Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ξεπέρασε τους 200.000 η συμμετοχή στις εκλογές


  • Με αξιοσημείωτη συμμετοχή ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Πάνω από 200.000 είχαν ψηφίσει μέχρι τις 7:40 το απόγευμα.
  • Άτυπη παράταση της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα, σε περίπτωση ροής ψηφοφόρων.
  • Στις 22:30 αναμένονται τα αποτελέσματα. 
  • Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι μπροστά στην κάλπη...
«Σπάσαμε το φράγμα των 200 χιλιάδων. Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, εμφανώς ικανοποιημένος από το γεγονός ότι υπήρξε αυξημένη συμμετοχή στην ψηφοφορία.
ψηφοφορία στην ΚεντροαριστεράEUROKINISSI

Πού ψήφισαν και τι δήλωσαν οι υποψήφιοι

Στην Καλλιθέα ψήφισε η Φώφη Γεννηματά, απ' όπου προσκάλεσε «για άλλη μία φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης, ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης».
«Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», κατέληξε στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά.
Λίγο νωρίτερα, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωνε από το εκλογικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χολαργού, όπου ψήφισε:
«Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια.  Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας.  Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας» δήλωσε από τη Ρόδο ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Θέλω να καλέσω τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας. Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας», πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος.
Στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά όπου μεγάλωσε, ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και στη συνέχεια δήλωσε:
«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών».

Κάλεσμα για συμμετοχή απηύθυνε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναρτώντας στο twitter φωτογραφίες από τη στιγμή που ψήφισε:

«Την Κυριακή κάνουμε την ανατροπή. Επιλέγουμε νέα ηγεσία και βάζουμε τέλος στη στασιμότητα του 7% της παράταξής μας! Στις 12 Νοεμβρίου πάμε #Μαζί_Μπροστά», είπε ο Γιάννης Μανιάτης και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Εργατικό κέντρο του Άργους.
ΕUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η διαδικασία

Μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, ο οποίος αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Για να εκλεγεί από τον σημερινό πρώτο γύρο ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.
εκλογές στην ΚεντροαριστεράEUROKINISSI
Στον δεύτερο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι ψήφισαν σήμερα, κατά τον πρώτο γύρο.
Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά:
Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.
Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης. Όποιος προσέλθει θα πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο. Μπορεί να πάει να ψηφίσει όπου επιθυμεί, σε όποιο εκλογικό κέντρο τον εξυπηρετεί από τα 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.
ΕUROKINISSI
Για να συμμετάσχει κάποιος στην ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ' ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η... προίκα του νέου κόμματος.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: