Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Στήνει το δικό της «Netflix» η Digea


Τη δική της υπηρεσία «Netflix» θέλει να δημιουργήσει η ΕΙΤΗΣΕΕ. Μέσω της Digea θέλει να μπει στο πεδίο της συνδρομητικής τηλεόρασης και να παρέχει προγράμματα μέσω internet σε όλους τους χρήστες, κατά τα πρότυπα του Netflix. Η κίνηση αυτή γίνεται για να περιοριστούν οι απώλειες που έχει υποστεί η τηλεοπτική αγορά από τη μείωση της διαφήμισης με τα έσοδα από τις συνδρομές. Οι συζητήσεις γίνονται με τη Wind και τη Vodafone, που θέλουν να μπουν απευθείας στην αγορά, και με την κινεζική ZTE...

Η αγορά αναμένεται να πάρει φωτιά. Η Digea, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των επίγειων ψηφιακών συχνοτήτων, ετοιμάζεται να μπει σε νέους τρόπους μετάδοσης των προγραμμάτων των σταθμών-μετόχων της (Alpha, Star, ANT1, ΣΚΑΪ, Μακεδονία TV, Mega). Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά των καλών σειρών και ταινιών στη νέα πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να πληρώνουν και τη διατήρηση των παλαιών σειρών στα ελεύθερα κανάλια.
Από τα στελέχη της Digea θεωρείται περισσότερο ως τηλεπικοινωνιακό εγχείρημα, το οποίο όμως θα φέρει απέναντί της την Cosmote TV και τη Nova. Σε περίπτωση συνεργασίας με τη Vodafone και τη Wind η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, καθώς είναι μέτοχοι στη Forthnet (Nova), ενώ μεταξύ τους έχουν την κοινή εταιρεία ανάπτυξης δικτύου Victus Networks… Επιπλέον, οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας πληρώνουν την εταιρεία τους, την Digea, για τη μεταφορά του σήματός τους, ενώ εισπράττουν έσοδα για τη δορυφορική μετάδοσή τους από την Cosmote TV. Και πλέον, εφόσον η υπόθεση προχωρήσει, θα διαθέτουν έσοδα και από συνδρομές.
Υπάρχει πάντως η εκτίμηση πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει όταν οι βασικοί μέτοχοι της Digea θέλουν ο καθένας να κάνει ξεχωριστά τη δική του αντίστοιχη υπηρεσία. Επισημαίνεται δε πως ένα τέτοιο business plan ενδεχομένως μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων για μια πιθανολογούμενη νέα τραπεζική δανειοδότηση της εταιρείας.

typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: