Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Τα 15 «μετάλλια» που δεν δόθηκαν στο Ρίο!

pastedImage (1)Γράφει: Αργύρης Κωστάκης
 

Nα ξεκινήσουμε με τα άσχημα, γιά να μείνουμε στο τέλος με τη γλυκιά γεύση. Αν υπήρχε «μετάλλιο» αντιαισθητικής εικόνας θα ήταν αυτή του υπέρβαρου αρχηγού της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής Ισίδωρου Κούβελου, με την άσπρη φόρμα να συνοδεύει τους αθλητές μετά τις επιτυχίες τους και να «φουσκώνει» (κι άλλο) σαν παγώνι δίπλα τους στις φωτογραφίες και τις συνεντεύξεις. Τελευταία επαφή του με τον αθλητισμό στη ζωή του μάλλον θα ήταν... εξήντα χρόνια πριν – κι αυτό αναγκαστικά – στη γυμναστική στο σχολείο. Το επίσημο βιογραφικό του άλλωστε στη Βικιπαίδεια αναφέρει πως επαγγέλεται επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας!

«Μετάλλιο» όνειδους στον «αθάνατο» μέλος της ΔΟΕ Πάτρικ Χίκευ, πρόεδρο των ευρωπαϊκών Ολυμπιακών επιτροπών, ο οποίος συνελήφθη νύχτα με τις πιτζάμες, γιατί ο ξεφτίλας πωλούσε εισιτήρια των αγώνων στη «μαύρη αγορά».

«Μετάλλιο» αθλιότητας στο μποξ γυναικών. Είναι απαράδεκτο, δεν είναι δυνατόν, δεν είναι λογικό να θεωρείται Ολυμπιακό άθλημα το βάρβαρο μποξ. Ανδρών και γυναικών. Αλλά γυναικών παραπάει. Είναι αδιανόητο, παρανοικό! Γιά ποιό λόγο να κατακτάς μετάλλιο, επειδή ρίχνεις περισσότερες ή «καλύτερες» μπουνιές σε έναν συνανθρωπό σου? Ο κάθε νουνεχής άνθρωπος ας απαντήσει.

«Μετάλλιο» αίσχους σε μερίδα Βραζιλιάνων «φίλαθλων» που γιουχάιζαν και έβριζαν τον γάλλο επικοντιστή Λα Βιλενί πριν την κρίσιμη προσπαθειά του γιά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου που διεκδικούσε από τον συμπατριώτη τους ντα Σίλβα. Δεν ξέρω αν έχασε την πρωτιά από το κλίμα στο γήπεδο, πάντως σίγουρα επηρεάστηκε ο άνθρωπος.

«Μετάλλιο» ανηθικότητας, σε μία από τις πιό «μαύρες» σελίδες στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, στη Σόουν Μίλερ από τις Μπαχάμες γιά τη «βουτιά» στον τελικό των 400 μέτρων. Έκλεψε» το χρυσό μετάλλιο από την υπεραθλήτρια αμερικανίδα Άλισον Φίλιξ. Και είχε και το θράσος να γελάει μετά τον…τερματισμό. Η ΔΟΕ θα έπρεπε να της το αφαιρέσει.

«Μετάλλιο» απρέπειας στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ που αμέσως μετά τον θρίαμβο του Λευτέρη Πετρούνια σε μίνι συνέντευξη, όταν το σεμνό παλικάρι του είπε
ότι αφιερώνει το μετάλλιο στον πατέρα του, αυτός έκανε την εξυπνάδα – «χοντράδα» να του επισημάνει «…που έχει πεθάνει» (και καλά γιά να τον συγκινήσει on camera). Θα έπρεπε ο Πετρούνιας να τον φτύσει, αλλά είμαι σίγουρος δεν το έκανε επειδή σεβάστηκε τους τηλεθεατές.

«Μετάλλιο» ατυχίας στον πρωταθλητή μας στο πινκ πονκ Δημήτρη Γκιώνη. Αυτός ο σπουδαίος αθλητής και στο Λονδίνο και στο Ρίο κληρώθηκε στη φάση των 16 με κινέζο. Ως γνωστόν είναι μακράν οι καλύτεροι στον κόσμο. Και μόνο που ο Δημήτρης πήρε ένα σετ από τον Μιζουτάνι (πέμπτος στον πλανήτη) τα λέει όλα!

«Μετάλλιο» τύχης στη νεαρότερη αθλήτρια που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η κολυμβήτρια Γκαουρίκα Σινγκ από το Νεπάλ κολύμπησε στα 100 μέτρα ύπτιο σε ηλικία 13 ετών και 255 ημερών. Τον Απρίλιο στο Κατμαντού όταν έγινε ο σεισμός που σκότωσε 9000 ανθρώπους, σώθηκε όταν η μητέρα της την έσπρωξε κάτω από ένα τραπέζι.

«Μετάλλιο» κουράγιου στον Αργεντινό Σαντιάνγκο Λάνχε 55 ετών που μαζί με τη Σεσίλα Καράντσα κατέκτησε το χρυσό στα Νάρκα της ιστιοπλοΐας. Μέχρι πριν τρείς μήνες είχε καρκίνο στους πνεύμονες, χωρίς να έχει καπνίσει ποτέ. Ξεπέρασε και την ασθένεια, έγινε και Ολυμπιονίκης.

«Μετάλλιο» χαράς στον βιονικό Γιουσέιν Μπολτ. Ο μυθικός Τζαμαικανός αποδεικνύει εδώ και χρόνια ότι ο αθλητισμός πάνω απ όλα είναι διασκέδαση, απόλαυση και χαρά. Το χαμόγελο και οι χοροί του μετά από κάθε νίκη. Θα μας λείψει πολύ ο κερατάς!

«Μετάλλιο» δύναμης στον Σπύρο Γιαννιώτη που δέχτηκε τη χυδαιότερη μορφή ρατσισμού, τον ηλικιακό ρατσισμό, ακόμη και από έλληνες δημοσιογράφους και δεν αντέδρασε. Έλεγαν με έμφαση «στα 36 του χρόνια κατάφερε…». Τι σημαίνει στα 36 του χρόνια? Όσο είναι αθλητής αγωνίζεται ισότιμα με όλους. Ο 18χρονος έχει ορμή και νιάτα, ο 36χρονος δύναμη και εμπειρία. Ο Σπύρος έκανε τον μεγαλύτερο άθλο, όχι λόγω ηλικίας αλλά λόγω της φύσης του αγωνίσματος. Γιά σκεφτείτε να κολυμπάς στη θάλασσα δέκα χιλιόμετρα! Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνει την ένσταση, που φυσικά θα γινόταν δεκτή αφού είχε ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό και θα μοιραζόταν το χρυσό μετάλλιο.

«Μετάλλιο» αξιοπρέπειας στην Άννα Κορακάκη. Στάθηκε στο ύψος της και μετά τα δύο μετάλλια στο πιστόλι σκοποβολής, αρνήθηκε να επιτρέψει στους πολιτικάντηδες να υφαρπάξουν κάτι από τη λάμψη της. Απαγόρευσε ακόμη και στον δήμαρχο Δράμας να παραβρεθεί στα επινίκια όταν επέστρεψε στο χωριό της. Ήταν ο τύπος που γκρέμισε χωρίς την αδειά της το πρόχειρο προπονητήριο στα νταμάρια.

«Μετάλλιο» αυτοπεποίθησης στην Κατερίνα Στεφανίδη. H χρυσή Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ προπονείται αθόρυβα και άοκνα εδώ και χρόνια, γιά να δικαιωθεί με την υπέρτατη διάκριση που της άξιζε.

«Μετάλλιο» υπερηφάνειας σε όλους και όλες ανεξαιρέτως τους αθλητές της ελληνικής αποστολής. Δεν ήταν λίγο ή αμελητέο το μετάλλιο των Μαντή και Καγιαλή στην ιστιοπλοία, τα απαράμιλλα σπριντ των Κώστα Ντουβαλίδη και Λυκούργου Τσάκωνα δίπλα στα «μεγαθήρια» του στίβου και η προσπάθεια της Βούλας Παπαχρήστου στο τριπλούν και του Κώστα Φιλιππίδη στο επί κοντώ.

Κλείνουμε με την ύψιστη στιγμή στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που συνέβη στις 16 Αυγούστου 2016. «Μετάλλιο» Ολυμπιακού ιδεώδους στη Νίκι Χάμπλιν από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία στα μισά της κούρσας των 5000 μέτρων, παραπάτησε και δυστυχώς παρέσυρε στο ταρτάν και τραυμάτισε την Αμερικανίδα Αμπέι ντ’ Αγκοστίνο. Αντί να συνεχίσει αγκάλιασε τη συναθλητριά της και τη βοήθησε σιγά σιγά να τερματίσουν και οι δύο. Είναι ανατριχιαστικό! Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να τις τιμήσει με το ειδικό βραβείο ευ αγωνίζεσθαι Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Βρέθηκα σε μεγάλο δίλημμα ποιά φωτογραφία να επιλέξω γιά το κείμενο. Τη χιουμοριστική του Κούβελου με την άσπρη φόρμα ή των δύο αθλητριών του Ολυμπιακού ιδεώδους. Κέρδισε κατά κράτος τον δημοσιογράφο ο αθλητής εαυτός μου.
aixmi

Δεν υπάρχουν σχόλια: