Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Τζανακόπουλος: Θα καλωσορίσουμε τυχόν πρόταση μομφής

Τάσεις αυτοκαταστροφής από τον Μητσοτάκη
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο δελτίο ειδήσεων του «Ε» και στη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου..


Κάτζου: Έχουμε πολλή επικαιρότητα αυτές τις ημέρες . Ξεκινάω από την πρόταση μομφής που άφησε ανοιχτή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τον Πάνο Καμμένο με αφορμή τη Σαουδική Αραβία.
Τζανακόπουλος: Τι να πει κανείς για τον κύριο Μητσοτάκη! Εγώ έχω μείνει άφωνος. Από κοινοβουλευτική ήττα σε κοινοβουλευτική ήττα, θα έλεγε κανείς ότι έχει τάσεις αυτοκαταστροφής. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας θα την καλωσορίσουμε , όπως θα καλωσορίσουμε και εκείνον στη Βουλή για να επαναληφθεί μια κοινοβουλευτική συζήτηση, η οποία ξέρουμε εκ των προτέρων ποιον θα έχει νικητή και σε επίπεδο επιχειρήματος και σε επίπεδο εντυπώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πιεσμένος από διάφορα, από την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα του και την κοινοβουλευτική του ομάδα, ακούμε ότι πρόκειται για μια τριχοτομημένη στην πραγματικότητα κοινοβουλευτική ομάδα. Από το γεγονός ότι έχουν υπάρξει οι συνταρακτικές αποκαλύψεις του διεθνούς δημοσιογραφικού οργανισμού σε σχέση με τα Paradise Papers και τη συμμετοχή της συζύγου του στην offshore ,για την οποία δεν είχε ούτε το σθένος, ούτε το θάρρος, ούτε την πολιτική τιμιότητα-θα έλεγε κανείς- να δώσει κάποιες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί ο ελληνικός λαός περιμένει.
Περιμένει να ακούσει και πού βρέθηκαν τα χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία.
Κάτζου: Έχει απαντήσει η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη.
Τζανακόπουλος: Δεν έχει απαντήσει. Καταρχήν δεν είχαν καν την πολιτική ευθιξία να καταθέσουν πόθεν έσχες και κρυβόταν πίσω από το γεγονός ότι παρατείνονταν οι προθεσμίες. Αλλά τώρα δεν μιλάμε στο νομικό επίπεδο. Μιλάμε στο πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο της πολιτικής ηθικής.
Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάζεται ως αντίπαλος του κ. Τσίπρα για την πρωθυπουργία. Και ξέρετε ο ελληνικός λαός όταν θα κληθεί να επιλέξει θα θέσει και το ηθικό κριτήριο ως κεντρικό για την επιλογή του.
Κάτζου: Πάντως απάντησε «μη χτυπάτε τη γυναίκα μου, χτυπήστε εμένα.»
Τζανακόπουλος: Όχι, δεν χτυπάμε τη γυναίκα του. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικό πρόσωπο και οφείλει να δώσει ορισμένες εξηγήσεις. Τον κ. Μητσοτάκη χτυπάμε. Στον κ. Μητσοτάκη ασκούμε κριτική, τον κ. Μητσοτάκη καλούμε να δώσει τις διευκρινίσεις.
Διότι εδώ πρόκειται για την αποκάλυψη ενός ευρύτερου πολιτικού ζητήματος, το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνταν στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο οι πολιτικές ελίτ που οδήγησαν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν.
Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του. Φαίνεται ότι ακριβώς επειδή βρίσκεται σε ένα πολιτικό αδιέξοδο είναι πιεσμένος και πολιτικά, είναι πιεσμένος και από την οικονομική επικαιρότητα και επειδή η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης ,δεν έχει στρατηγικό σχέδιο, χθες ομολόγησε ότι δεν βλέπει εκλογές.
Άρα έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα στη βάση του οποίου στήριξε την αντιπολιτευτική του τακτική από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθεί να κάνει θόρυβο, προσπαθεί να κάνει φασαρία με διάφορες καταγγελίες, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια της γελοιότητας και αυτό φάνηκε σε σχέση με το ζήτημα το οποίο έχουν προσπαθήσει να φέρουν στη δημοσιότητα τώρα τελευταία, αυτό με τη Σαουδική Αραβία. Αλλά νομίζω ότι και οι σημερινές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της «Αυγής» κλείνουν το ζήτημα μια και καλή.
Να πούμε, λοιπόν, ότι είναι το στρατηγικό αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη, που οδηγεί σε αυτή την αλλοπρόσαλλη κοινοβουλευτική και γενικότερα αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.
Κάτζου: Έρχομαι τώρα στην άδεια που πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Δημιουργήθηκε ένας θόρυβος, αντιδράσεις από το εξωτερικό, υπήρξαν και βέλη εναντίον της κυβέρνησης. Τι απαντάτε; Έπρεπε να πάρει άδεια;
Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, έχει νόμους. Και οι νόμοι ερμηνεύονται και εφαρμόζονται από τα κάθε φορά αρμόδια όργανα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αρμόδιο ήταν το Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο ερμήνευσε τον νόμο και πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση. Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο έγινε όλη αυτή η φασαρία.
Ανεξαρτήτως των πολιτικών τοποθετήσεων του κ. Κουφοντίνα, ανεξαρτήτως των πράξεων, των ιδεολογικών του τοποθετήσεων ή των πρακτικών τις οποίες υιοθέτησε στο παρελθόν και των εγκλημάτων που έπραξε, το ζήτημα της τήρησης του νόμου και της τήρησης των συγκεκριμένων δικαιωμάτων και των κρατουμένων, ακόμη και εκείνων που έχουν διαπράξει τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, έχει λήξει στη συζήτηση των φιλελεύθερων δημοκρατιών εδώ και 200 περίπου χρόνια.
Κατανοώ την οργή, τον θυμό, το πένθος των θυμάτων, ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα, γιατί είναι άλλο πράγμα η δίκαιη οργή και το πένθος των θυμάτων και είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και αποφασίζει μια οργανωμένη δημοκρατική Πολιτεία. Και αυτό ακριβώς είναι και το μεγαλείο της οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας: Ότι δεν συμπεριφέρεται με εκδικητικό τρόπο.
Κάτζου: Σας κατηγορούν και για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Ότι βγαίνουν από τη φυλακή εγκληματίες.
Τζανακόπουλος: Έχουμε απαντήσει σε όλα αυτά. Έχουν προσπαθήσει να εμπλέξουν μια σειρά από εγκλήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα- και τα οποία έχει εξιχνιάσει η ΕΛ.ΑΣ και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ- με τον νόμο Παρασκευόπουλου.
Στην αρχή ήταν η επίθεση σε μια ηλικιωμένη γυναίκα με το καυτό σίδερο. Αποδείχτηκε ότι η συσχέτιση των δραστών με αποφυλάκιση με νόμο Παρασκευόπουλου ήταν fake news. Προσπάθησαν να πουν ότι ο δολοφόνος του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου είχε αποφυλακιστεί στη βάση του νόμου Παρασκευόπουλου, επίσης διαψεύστηκε. Το τρίτο περιστατικό σε αυτή τη σειρά επιχείρησης διασποράς ψευδών ειδήσεων ήταν ότι ο δολοφόνος της άτυχης γυναίκας στο Γ΄ Νεκροταφείο επίσης είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Αυτό που δεν πρόσεξαν οι συγκεκριμένοι που έκαναν την καταγγελία, είναι ότι ο δράστης είχε συμπληρώσει τα τρία πέμπτα της ποινής του και είχε όλες τις προϋποθέσεις για να βγει στη βάση όσων ρυθμίζει ο ποινικός κώδικας.
Καταλαβαίνετε ότι σχετίζεται όλη αυτή η συζήτηση με αυτό που λέγαμε στην αρχή. Δηλαδή με το γεγονός ότι εξαιτίας ενός πολιτικού στρατηγικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης γίνεται διαρκώς φασαρία. Επιχειρείται εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, εκ μέρους πολλών μέσων ενημέρωσης -δεν λέω όλων- αλλά πολλών, να ανακαλυφθούν θέματα, έτσι ώστε να ασκήσει ο κ. Μητσοτάκης μια υποτιθέμενη αντιπολίτευση στην ελληνική κυβέρνηση. Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλη αυτή- σας ξαναλέω- την αλλοπρόσαλλη πολιτική λογική που έχει ο κ. Μητσοτάκης επειδή αντιμετωπίζει –και ως προς αυτό, εντάξει, τον κατανοούμε- τα δικά του εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στο κόμμα του και στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Για εμάς το βασικό ζήτημα είναι το ζήτημα της οικονομίας, το ζήτημα της κοινωνικής προστασίας, είναι δηλαδή οι μεγάλες πολιτικές μάχες που πρέπει να δοθούν ώστε να βγούμε από την μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο 2018 και δεν πρόκειται να «τσιμπήσουμε» στον αποπροσανατολισμό και αντιπερισπασμό του κ. Μητσοτάκη.
Κάτζου: Κάποιοι από τους οικονομικούς δείκτες βελτιώνονται και όλοι το γνωρίζουμε και γνωρίζουμε αν πάει καλά η οικονομία και αν φαίνεται φως στο τούνελ. Αυτό όμως δεν το βλέπουμε στις τσέπες μας. Και ο κόσμος και η μεσαία τάξη όπου είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια. Και όχι μόνο με εσάς και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις Και όλοι περιμένουν το κοινωνικό μέρισμα. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι έχει ένα σχέδιο αλλά δεν ξέρει εάν θα ψηφίσει. Τελικά ποιο θα είναι το ποσό του κοινωνικού μερίσματος και πώς θα το διανείμει η κυβέρνηση;
Τζανακόπουλος: Η παρέμβασή σας έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Κανένας δεν αρνείται ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής-δεν το ξεχνάμε αυτό. Η κατάσταση έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Αυτό που πρέπει να βλέπουμε είναι που ήταν η χώρα πριν από δυόμιση χρόνια όταν αναλάβαμε την εξουσία και που βρίσκεται σήμερα. Μιλούσαμε για μία χώρα οριακά χρεοκοπημένη με άδεια ταμεία.
Κάτζου: Η Νέα Δημοκρατία λέει το αντίθετο. Ότι εσείς τη χρεοκοπήσατε.
Τζανακόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε άδεια ταμεία το 2015. Δεν υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα στο ελληνικό Δημόσιο όταν παρέδωσε.
Κάτζου: Λέει όμως ότι είχαμε γυρίσει σε ανάπτυξη ότι είχαμε βγει στις αγορές, δεν είχαμε capital controls…
Τζανακόπουλος: Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Τα έχουμε εξαντλήσει τα ζητήματα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του 2014. Ο λόγος για τον οποίο υπήρξε μια οριακή ανάπτυξη στο τέλος του 2014 ήταν διότι ο κ. Σαμαράς ενόψει των εκλογών, τις οποίες πλέον είχε προεξοφλήσει όπως είχε προεξοφλήσει και την ήττα του, έριξε έξω το πρόγραμμα με τους δανειστές, κάνοντας διάφορες μονομερείς ενέργειες, οι οποίες οδήγησαν και στην αδυναμία του να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος.
Και για αυτόν τον λόγο στηρίχθηκε η ιδιωτική κατανάλωση για τρεις τέσσερις μήνες και αυτό οδήγησε σε μια πολύ μικρή αναπτυξιακή αύξηση το 2014. Αυτό δεν ήταν εντός του στρατηγικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήταν εντός του στρατηγικού σχεδίου του κ. Σαμαρά.
Επομένως έχουν απαντηθεί αυτά τα ζητήματα.
Να δούμε λίγο την κατάσταση των πραγμάτων σήμερα. Ακούω πάρα πολύ συχνά τους δημοσιογράφους αλλά και τους πολιτικούς αναλυτές να λένε ότι η καθημερινότητα των πολιτών δεν βελτιώνεται. Βεβαίως, δεν βελτιώνεται η καθημερινότητα όλων των πολιτών. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι σε δυόμιση χρόνια έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας.
Χθες ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά από το 2011 φτάσαμε κάτω από το 1 εκατ. ανέργους. Όλα αυτά έχουν γίνει επί της παρούσας κυβέρνησης ακριβώς εξαιτίας της υλοποίησης ενός συγκεκριμένου πολιτικού και στρατηγικού σχεδίου. Επομένως όταν μιλάμε για μια μείωση της ανεργίας της τάξης των περίπου επτά ποσοστιαίων μονάδων, αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων γιατί περνάνε από το περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό της ανεργίας στην κανονικότητα της εργασίας. Και εδώ μιλάμε για το κύριο σημείο της καθημερινότητας. Τι ορίζει την καθημερινότητά μας; Αν έχουμε ή δεν έχουμε εργασία.
Κάτζου: Ναι, αλλά τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται.
Τζανακόπουλος: Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται διαρκώς από το 2010. Το θέμα είναι ότι η τάση της αύξησής τους η οποία έχει μειωθεί- εννοώ των ιδιωτών προς το ελληνικό δημόσιο- και αυτό που επίσης μετράει είναι να δούμε τις τάσεις των δεικτών που έχουν σημασία. Αυξάνεται ή μειώνεται το μέσο διαθέσιμο εισόδημα; Η τάση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και φαίνεται ότι βαδίζουμε σε ανοδική πορεία. Επίσης, οι δείκτες για τους οποίους μιλάμε δεν είναι άσχετοι με την καθημερινότητα των πολιτών. Όταν αυξάνεται το λιανικό εμπόριο αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ζήτηση. Και το λιανικό εμπόριο σχετίζεται βεβαίως με την κατανάλωση των νοικοκυριών.
Εγώ δεν θέλω να περιγράψω μια κατάσταση παραδεισένια, μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετική, ωστόσο σε σχέση με την καταστροφολογία με την οποία πολιορκούσε τον ελληνικό λαό όλο το προηγούμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Και το ζήτημα είναι να γίνουν τα απαραίτητα βήματα μέσα στο επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε αυτή την τάση ανάκαμψης, να αμβλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές συνέπειες του μνημονίου και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε με σταθερό βηματισμό ώστε τον Αύγουστο του 2018 να κλείσουμε τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κάτζου: Πείτε μου για το κοινωνικό μέρισμα.
Τζανακόπουλος: Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και θα αφορά τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση, δηλαδή τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Το ποσό που θα διανεμηθεί θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το περσινό, αυτό μπορώ να σας το πω με πάσα βεβαιότητα, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στην ώρα τους όταν έχουμε ολοκληρώσει τις επεξεργασίες μας, όταν έχουμε ολοκληρώσει και τη συζήτηση που οφείλει να γίνει και με τους δανειστές για τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα.
Κάτζου: Το σενάριο με τον ΕΝΦΙΑ υπάρχει;
Τζανακόπουλος: Το απάντησα στην επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόκειται για μια λαϊκιστική πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Διότι το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το πώς θα ονομάσουμε την παροχή. Αυτό που έχει σημασία είναι το ποιος θα πάρει την παροχή. Εμείς δεν έχουμε κανένα σκοπό μια τέτοια παροχή να την κατευθύνουμε οριζόντια σε ανθρώπους ακόμα – ακόμα που έχουν εισοδήματα και περιουσία τέτοια, που να φανεί ότι δεν υπάρχει κοινωνική στόχευση για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος. Το κοινωνικό μέρισμα θα το πάρουν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Δεν θα μοιραστεί οριζοντίως στην κοινωνία επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά και στην πραγματικότητα αναδεικνύουν και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πολιτική ο κ. Μητσοτάκης. Η πολιτική για τον κ. Μητσοτάκη δεν έχει να κάνει με κοινωνικές ομάδες που έχουν περισσότερο ή λιγότερο ανάγκη. Έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει πρώτα και κύρια την ίδια του την τάξη. Δηλαδή την πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ελίτ αυτής της χώρας.
Κάτζου: Θα έρθω τώρα στις επενδύσεις. Από χθες υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το Ελληνικό, έχει βγει το Bloomberg και γράφει. Πρέπει να σας ρωτήσω. Η Eldorado σταματά πάλι τις Σκουριές.
Τζανακόπουλος: Είναι σα να ζούμε τη Μέρα της Μαρμότας.
Κάτζου: Και το Ελληνικό, βγαίνει η Lamda Development με μια σκληρή ανακοίνωση. Απάντησε βέβαια η κυβέρνηση. Τι ακριβώς συμβαίνει; Είστε ή δεν είστε υπέρ των επενδύσεων;
Τζανακόπουλος: Δεν θέλω να υπονοήσω κάτι. Ωστόσο για σκεφτείτε κάτι. Και την προηγούμενη φορά όταν είχαμε ζήσει παρόμοια περιστατικά, οι ανακοινώσεις της Eldorado και το ζήτημα του Ελληνικού προέκυψαν μαζί. Λέτε να είναι και αυτό σύμπτωση; Μπορεί να είναι. Δεν το ξέρω. Δεν υπονοώ κάτι.
Κάτζου: Θέλετε τις επενδύσεις;
Τζανακόπουλος: Τα έχουμε απαντήσει αυτά. Πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας. Σε ό,τι αφορά την Eldorado: Βρισκόμαστε σε διαιτησία. Η Εldorado καλό είναι να περιμένει τη διαιτησία και τα αποτελέσματά της και να σταματήσει τους εκβιασμούς. Αυτή η χώρα έχει νόμους, έχει κανόνες, έχει διαδικασίες – και αυτές θα τηρηθούν- όσο και αυτό μπορεί να μην αρέσει στην Eldorado.
Πάμε τώρα στην υπόθεση του Ελληνικού. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν τηρηθεί όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις, τις οποίες συνυπέγραψε και η Lamda Development όταν συμφωνήθηκε η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο. Τι προβλέπει λοιπόν αυτή η σύμβαση; Ότι υπάρχουν δυο λόγοι για τους οποίους η Lamda Development μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο. Ο πρώτος λόγος είναι, αν λόγω ακριβώς των διαδικασιών αδειοδότησης που πρέπει να γίνουν, καθυστερήσουμε περισσότερο από τον Ιούλιο του 2018 να εκδώσουμε τις απαραίτητες διοικητικές πράξεις, δηλαδή το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης σε μορφή Προεδρικού Διατάγματος αλλά και τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιήσουν αυτό το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Ένα είναι αυτό. Αν δεν τα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τον Ιούλιο του 2018, τότε και μόνο τότε η Lamda Development έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο.
Το δεύτερο είναι εφόσον από τις διαδικασίες αδειοδότησης προκύψει περιορισμός δόμησης στο Ελληνικό άνω του 30% της δομήσιμης επιφάνειας. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Αντιθέτως η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, η οποία δεν συνεπάγεται καν περιορισμό δόμησης, ήταν μόλις 300 στρέμματα. Αυτή τη στιγμή εκδίδονται όλες οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και η Lamda Development αυτό το οποίο οφείλει να κάνει, είναι να σταματήσει την πολιτικολογία, να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Κάτζου: Δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει η επένδυση;
Τζανακόπουλος: Από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις, υπάρχει η βούληση για την ολοκλήρωσής. Από και εκεί και πέρα αν η Lamda Development θέλει να συνεχίσει να παίζει πολιτικά παιχνίδια, μπορεί να το κάνει και κρίνεται με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά.
Κάτζου: Τελευταία ερώτηση για την κεντροαριστερά, δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω. Αύριο εκλογές, πολλοί υποψήφιοι, η κυρία Γεννηματά που είναι το φαβορί, αλλά η δεύτερη θέση παίζεται, ρίχνει τα βέλη της στην κυβέρνηση. Άλλοι λένε ότι δεν θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ, άλλοι … Βασικά μια κεντροαριστερά που δεν ξέρουμε που γέρνει. Εγώ αυτό κατάλαβα και από το ντιμπέιτ που συμμετείχα. Ποιος θέλετε να είναι ο νέος επικεφαλής;
Τζανακόπουλος: Νομίζω, ότι από την στιγμή που υπάρχει μια εσωτερική διαδικασία για τον νέο φορέα, θα ήταν απρεπές από τη δική μου μεριά, μία μέρα πριν τις εκλογές τους για την ανάδειξη του πολιτικού τους αρχηγού, να κάνω είτε πολιτικά σχόλια, είτε να εκφράσω την προτίμησή μου για τον οποιοδήποτε. Αυτό το οποίο ευελπιστώ είναι ο νέος φορέας που θα προκύψει, αλλά και ο νέος αρχηγός που θα αναλάβει την ηγεσία του να μπορέσει να παρακολουθήσει τον βηματισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα προβαίνει σε έμπρακτη αυτοκριτική και μετατόπιση του πολιτικού της λόγου και του πολιτικού της σχεδίου.
Νομίζω ότι αν συμβεί αυτό, πράγμα το οποίο δεν διαφαίνεται τουλάχιστον από τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η όλη προεκλογική διαδικασία, η διαδικασία που οδηγεί στην ανάδειξη του νέου αρχηγού, δεν φάνηκε λοιπόν κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Κάτζου: Δεν έχει κρύψει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα υπάρχει ένα ενδεχόμενο, ότι εξετάζετε ένα ενδεχόμενο για συμμαχίες…
Τζανακόπουλος: Πρέπει να προσδιοριστεί το ιδεολογικό, το πολιτικό στίγμα του χώρου αυτού αλλά πριν γίνει αυτό, ξέρετε του περιεχομένου προηγείται καμιά φορά η μορφή. Δηλαδή πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο πολιτικός φορέας. Όταν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και σε βάθος.
Κάτζου: Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: