Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Τα 15.000 email που «καίνε» την Χίλαρι Κλίντον

Νέο… προεκλογικό πρόβλημα για την υποψήφια πλανητάρχη Χίλαρι Κλίντον καθώς το σκάνδαλο, που ήδη στις ΗΠΑ επονομάζεται «email Gate», δε λέει να κοπάσει. Η υπόθεση με τη διαρροή των email της όσο ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξελίσσεται σε αυτογκόλ που θα μπορούσε ακόμη και να της στοιχίσει την εκλογή της. 

 
Η νέα... εξέλιξη είναι ότι δικαστήριο διέταξε το υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει 14.900 έγγραφα - τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον - και να γνωμοδοτήσει για την δημοσιοποίησή τους.

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν σε έρευνα του FBI για τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού εξυπηρετητή (server) για την αποστολή email ενώ ήταν υπουργός εξωτερικών. Τα email αποτελούν τμήμα μιας παρτίδας που παρέδωσε το FBI στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν τελείωσε η έρευνα. 

Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον, με την χρήση του ιδιωτικού της εξυπηρετητή είχε σταθεί μεν «ιδιαίτερα αμελής» στο χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. 

Πάντως το θέμα συνεχίζει να ρίχνει την σκιά του στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον αποτελώντας πρόσφορο έδαφος για τις επιθέσεις των αντιπάλων της που την χαρακτηρίζουν ανίκανη να αναλάβει τα ηνία της χώρας.  

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δημοσιοποιήσει τη πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες μόνο προτού η υποψήφια των Δημοκρατικών αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. 

Οι υπάλληλοι του υπουργείου αναμένονται να σχεδιάσουν, σε συνάντησή τους στις 23 Σεπτεμβρίου, ένα χρονοδιάγραμμα για την δημοσιοποίησή τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε γνωστή, από τον δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ - ο οποίος προίσταται μιας ομάδας δικαστικών που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον - την ίδια μέρα που ένα συντηρητικό παρατηρητήριο, το Judicial Watch, δημοσιοποίησε μια παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. 

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από το 2009 έως το 2013.

Τα 14.900 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μπόασμπεργκ φέρεται να περιλαμβάνουν και μηνύματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες 55.000 σελίδες μηνυμάτων. 

Θεωρούνται ότι αναφέρονται κυρίως σε μηνύματα προς ή από την Κλίντον, και μπορεί να περιλαμβάνουν και μερικά προσωπικά μηνύματα. Μερικά βρέθηκαν στους εξυπηρετητές των ατόμων με τους οποίους είχε η ίδια ή το προσωπικό της επαφές.

Η Κλίντον, η οποία προηγείται του Τραμπ σε δημοσκοπήσεις, έχει πει ότι δεν διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες και ότι χρησιμοποίησε προσωπικό εξυπηρετητή για μεγαλύτερη άνεση, ενώ αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας «αναλαμβάνω την ευθύνη».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: