Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μ. Σάλλας: Έχουν συγκεντρωθεί ήδη 570 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 7,335 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Σάλλας, με τις ενέργειες που ... έχει προβεί η Τράπεζα Πειραιώς μέσω των συνεργασιών, το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του 10% έχει υπερκαλυφθεί. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 570 εκατ. ευρώ τόνισε ο κ. Σάλλας.

«Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο των 730 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να μην εκδοθούν CoCos κάτι που πιστεύω ότι θα επιτευχθεί», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας.

Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που παραμένει ιδιωτική και τοποθέτησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας Αύξησης λίγο μετά τα τέλη Μαΐου.

Όπως είπε, η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου αναμένεται γύρω στις 20 Μαΐου ενώ μετά θα ακολουθήσει περίοδος περίπου δύο εβδομάδων για την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων.

Επίσης ο κ. Σάλλας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις που έχει υλοποιήσει η τράπεζα επισημαίνοντας ότι, από το PSI, όταν η καθαρή θέση της τράπεζας ήταν αρνητική κατά 3 δισ. ευρώ κατάφερε να φτάσει σήμερα να έχει θετική καθαρή θέση κατά 800 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το ελληνικό Δημόσιο έχει κερδίσει από τις ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς 3 δισ. ευρώ. «Ο επενδυτής πρέπει να ξέρει ότι, αγοράζει σε μια τράπεζα με καθαρή θετική θέση», σημείωσε ο κ. Σάλλας.

Τέλος, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την διατήρηση από πλευράς Τραπέζης τη σχέση σεβασμού με τους πελάτες της και ζήτησε από την Γενική Συνέλευση την έγκριση ενός «μοντέλου χρηματοδότησης» με γνώμονα την τήρηση από πλευράς επιχειρήσεως των εργασιακών δικαιωμάτων. «Καμία οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πρέπει να θίγει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Σάλλας.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ η τράπεζα θα συμβάλει στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας καλώντας επενδυτές και στηρίζοντας επενδυτικές προσπάθειες.

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Σάλλας είπε ότι, τους τελευταίους μήνες σημειώνεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής τους.

Για το κολοσσιαίο έργο ενοποίησης των τραπεζών του Ομίλου, ο Πρόεδρος της Πειραιώς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, η απορρόφηση της Αγροτικής έχει σχεδόν τελειώσει και πρόσθεσε ότι μια Κυπριακή θα έχει απορροφηθεί τον Ιούνιο.

Για την Γενική τόνισε ότι, μελετάται το ενδεχόμενο να παραμείνει σαν μονάδα για ειδική αποστολή ενώ για την Millennium είπε ότι, η απορρόφησή της τοποθετείται μέχρι τέλος του έτους. Του χρόνου τέτοια εποχή ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες επισήμανε ο κ. Σάλλας.

Για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι, από το 2013 μπορεί να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα ενώ το αν το 2014 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από διάφορους αστάθμητους παράγοντες καθώς πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι καθοριστικό ρόλο παίζουν οι αποφάσεις στην Ευρώπη και η θετική λειτουργία του τουρισμού καθώς είμαστε κοντά στην ουσιαστική αλλαγή του κλίματος.

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε και στις ΑΜΚ των υπόλοιπων τραπεζών λέγοντας ότι οι επενδυτές πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη συμμετέχοντας γιατί οι τράπεζες είναι ο καθοριστικός «κρίκος» για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τα «κόκκινα δάνεια» και την ανεργία υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι, η Τράπεζα Πειραιώς είναι πολύ κοντά στην κάλυψη των 730 εκατ. ευρώ τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επενδυτές.

Τέλος, επανέλαβε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, την προσπάθεια δηλαδή της τράπεζας να συνδράμει αποφασιστικά στην χρηματοδότηση εταιρειών που τηρούν τους κανόνες εργασίας και ασφάλισης αποκλείοντας όσες επιχειρήσεις συντηρούν την ανασφάλιστη εργασία.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: