Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Άδειες και 400 θέσεις εργασίας έναντι μείωσης του ειδικού φόρου στην TV!


Με μειωμένο τον ειδικό φόρο τηλεόρασης στο 5% και τη διατήρηση των 400 θέσεων μισθωτής εργασίας προχωρεί η κυβέρνηση προς την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ο...
βασικότερος όρος που έθεταν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών για να αποσύρουν ή να μην ενεργοποιήσουν τις προσφυγές τους στο ΣτΕ ήταν η κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή. Στις εύλογες αντιδράσεις των εκδοτών για την επιβάρυνση του τζίρου τους με 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ υπάρχει η δέσμευση για έναρξη διάλογου περί ενίσχυσης του εκδοτικού κλάδου, των ραδιοφωνικών σταθμών και των εταιρειών Internet.

Η τροπολογία προβλέπει πως «για τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης που κατέχουν άδεια λειτουργίας χορηγηθείσα από το ΕΣΡ ή έχουν υπογράψει σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και γι’ αυτά της ΕΡΤ ΑΕ, ο συντελεστής του φόρου αυτού ορίζεται, από 1/4/2018, σε ποσοστό 5%». Συνεπώς, η δικλίδα ασφαλείας είναι η συμμετοχή στους διαγωνισμούς και η λήψη άδειας. Η επιβάρυνση για τον εκάστοτε σταθμό θα είναι το ετήσιο κόστος της άδειας (35 εκατ. ευρώ), το 2% επί του κύκλου εργασιών και το 5% του ειδικού φόρου τηλεόρασης. Όσοι δεν θα έχουν άδεια, θα πληρώνουν 20% για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, αναμένοντας την αδειοδότηση. Για την τηλεόραση παραμένει η εκκρεμότητα για τη ρύθμιση των φόρων 10% που πληρώνει η συνδρομητική τηλεόραση και 5% για το Internet, που βαρύνει τους δύο μεγάλους του κλάδου, Cosmote TV και Nova.

Απομένει να διαφανεί η στάση των τηλεοπτικών σταθμών. Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Απέναντι εξαρχής είχαν βρεθεί ο ΣΚΑΪ και το Star, μαζί με το θεσμικό τους όργανο, την ΕΙΤΗΣΕΕ, καταθέτοντας την προσφυγή στο ΣτΕ. Ήταν ένα μέτρο πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου εκείνη να ανοίξει τα χαρτιά της και να δηλώσει αν θα μειώσει ή όχι τον ειδικό φόρο. Την περασμένη βδομάδα έγινε άλλη μια συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των καναλιών και την κυβέρνηση.



 Τι θα κάνουν οι σταθμοί;

Δεν επήλθε συμφωνία και ακολούθησε η κατάθεση των δύο προσφυγών από ΑΝΤ1 και Alpha, που ήταν οι σταθμοί που αρχικώς είχαν συναινέσει στην πρόταση της κυβέρνησης. Από μια νέα πρωτοβουλία τελικά προέκυψε το αποτέλεσμα της μείωσης του ειδικού φόρου τηλεόρασης στο 5%. Από τη ρύθμιση ωφελούνται όλοι οι μεγάλοι σταθμοί, καθώς έχουν υψηλότερο τζίρο. Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα ακολουθήσει ο ΣΚΑΪ.

Η ουσία είναι πως ο ειδικός φόρος τηλεόρασης επιβαρύνει την κατάσταση στην τηλεόραση, αλλά συνιστούσε και μνημονιακή υποχρέωση, που δεν είχε υλοποιηθεί επί 4,5 χρόνια. Από τα μισά του 2010 ως το τέλος του 2014. Τα χρήματα αυτά δεν μπήκαν στα δημόσια ταμεία, ενώ από το 2015 που άρχισε να κινείται κάλυψε και το κενό της λειτουργίας της τηλεόρασης, χωρίς κανένα αδειοδοτικό πλαίσιο. Μέσα σε δύο χρόνια (2015-2017) υπήρξαν έσοδα που πλησίασαν τα 125 εκατ. ευρώ. Το 2015 34 εκατ. ευρώ, το 2016 42 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2017 πλησιάζουν τα 49 εκατ. ευρώ.

typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: