Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η διχασμένη Βρετανία αποχαιρετά τη Σιδηρά Κυρία

kourdistoportocali.com
Σε εξέλιξη είναι η τελετή η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η πομπή του φερέτρου με τη σορό της «Σιδηράς Κυρίας» έχει ήδη ξεκινήσει από το Γουέστμινστερμ και κατευθύνεται προς τον... Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου θα τελεστεί η κηδεία στις 11 το πρωί (13.00 ώρα Ελλάδος) με στρατιωτικές τιμές. Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την παρουσία περισσοτέρων των 4.000 αστυνομικών δεν φάνηκαν ικανά να αποθαρρύνουν το πλήθος των βρετανών που συνεχώς αυξάνει στους δρόμους γύρω από τον Καθεδρικό ναό κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ της εκλιπούσας πρωθυπουργού.
Αντίστοιχα αυξάνει και η προσέλευση των περίπου 2.300 εκπροσώπων 170 χωρών από όλον τον κόσμο, ανάμεσά στους οποίους και η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία κατέφτασε πριν από λίγο στο Καθεδρικό ναό. Ήδη τον Καθεδρικό έχουν φτάσει οι πρώην πρωθυπουργοί Τζον Μέιτζορ και Τόνι Μπλερ συνοδεία των συζύγων τους καθώς και η δούκισσα του Γιορκ Σάρα Φέργκιουσον. Η κηδεία τελείται με στρατιωτικές τιμές. Το φέρετρο έχει ήδη τοποθετηθεί σε κιλίβαντα πυροβόλου και άλογα και άνδρες της Βασιλικής Φρουράς το μεταφέρουν στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου, όπου θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση.



Κατά τη διαδρομή τμήματα και από τα τρία όπλα των ενόπλων δυνάμεων αποδίδουν τιμές, ωστόσο δεν θα γίνουν υπερπτήσεις μαχητικών, όπως είχε ζητήσει η ίδια επειδή το θεωρούσε σπατάλη.
Ο Αρχιμανδρίτης του ναού του Αγίου Παύλου δήλωσε ότι η κηδεία θα είναι «σχετικά ταπεινή» σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας της Θάτσερ. Η σορός της δεν θα ταφεί, αλλά θα αποτεφρωθεί.
Ήδη τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση την προσέλευσης των προσκεκλημένων αλλά και το πλήθος των πολιτών που συρρέουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην επί μία δεκαετία Βρετανίδα πρωθυπουργό.
Αν και η Σκότλαντ Γιαρντ ανέφερε ότι περιμένει διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχετικό συμβάν.



Η Αστυνομία έχει πληροφορίες ότι ομάδες αναρχικών και βετεράνοι ανθρακωρύχοι, με τους οποίους η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε έλθει σε ιστορική σύγκρουση, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια στη διάρκεια της κηδείας και στα σχέδιά τους είναι να πετάξουν κάρβουνα στο φέρετρο της «σιδηράς κυρίας».
Στο αντιθατσερικό μέτωπο προστέθηκε και η σύζυγος του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοφ, η Σάλι Μπέρκοφ, η οποία δήλωσε ότι δεν θα συνοδεύσει τον σύζυγό της στην κηδεία.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ πέθανε στις 8 Απριλίου έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 87 ετών.
Η Αργεντινή -που είχε ηττηθεί το 1982 στη σύρραξη με τη Βρετανία για τα Νησιά Φόκλαντ- δεν πρόκειται να αντιπροσωπευτεί στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του συντηρητικού βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε προσκαλέσει την πρέσβειρα της Αργεντινής στο Λονδίνο Αλίσια Κάστρο στη νεκρώσιμο ακολουθία,όμως δεν προσκάλεσε την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες.



Στην αμερικανική αντιπροσωπεία δεν θα παραστούν επίσης πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, αν και έχουν προσκληθεί όλοι όσοι βρίσκονται εν ζωή.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο Τζορτζ Σουλτς, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το 1982 ως το 1989 και ο Τζέιμς Μπέικερ που τον διαδέχτηκε και παρέμεινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως το 1993.
Αντίθετα θα παραστούν ο αμερικανός πρώην πρεσβευτής στο Λονδίνο Λούις Σούσμαν και η σημερινή επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ Μπάρμπαρα Στίβενσον.
Στην κηδεία δεν θα παραστεί επίσης η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Νάνσι Ρίγκαν, με τον σύζυγό της οποίας Ρόναλντ η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε στενή σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: