με δεδομένο επίσης το φορτισμένο πολιτικό κλίμα εντός της Τουρκίας, θεωρείται πιθανό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να στείλει εκ νέου μηνύματα ισχύος στους εσωτερικούς του αντιπάλους – ήτοι να θέσει ζήτημα για «τρομοκράτες γκιουλενιστές» που καταφεύγουν στην Ελλάδα και, προφανώς, να ζητήσει ξανά την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Επ’ αυτού η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η παραπομπή στην ανεξαρτησία των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης, και τούτο δεν αναμένεται να αλλάξει κατά τις συνομιλίες με τον Ερντογάν στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου, πάντως, φορτίζει από χθες και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με μια ακόμη κόντρα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Την αφορμή έδωσε ομιλία του Πάνου Καμμένου, στην οποία είπε ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε ένα «δεύτερο Ιράν».

Ηταν μια δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος είπε ότι «υποσκάπτεται η επίσκεψη Ερντογάν» και κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Κοτζιά να πάρουν θέση.

«Ο υπουργός Αμυνας», δήλωσε, «πέντε μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είπε ότι ο Ερντογάν έτσι όπως πάει θα κάνει την Τουρκία μια βαθιά ισλαμική χώρα, ένα δεύτερο Ιράν… Το ερώτημα που απευθύνουμε και στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας είναι αν αυτή η θέση του κ. Καμμένου είναι και θέση της κυβέρνησης. Και να απαντήσουν άμεσα, διότι δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να "σέρνεται" μέχρι την επίσκεψη Ερντογάν».

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: