Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

«Ρουκετομαχία» για τα πυρομαχικά της Σαουδικής Αραβίας vouli1.jpg

Βουλή
Η συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία προκάλεσε τη σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την ύπαρξη ενός «ενδιάμεσου» ο οποίος επιχείρησε «να εισπράξει λιγότερα έσοδα το ελληνικό δημόσιο» ενώ ο υπ. Εθνικής Άμυνας, τόνισε πως «το παραμύθι τελειώνει εδώ». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε έξι ερωτήματα, ισχυριζόμενος πως δεν έλαβε απάντηση. Μετά από εξαντλητική συζήτηση στη Βουλή, δεν έγινε ουσιαστική κουβέντα για «τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη», που έθεσε εύστοχα ο Ν. Φίλης...

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν «πυρά» 

Αν και αρκετοί χαρακτήρισαν «μάχη των μαχών» την επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τη συμφωνία πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, η συζήτηση που κράτησε περισσότερο από έξι ώρες, δε ξέφυγε από τα όρια της μικροπολιτικής.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν «πυρά» σε υψηλούς τόνους παρουσιάζοντας τη δική τους αλήθεια χωρίς όμως να συζητήσουν επί της ουσίας τα θέμα που έθεσε ο Νίκος Φίλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει την άποψη ότι η συζήτηση για τους εξοπλισμούς στη Σαουδική Αραβία πρέπει να υπακούσει στα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου -το τελευταίο είναι τον Ιούνιο- που αποφαίνεται ότι «είμαστε σε μια ανθρωπιστική κρίση και ότι η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας είναι άμεση και εις βάρος αμάχων».
Νίκος ΦίληςEUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Ν. Φίλης εξέφρασε την άποψη πως «είναι δυστυχώς ανάξια μια συζήτηση που περιορίζει αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες νεκρά παιδιά στην Υεμένη» χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «μικροπολιτική».
Οι επικεφαλής όλων των κομμάτων -πλην ΚΚΕ- δεν μπήκαν στο κόπο να συζητήσουν το φλέγον αυτό ζήτημα και επικεντρώθηκαν στην ατζέντα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και αρκετές ημέρες.
«Είστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθείτε γιατί επιχειρήσατε να ξεπουλήσετε στο σκοτάδι στρατιωτικό υλικό», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα γι'αυτό δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι εδώ για να αποκαλύψω το βρώμικο παιχνίδι και την αμετροέπειάς σας», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών από τον Πάνο Καμμένο

Ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Το παραμύθι τελειώνει εδώ», είπε ο Πάνος Καμμένος και χαρακτήρισε τη συμφωνία «καθόλα νόμιμη» και «διακρατική».
Στη συνέχεια κατέθεσε σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών που αφορούν τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας, σημειώνοντας ότι εκείνο που ξέραμε ήταν πως ο Παπαδόπουλος εκπροσωπούσε τη Σ. Αραβία και αυτό εξηγήθηκε πολλαπλώς.
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ 300.000 βλημάτων και 100.000 βλημάτων ανέφερε πως η συμφωνία αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων και αλλαγή αριθμού πυρομαχικών σε συμφωνία δεν υπάρχει.
Σημείωσε ότι ο ίδιος γνώριζε τον κ. Παπαδόπουλο, «αλλά από τον κ. Μητσοτάκη». Όπως ανέφερε, το 1988 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να δοθεί ένα δάνειο προς τη Ρωσία προκειμένου να πληρωθούν οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο γιος του ήταν στην αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που ταξίδεψαν στην Μόσχα σε πρωθυπουργική αποστολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Είπε ακόμα ότι ο δικηγόρος του Β. Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της Ν.Δ., ενώ στο ΥΠΕΘΑ είχε πάει τον Β. Παπαδόπουλο η Φώφη Γεννηματά ως αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2014.
«Δεν με ενδιαφέρει ποιος εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία, με ενδιαφέρει ο νόμος και εξαντλώ αυτό που προβλέπει ο νόμος», υποστήριξε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι σύντομα θα αποδειχθεί ποιοι και γιατί ήθελαν να χαλάσουν τη συμφωνία.

Τα νέα στοιχεία που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός

Συντονισμένη επίθεση από το μιντιακό λόμπι που «επιδιώκει να δημιουργήσει θόρυβο» κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «δεν θα ανεχτώ καμία πρόκληση, καμία συκοφαντία και καμία γραφικότητα από τον κ. Μητσοτάκη».
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ούτε κρύβεται ούτε εκβιάζεται και μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, εξήγησε:
«Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε την εξουσιοδότηση που είχε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, ζητήσαμε από τον ακόλουθο Άμυνας, που έχουμε στα Αραβικά Εμιράτα να ελεγχθεί η νομιμότητα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος για τη γνησιότητα του εγγράφου. Υπήρξε απάντηση από τη Σαουδική Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου και τόνισε:
«Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Σαουδική Αραβία απάντησε ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό και στις 17 Νοεμβρίου '16 υπήρξε επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση και πιστοποιητικό της πρεσβείας μας στο Ριάντ».

Η αλληλογραφία του υπουργού Εξωτερικών γίνεται με απόρρητα τηλεγραφήματα, επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν θα καταθέσει στη Βουλή τα έγγραφα με την απάντηση του πρέσβη μας στο Ριάντ, αλλά θα τα δώσει στους αρχηγούς των κομμάτων να τα διαβάσουν.
Προσέθεσε ότι τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης, ο πρέσβης στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας Σαουδικής Αραβίας που λέει πως πρέπει να έρθει στην Αθήνα για άμεση διαβούλευση.
«Όταν τις τελευταίες μέρες ξέσπασε αυτός ο θόρυβος, ο ΥΠΕΞ ζήτησε από τον πρέσβη μας στο Ριάντ μια εξήγηση για το γιατί δεν θεωρεί τον συγκεκριμένο αξιόπιστο αλλά προτείνει τον σύνδεσμό του.
Ζητήθηκε εξήγηση από τον πρέσβη μας στο Ριάντ και η απάντησή του ήταν προφορική οτι η πηγή μου ήταν πολύ κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Του ζητήθηκε να τον κατονομάσει και μας έδωσε το όνομα ενός Έλληνα! Η απάντηση αναφέρει ότι ο σύνδεσμος-ενδιάμεσος είναι κάποιος Τζον Σφακιανάκης, από το Ηράκλειο Κρήτης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα έξι ερωτήματα του Κυρ. Μητσοτάκη

Με εκφράσεις όπως «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» και «οι μόνες σειρήνες που σας σαγηνεύουν είναι οι σειρήνες της εξουσίας», επιχείρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, να αποδομήσει το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» (το οποίο χαρακτήρισε ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής ζωής»), εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρέχει κάλυψη στην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. «Χωρίς Τσίπρα ο κ. Καμμένος είναι απροστάτευτος. Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι, είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον Καμμένο», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην υπό συζήτηση υπόθεση, ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα παρακάτω έξι ερωτήματα: 
⇒ Γιατί, ενώ η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία, εμπλέξατε στην υπόθεση μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονται μεσάζοντες, όταν απαγορεύονται από τον νόμο του 2011;
⇒ Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;
⇒ Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο; Αν δεν υπάρχει, ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν τα χρήματα;
⇒ Γιατί εκ των υστέρων, και αφού ενεπλάκη ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ενημερώσατε τη Βουλή;
⇒ Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις προξενικές μας Αρχές στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θέλει 100.000 βλήματα. Πού θα πηγαίναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα και τα χρήματα που αντιστοιχούν;

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ερωτήματα που έθεσε.
►Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως κατέθεσε πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη φοροδιαφυγή. «Για να συζητήσουμε για τα πραγματικά μεγάλα ζητήματα της χώρας και όχι για συκοφαντικές εγκλήσεις», τόνισε.

Τα κόμμα της αντιπολίτευσης

«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο πώλησης οπλικών συστημάτων σε ένα ''κράτος-δολοφόνο'' στην περιοχή, όπως είναι η Σ. Αραβία» επεσήμανε στη Βουλή ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η κυβέρνηση μέσω της πώλησης όπλων συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό αμοραλισμό».
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής άσκησε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας «για κυβέρνηση που είναι χαμένη στους μεσάζοντες και για πρωθυπουργό που προσπαθεί να συγκαλύψει μια σκανδαλώδη υπόθεση». «Σφιχταγκαλιασμένοι πηγαίνετε στις εκλογές» είπε και πρόσθεσε ότι είναι μείζον το ζήτημα με την δεύτερη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για συμφωνία με τον μεσάζοντα που υπογράφει και ο κ. Τσίπρας.
Η κ. Γεννηματά στράφηκε και εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας ότι επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή και με την συμπεριφορά του και ότι δεν σέβεται τις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Η παρούσα συζήτηση διαφημίστηκε σαν τη μεγάλη μέρα των αποκαλύψεων. Αλλά θα πρέπει να απογοητεύτηκαν οι πολίτες γιατί ό,τι ακούστηκε ήταν παλιό», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Η συμμετοχή του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση προκαλεί απέχθεια στην κοινωνία και στην Ευρώπη» υπογράμμισε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε, ότι «ο κ. Τσίπρας είναι συνυπεύθυνος για τα λάθη του κ. Καμμένου».

Μαξίμου και Πειραιώς

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά από το Μαξίμου και την Πειραιώς. Για «σκευωρία» η οποία «αποκαλύφθηκε» μιλούν κυβερνητικές πηγές αποδίδοντας την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Β. Παπαδόπουλου στην παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιάμεσου στον πρέσβη του Ριάντ. «Ο κύριος Τσίπρας, δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα τα οποία έθεσε ο κ. Μητσοτάκης» σημειώνουν πηγές της Πειραιώς.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: