Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ή ταν ή επί τας για τις άδειες

Και οι…δικλείδες ασφαλείας

Όλα έτοιμα για την προκήρυξη των αδειών. Το ΕΣΡ, επόμενες ημέρες, θα δημοσιεύσει την προκήρυξη για τις επτά άδειες εθνικής εμβέλειας, προς 35 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018 οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους, ώστε να ελεγχθούν από το ΕΣΡ, το οποίο θα κρίνει ποιοι θα περάσουν στον διαγωνισμό...


Την περασμένη βδομάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ιδιοκτητών και εκπροσώπων τηλεοπτικών σταθμών με τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά. Στη συζήτηση προσήλθαν οι Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Star), Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha) και Πάνος Κυριακόπουλος (Mega). Οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία και η κυβερνητική πλευρά επανέλαβε τη θέση πως δεν γίνεται να χορηγηθούν άδειες χωρίς πληρωμή. Έγινε ταυτόχρονα κριτική και από τις δύο πλευρές για τις ως τώρα επιλογές.

Προηγήθηκε η απόφαση για τη μελλοντική μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης σε 5% από 20%, μια ουσιαστική κίνηση για να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος στόχος, της χορήγησης των αδειών.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της έχει θεσπίσει δύο δικλείδες ασφαλείας για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αδειοδότησης. Ο ειδικός φόρος θα μειωθεί σε 5% από την 1η Απριλίου 2018 για τους σταθμούς που θα λάβουν άδεια και μόνο. Αν ο διαγωνισμός ακυρωθεί ξανά από το ΣτΕ, τότε ο ειδικός φόρος τηλεόρασης θα παραμείνει στο 20%. Η δεύτερη δικλείδα είναι η συμμετοχή για όσους εκπέμπουν, με δεδομένο πως δεν διαθέτουν κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο εκπομπής. Στην περίπτωση της αποχής και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έχουν μόλις τρεις μήνες εκπομπής και μετά θα κλείσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: