Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Στην ανεργία… ωθούν τον διοικητή του ΟΑΕΔ

Μετέωρος βρίσκεται ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να τον εξωθήσει σε παραίτηση. Το μήνυμα εστάλη από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά προσέκρουσε στις... αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Προβληματίζουν οι υπόνοιες για ρουσφέτια και αντιπαραθέσεις συσχετισμών, στην πλάτη 1,5 εκατ. ανέργων και με όχημα 2,2 δις για την αύξηση της απασχόλησης. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέσω του διευθυντή του γραφείου του, ζήτησε χθες την παραίτηση του Ηλία Κικίλια. Η διαδικασία «πάγωσε» λίγες ώρες αργότερα, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επίσημη ανακοίνωση για όσα τελικώς διαδραματίστηκαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, αιτία της κόντρας η οποία οδήγησε στην απόφαση του υπουργού Εργασίας με τη στήριξη του πρωθυπουργού αποτέλεσαν οι φόβοι γύρω από την υλοποίηση πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση 100.000 ανέργων μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αυτεπιστασία και στην κοινωνική εργασία.

Ειδικότερα, υιοθετήθηκε η άποψη ότι μέσω του «πράσινου» διοικητή του ΟΑΕΔ θα μπορούσε να γίνει «παιχνίδι» με διορισμούς σε δήμους, με την «πλάστιγγα» να γέρνει υπέρ των «πράσινων δημάρχων» ή των δημάρχων που είχαν εκλεγεί με συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον του διοικητή του ΟΑΕΔ υποστηρίζει ότι ο Ηλίας Κικίλιας κατηγορείται από τα στελέχη της ΝΔ για το γεγονός ότι δεν επιτρέπει να μοιραστούν με «γαλάζια» κριτήρια οι θέσεις των προγραμμάτων κατά της ανεργίας.

Η κόντρα Βρούτση και Κικίλια φέρεται να έχει παρελθόν. Προ μηνών, ο υπουργός Εργασίας είχε επιχειρήσει να τοποθετήσει στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ τον στενό συνεργάτη του Δημήτρη Κοντό, ωστόσο, η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

Άλλωστε, τη διάσταση των δύο ανδρών είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα η Ελευθεροτυπία, με το non paper του Ηλ.Κικίλια προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους, στο οποίο αναφερόταν ότι «έκανε φτερά» η εισφορά αλληλεγγύης (2%), που παρακρατούνταν από το 2010 από τους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους 600 έκτα. ευρώ, που είχε συγκεντρωθεί για τον ΟΑΕΔ.

Το χθεσινό παρασκήνιο γύρω από τον διοικητή του ΟΑΕΔ ανάγεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα το οποίο παραπέμπεται πλέον σε επίπεδο τριών αρχηγών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: