Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Δεν κερδίζεις την εμπιστοσύνης Τρόικας και επενδυτών παραδίδοντας στον κολλητό σου την ΕΤΕ

Ελάχιστες μέρες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο Αντώνης Σαμαράς απομάκρυνε τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, εξοργίζοντας τους επιτελείς της Τρόικας.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε χρέη διευθύνοντος συμβούλου στον κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά, ο οποίος ναι μεν εργαζόταν για χρόνια... ...στην τράπεζα αλλά προήχθη χάρη στην ιδιότητα του ως στενού φίλου και συμπατριώτη εκ Μεσσηνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, είναι ίσως ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας που δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο στις βασικές οικονομικές σπουδές, έχοντας ασχοληθεί ακαδημαϊκά με τη Διοίκηση και τη Ναυτιλία.

Χθες, μετά από μια παρασκηνιακή κόντρα μηνών, η Τρόικα πέτυχε να ακυρώσει το φαραωνικό deal Εθνικής και Eurobank, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους συντελεστές της αρχικής συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ένας βασικός λόγος του πείσματος των εκπροσώπων των δανειστών μας ήταν η φοβερή αναξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Η Τρόικα θεώρησε ότι με τη συγχώνευση των δυο τραπεζών, κατά την επίτευξη της οποίας δεν θα θίγονταν τα διάφορα πελατειακά συστήματα, η κυβέρνηση θα αποκτούσε απόλυτη πρόσβαση σε μια τεράστια τράπεζα την οποία και θα διοικούσε «πολιτικά».

Κάπως έτσι, η Εθνική Τράπεζα δεν απώλεσε μονάχα την εμπιστοσύνη των δανειστών μας αλλά και των όσων υποψήφιων επενδυτών της ελεύθερης αγοράς, οι οποί δεν προτίθενται να πετάξουν τα χρήματα τους σε ένα κομματικό πηγάδι, ίσως και χωρίς πάτο.

Μιας και ο κ. Σαμαράς νιώθει οικονομολόγος, αν και ουδέποτε έχει ασκήσει το επάγγελμα, μπορεί να μας πει αν θα πρότεινε σε κάποιον επενδυτή να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μιας κρατικά ελεγχόμενης ελληνικής τράπεζας της οποίας τη Διοίκηση έσπευσε να «ελέγξει» ο πρωθυπουργός της χρεοκοπημένης χώρας;

Πότε θα καταλάβουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ότι ουδείς -κι όχι μόνο στις τράπεζες- δεν σκοπεύει να επενδύσει χρήματα χωρίς να αναλάβει μερίδιο και στη διοίκηση της όποιας επιχείρησης; Αυτοί που αγχώνονται για την αφελληνοποίηση των τραπεζών, προτιμούν να συνεχίσουν να τις ελέγχουν αυτοί που τις κατέστρεψαν;parapolitiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: