Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αναζητούν τους ενόχους στα τυφλά



Στο μικροσκόπιο του FBI οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί

Στα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών αναζητά το FBI απαντήσεις για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Όπως έγινε γνωστό οι μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι μέσα σε... χύτρες ταχύτητας, γεμάτες με σφαιρίδια χάλυβα. Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε ξεκάθαρα για «τρομοκρατική πράξη», είπε όμως ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρόκειται για πράξη μια ξένης ή εγχώριας ομάδας ή ενός «κακόβουλου ατόμου». Την Πέμπτη στη Βοστόνη η τελετή μνήμης για τους τρεις νεκρούς από το χτύπημα.

φωτό Reuters φωτό Reuters Μέσα σε χύτρες ταχύτητας, γεμάτες με σφαιρίδια χάλυβα -πιθανότατα ρουλεμάν- ή καρφιά, ώστε να αυξηθεί το εύρος της ζημιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν με την ενεργοποίηση τους, ήταν τοποθετημένοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί όπως ανακοίνωσε το FBI. Οι εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας όμως ακόμη δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη σύνθεση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των "αυτοσχέδιων " βομβών οι οποίες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 170, κοντά στο τέρμα του Μαραθώνιου της Βοστόνης.

Σύμφωνα με το FBI η ισχύς των δύο βομβών που προκάλεσαν σχετικά "μικρή" έκρηξη, φαίνεται να αποκλείει τη χρήση εκρηκτικών στρατιωτικού τύπου όπως, C4, RDX ή Semtex, τα οποία είναι πολύ ισχυρά και είναι δύσκολο κάποιος να τα κατέχει. Στις έρευνες εντοπίστηκαν επίσης κομμάτια από μαύρο νάιλον που πιθανώς να είναι υπολείμματα από τις τσάντες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να κρύψουν οι δράστες ή ο δράστης τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τα θραύσματα που εντοπίστηκαν στον τόπο της έκρηξης θα εξεταστούν στο εργαστήριο του FBI στο Κόντικο της Βιρτζίνια από τους εμπειρογνώμονες για να καθοριστεί ο τρόπος κατασκευής των εκρηκτικών μηχανισμών και τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν.

φωτό από τα υπολείμματα των μηχανισμών που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI (Reuters) φωτό από τα υπολείμματα των μηχανισμών που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI (Reuters) Ο επικεφαλής του τμήματος του FBI που έχει επιφορτιστεί με τις έρευνες στη Βοστόνη, Ρικ Ντεσλόριερς ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση των ερευνών το εύρος των πιθανών υπόπτων παραμένει ανοιχτό. Για το λόγο αυτό καλεί όλους τους πολίτες να καταθέσουν οποιοδήποτε στοιχείο γνωρίζουν, καθώς καμία λεπτομέρεια δεν είναι μικρή σε αυτήν την φάση, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η αστυνομία της Βοστόνης επιβεβαιώνει ότι έχουν ανακριθεί πολλοί άνθρωποι αλλά αρνείται ότι ήδη υπάρχει κάποιος ύποπτος. Οι αρχές θα ερευνήσουν και τα βίντεο που έχουν καταγραφεί στις κάμερες που βρίσκονται στην πλατεία Κόπλεϊ.

Μπ.Ομπάμα: Είναι τρομοκρατική πράξη

Για τρομοκρατική πράξη έκανε λόγο ο αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν για τυχόν ύποπτη δραστηριότητα. Δήλωσε και εκείνος από την πλευρά του ότι δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον οι δίδυμες εκρήξεις ήταν το έργο μια ξένης ή εγχώριας ομάδας ή ενός "κακόβουλου ατόμου". Την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στη Βοστόνη, όπου θα παραστεί σε θρησκευτική τελετή μνήμης για τα θύματα των εκρήξεων και τους δεκάδες τραυματίες.

Δρομείς συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου στο Τορόντο στη μνήμη των θυμάτων του Μαραθωνίου της Βοστόνης (Reuters) Δρομείς συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου στο Τορόντο στη μνήμη των θυμάτων του Μαραθωνίου της Βοστόνης (Reuters) Βοστονέζοι ανάβουν κεριά έξω από τον Δημοτικό Κήπο της πόλης (φωτό Reuters) Βοστονέζοι ανάβουν κεριά έξω από τον Δημοτικό Κήπο της πόλης (φωτό Reuters) Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τρίτο από τα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήταν κινεζικής καταγωγής, όπως ανακοινώθηκε από το κινεζικό προξενείο της Νέας Υόρκης ωστόσο η ταυτότητά του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μετά από απαίτηση της οικογένειάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου της Βοστόνης, ο οποίος σκοτώθηκε παρακολουθώντας τον μαραθώνιο μαζί με τους φίλους σας κοντά στην γραμμή του τερματισμού. Κατά τις επιθέσεις έχασαν επίσης τη ζωή τους ο 8χρονος Ρίτσαρντ Μάρτιν και η 29χρονη Κρίστλ Κάμπελ ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 176.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: