Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Στα Paradise Papers και ο «κατήγορος του λαϊκισμού» Γκι Φέρχοφστατ

Αποτέλεσμα εικόνας για Γκι Φέρχοφστατ
O Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής για την αποκαλυφθείσα σύνδεσή του με επιχείρηση που αναφέρεται στα Paradise Papers...


Όπως γράφει το Politico, o Γκι Φέρχοφστατ ήταν από το 2010 έως το 2016 μέλος του ΔΣ της βελγικής ναυτιλιακής εταιρείας Exmar, η οποία χρησιμοποίησε μία offshore εταιρεία (που αναφέρεται στα Paradise Papers) «με στόχο την καταστρατήγηση των φορολογικών κανόνων μέσω υπεράκτιων επενδύσεων», εν ολίγοις την παράκαμψη φορολογικών νόμων.


Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, είχε ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Στο διοικητικό συμβούλιο ήταν επίσης και ο Χάουαρντ Γκάτμαν, πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο επί θητείας Ομπάμα.

Την αποκάλυψη έκανε το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του οποίου τόνισε ότι ο Φέρχοφστατ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της υπεράκτιας εταιρείας η οποία είχε ως βάση τις Βερμούδες νήσους.

Ο εκπρόσωπος του Φερχόφστατ, Μπραμ Ντέλεν δήλωσε, «πρόκειται για fake news. Η Exmar Offshore δραστηριοποιείται κυριολεκτικά «εκτός ηπειρωτικής επικράτειας», όπως σε θαλάσσιες πλατφόρμες και δεν έχει καμία σχέση με τις offshore με την οικονομική έννοια της λέξης».

«Το Εργατικό Κόμμα εσκεμμένα δημιουργεί σύγχυση. Επιπλέον, ο Φερχόφστατ έχει φύγει από το διοικητικό συμβούλιο εδώ και πάνω από ένα χρόνο», υποστήριξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φέρχοφστατ έχει αναλάβει κατά καιρούς ρόλου «δημόσιου κατήγορου του λαϊκισμού» και έχει εκφραστεί με έντονο τρόπο σε σχέση με την ελληνική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: