Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και... επίδομα τέκνου στα 70 ευρώ

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΣυμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς «σε όλη τη θεματολογία», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το βράδυ του Σαββάτου. Μεταξύ άλλων, κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των κοινωνικών επιδομάτων, με την αρμόδια υπουργό να ανακοινώνει αύξηση του ποσού...

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε  το βράδυ του Σαββάτου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και παρέπεμψε στο Eurogroup της Δευτέρας για την επικύρωσή της.
«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε», πρόσθεσε. 
Στα κέρδη της συμφωνίας ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την αλλαγή της κατάταξης των εργαζομένων στη λίστα των πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης με συντελεστή 2,75 επί του κατώτατου μισθού για έξι μήνες. 
Ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. Πάντως το ζήτημα θα έχει αποσαφηνιστεί πολύ πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων του προγράμματος. Αυτό θα παρουσιαστεί στην Ευρωομάδα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης,το συντομότερο δυνατόν», αναφέρουν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
►Ορόσημο πλέον για την τελική συμφωνία και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, είναι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Οικογενειακά επιδόματα

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των «θεσμών», στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν το 2018, 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς.
Όπως σημείωσε, από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία αυξάνονται κατά 40%. Επίσης, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Θεανώ ΦωτίουEUROKINISSI
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται ανά μήνα, ως εξής:
  • Πρώτο παιδί από 40 ευρώ στα 70 ευρώ
  • Δεύτερο παιδί από 80 ευρώ στα 140 ευρώ
  • Τρίτο παιδί από 240 στα 280 ευρώ και για κάθε παιδί, μετά το τρίτο, θα προστίθενται 140 ευρώ.
►Θα πρέπει να σημειώσουμε πως συμφωνήθηκε ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων για το 2018 να φτάσει τα 910 εκατ. ευρώ από 650 εκατ. ευρώ που ήταν φέτος (αύξηση 40%).
►Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κλιμάκωση των επιδομάτων ακολουθούν αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ακόμη ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευτεί ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.

Τα βρήκαν στα ενεργειακά

Για επίτευξη συμφωνίας στα ενεργειακά θέματα (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, την Παρασκευή.
Όπως έγινε γνωστό, συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Ο υπουργός τόνισε ότι θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.
Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από τη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε. παράταση της λειτουργίας του.
Αναφορικά με τον τομέα του φυσικού αερίου, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑαπό τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς Ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην Ε.Ε.

Ληξιπρόθεσμες για συντάξεις και εφάπαξ

Σε άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης και πιο συγκεκριμένα, ως προς την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ, υπήρξε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018.
Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90%. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: