Κυριακή 14 Απριλίου 2013

M. Γλεζος: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα αρχαία»



«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα αρχαία» λέει τώρα στους Γερμανούς ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος ενοχλήθηκε από τον περιφρονητικό τρόπο με τον οποίο απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Με ... επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα Die Welt απαντά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και του καταλογίζει άγνοια αφού, όπως αναφέρει σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το θέμα του κατοχικού δανείου δεν έχει λήξει τη στιγμή που η Γερμανία έχει εξοφλήσει το κατοχικό δάνειο που αναγκαστικά εισέπραξε από την πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά και από την Πολωνία.

Ο κ. Γλέζος ζητάει ευθέως από τη γερμανική κυβέρνηση να επιστρέψει εδώ και τώρα τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ο στρατάρχης της Βέρμαχτ, Βίλχελμ φον Λιστ, ανώτατος διοικητής Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα την κατεχόμενη Αθήνα, όργωνε, λέει ο κ. Γλέζος, την Ελλάδα έχοντας στο όχημά του μια αρχαία κεφαλή του θεού Ερμή.

Ο κ. Γλέζος παραθέτει και ένα βιβλίο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όπου εκεί μέσα βρίσκονται όλα τα κλεμμένα αρχαία καταγεγραμμένα. Παραθέτει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο οι Ναζί μάς έκλεβαν τα αρχαία. Τα έκλεβαν από Μουσεία, τα οικειοποιήθηκαν όταν έσκαβαν δρόμους για τα Πάντσερ τους ή τα ανακάλυπταν κατά τη διάρκεια οχυρωματικών έργων κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: