Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Οταν ο Κώστας Καραμανλής ομολογούσε τη χρεοκοπία

Ο Κώστας Καραμανλής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2009
 Δημήτρης Τρίμης
Στις 5/9/2009, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Κώστας Καραμανλής, πρωθυπουργός τότε, είχε παραδεχτεί επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία τής τότε κυβέρνησης ότι τα πράγματα, αν και δεν είναι τόσο άσχημα, δεν είναι όμως και τόσο ρόδινα. Φαίνεται καθαρά ότι ...
είχε επιλέξει να αποσυρθεί -μέσω των πρόωρων εκλογών που ήδη είχε προκηρύξει- διασώζοντας, έτσι με ολίγη αυτοκριτική και αρκετή προγραμματική ειλικρίνεια, και την υστεροφημία του, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις του και οι σκληρές προτάσεις του δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ούτε καν μέσα στο κακομαθημένο ρουσφετολογικό κόμμα του.

«Το δημόσιο έλλειμμα, αλλά και η ανεργία, παρά την αύξησή τους, παραμένουν σε επίπεδα καλύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Καλύτερα και από εκείνα του 2004, όταν δεν υπήρχε καμιά κρίση. Ο πληθωρισμός συμπιέστηκε. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15%. Η ανάπτυξη, παρά τη συρρίκνωσή της, δεν πέρασε σε βαθιά ύφεση, όπως συνέβη σε πολλές χώρες της ευρωζώνης».

Ωστόσο, τόνισε πως «η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας επιβαρύνεται από το τεράστιο δημόσιο χρέος που μας κληροδότησε το παρελθόν, αφού μόνο για τους τόκους του πληρώνουμε 12 δισ. ευρώ τον χρόνο». Η πιο δραματική του έκκληση ήταν όταν χρειάστηκε να πει κατάμουτρα στην καλοβολεμένη νομενκλατούρα της Δεξιάς ότι «απαιτούνται άλματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής».

Και μετά αράδιασε τα απαραίτητα μέτρα, όπως:

● Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

● Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μία πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.

● Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό όχι μόνο της χώρας, αλλά και εκείνου της ευρωζώνης. Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.

● Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.

● Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.

● Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

● Αναδιάρθρωση των δαπανών του προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη» ενέργεια).

● Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.

● Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο υπουργείο, σε όποια υπηρεσία κι αν εργάζονται.

● Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, των νομαρχών και δημάρχων για μια διετία.

● Υποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου.

● Καθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει θεσπίσει τέτοιους κανόνες.

● Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Είναι επιτακτική ανάγκη ως κοινωνία να γυρίσουμε σελίδα. Είναι κοινό χρέος και ρητή δέσμευσή μας απέναντι σε μια εστία κοινωνικής αδικίας, που αδυνατίζει το κοινωνικό κράτος και υπονομεύει κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν αρνούμαι ότι όλοι όσοι κυβερνήσαμε έχουμε τις ευθύνες μας. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. Και δεν θα συνεχιστεί, όσες ομάδες και αν ενοχληθούν. Τα μέτρα που θα λάβουμε είναι:

● Δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

● Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

● Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

● Εγκατάσταση συστήματος online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ.

● Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

● Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα -να μην πω προκλητικά- χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.

● Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής.

● Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας και Ασφάλισης στο ΙΚΑ.

● Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος, για να ελέγχονται η συνταγογραφία και η φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

● Πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών.

● Είναι επείγουσα η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

● Είναι επιβεβλημένη η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και των στρατηγικών συμμαχιών.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: