Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Διπλή επίθεση στη Βοστόνη

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ μετά τo χτύπημα
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους-ανάμεσά τους ένα 8χρονο αγόρι- και 144 έχουν τραυματιστεί από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης. Σύμφωνα με... τις πληροφορίες, 17 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οκτώ τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρούς ακρωτηριασμούς. Οι δράστες θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα. Στο οπτικοακουστικό υλικό που είναι διαθέσιμο από τους αυτόπτες μάρτυρες στρέφει την έρευνα το FBI που εξετάζει την πιθανότητα «τρομοκρατικού χτυπήματος». Καλά στην υγεία τους οι έλληνες αθλητές. Ενισχυμένα τα μέτρα ασφάλειας-αρνούνται ανάμειξή τους οι πακιστανοί Ταλιμπάν.
Θλίψη και τρόμο σκόρπισε η διπλή επίθεση σε μια από τις πιο παραδοσιακές αθλητικές εκδηλώσεις της Βοστόνης. Οι εκρήξεις στο Μαραθώνιο σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, τρεις ώρες αφότου οι νικητές πέρασαν το νήμα του τερματισμού, στην Κόπλεϊ Πλάζα της συνοικίας Μπακ Μπέι. Η πρώτη ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Μπόιλστον, κοντά στη γέφυρα όπου βρίσκεται το σημείο τερματισμού και η δεύτερη έκρηξη έγινε μόλις λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν ώρες αφού ο Λελίσα Ντεσίσα από την Αιθιοπία και η Ρίτα Τζέπτου από την Κένυα είχαν κερδίσει τις κούρσες των ανδρών και των γυναικών. Περίπου 17.000 δρομείς είχαν τερματίσει πριν σημειωθούν οι δύο εκρήξεις και διακοπεί ο αγώνας. Άλλοι 6.000 συνέχιζαν να τρέχουν τη στιγμή των εκρήξεων. Αρχικά η αστυνομία είχε κάνει λόγο για μια τρίτη έκρηξη στη βιβλιοθήκη JFK της Βοστόνης, αλλά λίγο αργότερα διευκρίνισε πως το επεισόδιο αυτό στην πραγματικότητα "συνδέεται με μια πυρκαγιά".

Αθλητές τη στιγμή της έκρηξης (φωτό Reuters) Αθλητές τη στιγμή της έκρηξης (φωτό Reuters) Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της Βοστόνης, Έντ Ντέιβις, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 3 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 144. Σύμφωνα με το CNN, 17 από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η κατάσταση 25 άλλων χαρακτηρίζεται σοβαρή.Σύμφωνα με το νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, ένα αγόρι 2 ετών έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και ένα 9χρονο κορίτσι στο πόδι ενώ νοσηλεύονται άλλα έξι παιδιά κάτω των 15 ετών.

φωτό από βίντεο του NBC την ώρα της έκρηξης (Reuters) φωτό από βίντεο του NBC την ώρα της έκρηξης (Reuters) Πληροφορίες από γιατρούς που περιθάλπουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία της πολιτείας αναφέρουν ότι έχουν γίνει δέκα ακρωτηριασμοί καθώς και ότι η ανάρρωση μερικών από τους τραυματίες θα είναι δύσκολη, καθώς θα χρειαστούν νέες επεμβάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Από την έκρηξη των βομβών εκτοξεύθηκαν μπίλιες από ρουλεμάν, που προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στους παριστάμενους.

Ψάχνουν τους δράστες στο οπτικοακουστικό υλικό

Eρευνητές με επικεφαλής το FBI μελετούν βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο σε μια προσπάθεια να εντοπίστουν τους υπεύθυνους για το χτύπημα. Καθώς στο Μαραθώνιο της Βοστώνης τρέχουν κάθε χρόνο 27.000 άνθρωποι και τον παρακολουθούν περίπου 500.000, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα έχουν πλούσιο υλικό που θα εξηγήσει τι συνέβη πριν και μετά την έκρηξη των δύο μηχανισμών. Το FBI μέχρι στιγμής αρνείται να κάνει ξεκάθαρα λόγο για τρομοκρατική έρευνα και μιλά για εγκληματολογική έρευνα εν εξελίξει ενώ δεν έχει δώσει πληροφορίες για τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Επίσης, δεν υπήρξε προειδοποίηση για το χτύπημα ούτε έχει προκύψει κάποια ανάληψη ευθύνης. Η αστυνομία σαρώνει τη διαδρομή της κούρσας των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει τυχόν στοιχεία και έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από τις εκρήξεις. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρχές στην πόλη όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.Η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις παραμένει σήμερα αποκλεισμένη στη Βοστόνη αλλά η υπόλοιπη πόλη λειτουργεί κανονικά.
Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα της Βοστώνης μεταδίδουν εικόνες από διασώστες που έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες και στη συνέχεια να μεταφέρουν δρομείς και θεατές στο νοσοκομείο. Η αστυνομία είπε στον κόσμο, ανάμεσα στον οποίο είναι και οι χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν για να συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους. Το CBS Νews μετέδωσε την πληροφορία ότι οι αρχές ανακρίνουν έναν ύποπτο με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- φερόταν ύποπτα πριν τις εκρήξεις. Ωστόσο, πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι δεν έχει συλληφθεί και είναι συνεργάσιμος.

Tο μήνυμα Ομπάμα

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα εντοπιστούν οι δράστες και δεσμεύτηκε ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα και άμεσα τέθηκαν σε ισχύ σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη. "Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε και γιατί" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και ζήτησε να μην εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα. Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχαρίστησε τις αρμόδιες αρχές για την ηρωική και άμεση κινητοποίησή τους.

Σε επιφυλακή όλη η χώρα

Πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας τους μετά τις εκρήξεις στη Βοστόνη. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι η αστυνομία της πόλης είναι επί ποδός για να προστατεύσει τους πολίτες ενώ ενισχύεται η ασφάλεια μπροστά από τα ξενοδοχεία και άλλα γνωστά σημεία στη Νέα Υόρκη. Οι αεροπορικές αρχές απαγόρευσαν για λίγο τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τη Βοστόνη.

Η Γερουσία στην Ουάσιονγκτον τήρησε νός λεπτού σιγή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα. Αγρυπνία με κεριά προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 8 μ.μ. (03:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) στην Εκκλησία της Οδού Άρλινγκτον.

Αρνούνται ανάμειξη οι πακιστανοί Ταλιμπάν

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο το Μάιο του 2010 στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη στις εκρήξεις ."Είμαστε υπέρ των επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, όμως δεν είμαστε αναμιγμένοι σ' αυτή την επίθεση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν, οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ-Κάιντα.

Μηνύματα αλληλεγγύης
Τις επιθέσεις καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάνοντας λόγο για " παράλογες πράξεις σε μια ημέρα γιορτής για την πόλη". Ο Μπαν τόνισε πως η βία είναι "ακόμα πιο αποκρουστική όταν συμβαίνει στη διάρκεια ενός γεγονότος που είναι γνωστό ότι φέρνει κοντά ανθρώπους από όλον τον κόσμο σε ένα πνεύμα αθλητικής άμιλλας και αρμονίας.

Την απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό εξέφρασε και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. "Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την απόλυτη αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ", αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ζήτησε από τις νομαρχιακές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να ενισχύσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα επιφυλακής.

Ασφαλείς οι έλληνες αθλητές

Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για έλληνες τραυματίες μεταξύ των θεατών. Tην "απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό" της ελληνικής κυβέρνησης για τη "βάρβαρη επίθεση" στον Μαραθώνιο της Βοστώνης εξέφρασε, με δήλωσή του, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Είναι επίθεση ενάντια σε όλους μας. Ενάντια στον συμβολισμό του Μαραθωνίου και τις αξίες που πρεσβεύει. Αυτές τις δύσκολες ώρες, οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό σας", τόνισε.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΜΠΕ έλληνες φοιτητές που βρίσκονται στη Βοστόνη ανέφεραν ότι ούτε εκείνοι έχουν πληροφορίες για τραυματίες μεταξύ της ελληνικής φοιτητικής κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαραθώνιος της Βοστόνης είναι από τις πλέον παλιές αθλητικές διοργανώσεις στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης, που πραγματοποιείται παραδοσιακά την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897 οπότε και ξεκίνησε.

Δύο θεωρίες
Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν το διπλό χτύπημα, αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν διατύπωσαν στο Reuters δύο αντιφατικές θεωρίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων (την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών) πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Η δεύτερη θεωρία αναζητά τους ενόχους σε μαχητικούς ισλαμιστές με την αιτιολογία ότι υπάρχουν ομοιότητες στην επίθεση στο Μαραθώνιο με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το ηλεκτρονικό περιοδικό Inspire, όργανο της Αλ Κάιντα, το οποίο δημοσιεύει παραινέσεις προς επίδοξους μαχητές της Τζιχάντ να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους και με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Αναζήτηση θυμάτων

Μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να αναζητήσουν την τύχη δικών τους ανθρώπων στη Βοστώνη, ενεργοποίησε η Google λίγες ώρες μετά την έκρηξη. Η υπηρεσία βασίζεται στην πλατφόρμα Person Finder που προσφέρεται για ανάλογες περιστάσεις, μετά από φυσικές καταστροφές και έκτακτα γεγονότα που επηρεάζουν μαζικά τους πληθυσμούς συγκεκριμένων περιοχών.

Tweets about "#BostonExplosion OR #BostonMarathon"
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: