Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πάνω από 60 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία

Τουλάχιστον 63 είναι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί στην Ιταλία από τον σεισμό 6,2 ρίχτερ που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας τα ξημερώματα. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται, οι περισσότεροι εκτιμάται πως βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

 
Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι ...κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασώσουν εγκλωβισμένους κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης.




Σε ερείπια μετατράπηκε και μεγάλο μέρος της πόλης Αματρίτσε, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και στο  Ακούμολι. Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στο απομονωμένο χωριό Περάκια ντι Άκουα Σάντα Τέρμε. Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

«Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί» δήλωσε ο δήμαρχος τουΑματρίτσε,Σέρτζιο Πιρότσι. Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτίρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στα κεντρικά της χώρας. Ο Πιτρότσι χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. «Είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο τοπικό νοσοκομείο επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους

* Μια γυναίκα εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια συνομιλεί με έναν διασώστη


Ο σεισμός σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία, 100 περίπου χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης, στη διασταύρωση των 4 κύριων περιφερειών της κεντρικής Ιταλίας. Λάτσιο, Ούμπρια και Μάρκε Αμπρούτσο, στο τρίγωνο μεταξύ της Περούτζια, του Άσκολι Πιτσένο και του Ριέτι. Το εστιακό του βάθος ήταν μεταξύ 4 χλμ και 10 χλμ. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από την Μπολόνια στον βορρά μέχρι την Νάπολι στον νότο.



Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα μετά τον κύριο σεισμό  (03.36’ τοπική ώρα), σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Στην Ιταλία ξύπνησαν μνήμες του Απριλίου 2009, του σεισμού στη Λ’Άκουϊλα που είχε αφήσει πίσω του συνολικά 309 νεκρούς.


Ρέντσι: Κανένας μόνος του

Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες την κεντρική Ιταλία.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι, ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.


«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επληγησαν από τον εγκέλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: