Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

«Χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ»

Αλέξης Τσίπρας
Το «Βραβείο Πολιτικού Σθένους» (Prix du Courage Politique) απονεμήθηκε από το περιοδικό «Politique internationale», στον Έλληνα πρωθυπουργού, σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως στο πρόσωπό του βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δοκιμασίες, «ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα», που «ήταν μεγάλες και δύσκολες» και έκανε ένα παραλληλισμό επικαλούμενος τον μύθο του Οδυσσέα που «είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων», λέγοντας πως αισθάνθηκε κάτι αντίστοιχο και εκείνος.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα όσο δύσκολο και αν είναι, ολοκληρώνεται με επιτυχία και επανέλαβε ότι: «Το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δηλαδή, ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο».
Αλέξης ΤσίπραςΕΦ.ΣΥΝ./Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού
Στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για «το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας». Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας «που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια».
Επιπλέον, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

«Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες»

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα βραβευτεί και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού, με το «Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» (Prix de l’ Engagement Εuropéen). «Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ταρακούνησε την Ευρωπαϊκή Ενωση θέτοντας εμφατικά το ερώτημα: Θέλετε μία Ενωση οικονομική ή πολιτική; Τεχνοκρατική ή δημοκρατική;», αναφέρεται στην πρόσκληση του Συλλόγου, σημειώνοντας ότι «τα ζητήματα που ανέδειξε βρίσκονται τώρα στην “καρδιά” του δημόσιου διαλόγου».
Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στους προσκληθέντες, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.
Ανάμεσα στις δύο βραβεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει Γάλλους επιχειρηματίες με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι των Suez, EDF, L’Oreal, Airbus, Societe Generale, HSBC France, BlackRock, Emirates, Nestle, IBM, Philip Morris, κ.ά.
►Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: