Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Η Ντόρα, ο Κυριάκος και η μεταξύ τους κόντρα με ρίζες από το παρελθόν

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντόρα, ο ΚυριάκοΣτις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε… κόφτη στην αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη και κατ’ επέκταση στον γιο της, Κώστα, κύκλοι του κόμματος έσπευσαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα και...

 τα περί σοβαρής οικογενειακής κόντρας, στρέφοντας τη συζήτηση στην πρόθεση του προέδρου της ΝΔ να πολεμήσει την… οικογενειοκρατία, όσο αντιφατικό κι αν είναι, κρίνοντας από τη δική του πολιτική πορεία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μια μικρή αναδρομή στις μεταξύ τους σχέσεις είναι αρκετή για να διαψεύσει τις διαρροές της Πειραιώς.


Η «αυλή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τον περιβόητο «κόφτη», διέρρεε και κάτι ακόμα: Πως η απόφαση αυτή ήταν πρωτοφανής και πρωτοποριακή για την ιστορία της ΝΔ. Ωστόσο, η ιστορία μάλλον διαψεύδει και αυτή τη διαρροή, καθώς κάτι τέτοιο συνέβη την εποχή διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, όταν ο πρώην πρωθυπουργός δεν έδωσε ούτε υφυπουργείο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνησή του, ενός άλλου μέλους της οικογένειας αυτής, της Ντόρας Μπακογιάννη.


Αυτό ήταν και το πρώτο επεισόδιο σε ένα οικογενειακό σίριαλ που διαρκεί εδώ και χρόνια. Μάλιστα, ακόμα και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στη Β’ Αθηνών το 2007, δεν ήταν αρκετό για να του χαρίσει μια θέση στην τότε κυβέρνηση.

Η μεταξύ τους σχέση ποτέ δεν ομαλοποιήθηκε έκτοτε, με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ να γυρνάει την «πλάτη» στην αδερφή του το 2010, όταν εκείνη ίδρυσε τη Δημοκρατική Συμμαχία. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε στη ΝΔ και ξεκίνησε να «χτίζει» τη σχέση του με τον αιώνιο αντίπαλο της ίδιας του της οικογένειας, τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να κερδίζει το χαμένο έδαφος.

Έτσι κι έγινε. Η Ντόρα επέστρεψε στη ΝΔ όντας σε «απομόνωση», ενώ ο αδερφός της απολάμβανε ήδη την εμπιστοσύνη του Αντώνη Σαμαρά. Κι όταν έφτασε η ώρα για τη διαδοχή του κ. Σαμαρά, η κ. Μπακογιάννη προσπάθησε να δείξει τα «δόντια» της, θέλοντας να δηλώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία, παραμερίζοντας τον Κυριάκο, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του πατέρα της, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2015 γίνεται το πρώτο πρόσωπο που καταθέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ. Σύμφωνα μάλιστα με τις φήμες τις εποχής, ο Κυριάκος βιάστηκε για να προλάβει μια ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση της αδερφής του. Και η Ντόρα του το… ανταπέδωσε, «κλείνοντας το μάτι» στην υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.


Τα παρασκηνιακά «μαχαιρώματα» όμως συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν. Πότε με «αδειάσματα» στις θέσεις του προέδρου της ΝΔ (βλ. Uber) και πότε με κινήσεις συμβολισμού, όπως για παράδειγμα στη συνάντησή τους με την Άγγελα Μέρκελ, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη «έσβησε» επικοινωνιακά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν έκατσε απέναντι από τη γερμανίδα καγκελάριο, παραμερίζοντας τον αδερφό της

altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: