Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Το «σχέδιο» του Κυριάκου σκόνταψε στο μανιφέστο Σαμαρά

Αποτέλεσμα εικόνας για Το «σχέδιο» του Κυριάκου σκόνταψε στο μανιφέστο ΣαμαράMε καθαρά φιλελεύθερη, έως νεοφιλελεύθερη, ατζέντα, με ένα – μη κοστολογημένο - μοντέλο «φορολογικής δικαιοσύνης» στοχευμένο αμιγώς στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων, και με σφήνα την ιδεολογική πλατφόρμα Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε χθες το σχέδιό του για «την Ελλάδα που μας αξίζει» και για την «διαφορετική διακυβέρνηση» που οραματίζεται...


Από το βήμα του 11ου συνεδρίου της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκήρυξε τον κρατισμό, τον λαϊκισμό και την οικογενειοκρατία, αποκήρυξε επίσης τα «ταξικά πρόσημα» υποσχόμενος διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία, κι έκανε εναγώνιες ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στον κοινωνικό φιλελευθερισμό του Καραμανλή και την υπερσυντηρητική ορθοδοξία του Σαμαρά.


Εν ολίγοις, επιχείρησε να τετραγωνίσει τον εσωκομματικό κύκλο, ακροβάτησε μεταξύ των υποσχέσεων ανανέωσης και των παλαιοκομματικών δεσμεύσεων, κι έκλεισε το μάτι στην επιχειρηματική και οικονομική ελίτ επαναβεβαιώνοντας ότι η «αδιαπραγμάτευτη» προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των εργοδοτικών εισφορών.

Για την αναγκαία, δε, τόνωση και του παραταξιακού ηθικού, επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση «που οδήγησε την χώρα στον πάτο μέσα από πεθαμένες ιδεοληψίες», δεν (ξανα)ζήτησε εκλογές αλλά έθεσε το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα και προέβλεψε κάλπες εντός του 2018 – κάλπες που, όπως είπε, σηματοδοτούν «μάχη για την ψυχή του Εθνους».

Η πλατφόρμα Σαμαρά

Ατυχώς όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ομιλία που ξεσήκωσε τα κομματικά πλήθη δεν ήταν η δική του. Η πιο παθιασμένη στιγμή του συνεδρίου ήταν η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά – μια ομιλία, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε ιδεολογικό μανιφέστο και διακήρυξε, μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, την δικαίωση της πολιτικής του ατζέντας και της διακυβέρνησής του.

«Είμαστε φιλελεύθεροι και συντηρητικοί», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου, «κι έχουμε την υποχρέωση να εξαλείψουμε το "κόκκινο παρακράτος" της ανομίας, τα τάγματα εφόδου, τους "Ρουβίκωνες", την τρομοκρατία και τη βία μέσα στα Πανεπιστήμια και τα "άβατα" - στα Εξάρχεια και παντού».

«Είμαστε φιλελεύθεροι και είμαστε υπερήφανοι», πρόσθεσε, «γιατί το μέλλον του κόσμου ανήκει στα φιλελεύθερα ιδανικά. Ο κομμουνισμός πέθανε. Και ο κάθε είδους κρατισμός αργοπεθαίνει... Αλλά είμαστε και συντηρητικοί - κι είμαστε υπερήφανοι και γι' αυτό. Συντηρητισμός δεν είναι η άρνηση της αλλαγής. Είναι η άρνηση στην ισοπέδωση που φέρνουν οι αριστερές ιδεοληψίες! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την εθνική ταυτότητα αυτού του λαού. Δεν θα τους αφήσουμε! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν και την Ορθοδοξία – που δεν είναι απλή "θρησκευτική επιλογή"... Είναι η ταυτότητά μας! Δεν θα τους αφήσουμε!»...

«Είμαστε δικαιωμένοι για το έργο μας. Και πάνω απ' όλα, είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε την Ελλάδα όρθια ξανά», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς δίνοντας την δική του εκδοχή για την ανάταση της «ψυχής του Εθνους». Ηταν μια ομιλία που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήγε στο συνέδριο αποφασισμένος να καταθέσει την δική του ιδεολογική πλατφόρμα. Και να υποδείξει, πρωτίστως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το μοντέλο μιας καθαρής συντηρητικής παράταξης με σκληρά δεξιά χαρακτηριστικά – ένα μοντέλο που, όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του, αποτελεί σήμερα κυρίαρχη τάση και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η απάντηση Τσίπρα

Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ σ’ αυτή την υπόδειξη διαγράφεται μάλλον δύσκολη, με δεδομένους τους τρέχοντες εσωκομματικούς συσχετισμούς. Η πρώτη πολιτική απάντηση όμως δόθηκε ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης, και δη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΝΔ δήλωνε από την Ελευσίνα ότι «οι ένοχοι έχουν όνομα, αλλά έχουν και θράσος».

«Γιατί πρόκειται για θράσος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «να βγαίνει από τη κρυψώνα του ο κ. Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ και να μας κουνάει το δάχτυλο. Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί  για τίποτε από όσα έκανε δυόμισι χρόνια. Ούτε γιατί έστειλε την οικονομία στα βάθη, ούτε γιατί έστειλε την ανεργία στα ύψη, ούτε γιατί επέβαλε ζούγκλα στα εργασιακά, ούτε γιατί χάιδευε τους νεοναζί, ούτε γιατί έκανε την καταστολή καθημερινό φαινόμενο».

Το «Κίνημα Αλλαγής» στα δύο

Σχετικά με την «εξωστρεφή» πλευρά του συνεδρίου, το άνοιγμα Μητσοτάκη προς το «Κίνημα Αλλαγής» απαντάται μέχρι στιγμής με.... ισοπαλία, καθώς στον νέο πολιτικό φορέα φαίνεται πως υπάρχει διχασμός: Η μεν Φώφη Γεννηματά ειπε ευγενώς μεν, σαφώς δε «όχι» στην πρόσκληση συνεργασίας, ενώ αντιθέτως ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε την πόρτα διάπλατα ανοιχτή. Το εαν και οι δυο εν λόγω απαντήσεις θα παραμείνουν εν ισχύ το επόμενο κρίσιμο διάστημα είναι ένα ερώτημα με υπαρξιακό ενδιαφέρον και για το ίδιο το μέλλον του «Κινήματος Αλλαγής»....

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: