Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Τι συνδέει τον Τζ. Σφακιανάκη με τη Μαρέβα

Νίκος Σβέρκος
Η Μαρέβα Μητσοτάκη το 2013 διαφήμισε σε διάφορες συνεντεύξεις της τη δημιουργία του ελληνικού παραρτήματος της Endeavor, που περιγράφεται στην ελληνική ιστοσελίδα της ως «ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιλέγει και στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως»...


Η Endeavor εμφανίζεται μάλιστα «μέσω των γραφείων της σε 20+ χώρες» να εντοπίζει «τους καλύτερους νέους επιχειρηματίες που ηγούνται καινοτόμων εταιρειών με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης σε διάφορους τομείς και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους μέσω ενός ασυναγώνιστου δικτύου κορυφαίων επαγγελματιών».

Η Μαρέβα Μητσοτάκη κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου της Endeavor Greece. Ο συγκεκριμένος οργανισμός, που ιδρύθηκε από Αμερικανούς επιχειρηματίες το 1997, άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα το 2012. Εμφανίζει δε ως προτέρημά του το γεγονός ότι έχει οικοδομήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών των επιχειρηματιών. Στην ιστοσελίδα της Endeavor διαβάζουμε ότι την ίδια χρονιά, το 2012, ξεκίνησε τις δραστηριότητές του και το παράρτημα της Endeavor στη Σαουδική Αραβία.

Η ιστοσελίδα του σαουδαραβικού παραρτήματος εμφανίζει ως στέλεχός του τον Τζον Σφακιανάκη! Τον άνθρωπο δηλαδή που ο πρωθυπουργός κατονόμασε χθες ως το πρόσωπο που ο πρέσβης στη Σαουδική Αραβία υποδείκνυε ως βέλτιστο μεσάζοντα, ο οποίος μάλιστα φέρεται να προσπαθούσε να πετύχει χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή προσφορά λιγότερο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Endeavor Greece, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμφάνιζε ως διεύθυνση των γραφείων της το ίδιο κτίριο με την MG Capital Advisor A.E.(Ηροδότου, στο Κολωνάκι). Τα ίδια μέσα ανέφεραν ότι η MG Capital Advisor A.E. ήταν η συμβουλευτική εταιρεία που είχαν συστήσει ο Σταύρος Παπασταύρου, ο ειδικευόμενος σε offshore εταιρείες συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, και η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Σφακιανάκη

«Δεν τον ξέρω, τον... γκούκλαρα»

Στην αποκάλυψη του πρωθυπουργού για το ρόλο του Τζον Σφακιανάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του χθες στη Βουλή ζήτησε να προσκληθεί το πρόσωπο αυτό για εξηγήσεις στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. «Να μας αποκαλύψει ποιος είναι ο ρόλος του, αν υπήρχαν και άλλοι μεσάζοντες, θα μάθουμε και ποιος είναι ο κ. Σφακιανάκης. Δεν νομίζω ότι τίποτα θα μείνει κρυφό».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους δήλωνε άγνοια για το πρόσωπο του Σφακιανάκη και έλεγε ότι αναζήτησε το όνομά του στο ίντερνετ μέσω Google για να δει ποιος είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: