Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Προφυλακίστηκαν οι «πιστολέρο» και ο τσιφλικάς

Από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης στον Πύργο παίρνουν τον δρόμο για τα κελιά των φυλακών οι τρεις επιστάτες και ο ιδιοκτήτης της φυτείας, που κατηγορούνται για την ... εγκληματική επίθεση εναντίον των απλήρωτων μεταναστών. Χτες το απόγευμα, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Τους αποδόθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Οι επιστάτες του κτήματος θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου για:

Απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κατά συναυτουργία.
Βαριές σωματικές βλάβες και απειλή.
Παράβαση των νόμων περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης καλλιέργειας φράουλας Νίκος Βαγγελάτος. Ο ανακριτής απέρριψε τον επίμονο ισχυρισμό του ότι αγνοούσε παντελώς τις προθέσεις των επιτηρητών της φυτείας, των πρωταγωνιστών στην ένοπλη επίθεση εναντίον των μεταναστών, που εργάζονταν επί έξι μήνες απλήρωτοι. Σε βάρος του απαγγέλθηκε κατηγορία για ηθική αυτουργία.

Στην ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του βάρυνε και η αποκάλυψη ότι ο ίδιος είχε απειλήσει τους εργάτες από το Μπανγκλαντές πως κινδύνευε η ζωή τους αν επιμείνουν να ζητούν την εξόφλησή τους. Την απειλή, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, φέρεται να εκτόξευσε το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν δεχτούν τα πυρά από τις καραμπίνες των επιστατών.
Τον δρόμο για τα κελιά παίρνουν οι τρεις επιστάτες και ο ιδιοκτήτης της φυτείας, που κατηγορούνται για την εγκληματική επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον των απλήρωτων μεταναστών.
Τον δρόμο για τα κελιά παίρνουν οι τρεις επιστάτες και ο ιδιοκτήτης της φυτείας, που κατηγορούνται για την εγκληματική επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον των απλήρωτων μεταναστών.

Ο Νίκος Βαγγελάτος οδηγήθηκε στο δικαστικό μέγαρο του Πύργου της Ηλείας λίγο μετά τη 1.00 μ.μ. Μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος. Μετά τη σύλληψή του είχε δηλώσει αδιαθεσία.

Οι τρεις συγκατηγορούμενοί του είχαν ολοκληρώσει τις απολογίες τους περίπου εκείνη την ώρα. Η μεταφορά τους από την Αστυνομία έγινε στις 10.00 π.μ.

Στις απολογίες τους επανέλαβαν τους ισχυρισμούς ότι αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν ευρισκόμενοι σε άμυνα, ότι φοβήθηκαν τις απειλητικές διαθέσεις των αλλοδαπών εργατών, ότι οι μετανάστες κινήθηκαν εναντίον τους κρατώντας ρόπαλα και μεταλλικούς σωλήνες.
Προφυλακίστηκαν οι «πιστολέρο» και ο τσιφλικάς

Συγγενείς των κατηγορουμένων, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό Μέγαρο, ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες εναντίον των δημοσιογράφων, μόλις άκουσαν για την απόφαση προφυλάκισης. Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν στον χώρο για την τήρηση της τάξης.

Στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας και στις φυτείες της φράουλας έχει επέμβει και η Οικονομική Αστυνομία. Με τη συνδρομή τοπικών αστυνομικών και κλιμακίων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ ΤΕΑΜ το τελευταίο διήμερο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 έλεγχοι όπου διαπιστώθηκαν:

Μια παράβαση σε αγροτικό συνεταιρισμό σχετικά με μη εγγραφή στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.500 ευρώ.
Δύο παρόμοιες παραβάσεις σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Στη μία από τις δύο τελευταίες παραβάσεις συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο παραπέμφθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία.

Στον απόηχο των γεγονότων στη Μανωλάδα, η αλυσίδα κρητικών σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης» αποφάσισε να διακόψει κάθε συναλλαγή με τους εκεί παραγωγούς μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
«Θύματα εμπορίας ανθρώπων»

«Μπλόκο» στο ενδεχόμενο απέλασης των 35 αλλοδαπών εργαζομένων θυμάτων της ένοπλης επίθεσης στη Νέα Μανωλάδα βάζει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ ταυτόχρονα με εγκύκλιό της ενεργοποιεί τους εισαγγελείς της χώρας για εντατικότερους ελέγχους και ποινικές διώξεις μόλις διαπιστώνουν παραβίαση δικαιωμάτων των εργαζομένων, ημεδαπών και αλλοδαπών.

Υστερα από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα ΑΠ, Ιω. Τέντε, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας, Ειρήνη Τζίβα, εξέδωσε ειδική πράξη, με την οποία οι 35 αλλοδαποί εργαζόμενοι στις φυτείες φράουλας χαρακτηρίζονται ως «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ετσι τίθενται σε ένα ειδικό καθεστώς προστασίας και αρωγής, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία (νόμοι 3386/05 και 3875/10) με συνέπεια να απαγορεύεται ρητά η απέλασή τους.

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας ΑΠ με εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς εφετών της χώρας ζητεί να δοθούν οδηγίες προς τους εισαγγελείς πρωτοδικών για ουσιαστικότερη προστασία της εργασίας και εντατικότερους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους και άμεσο σχηματισμό δικογραφιών σε κάθε περίπτωση κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Στην εισαγγελική εγκύκλιο γίνεται επίκληση και παλαιότερων οδηγιών για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παράβασης του εργατικού δικαίου σε βάρος ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως με τη μη καταβολή οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών, με τη μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εκτέλεση της εργασίας, με ευθύνη ιδιωτών και επιχειρήσεων.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: