Ορισμένες πολυεθνικές αποσύρουν μέρος των κεφαλαίων που διατηρούν στη χώρα και τα μεταφέρουν σε περιοχές με μικρότερο «ρίσκο». Η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μοναδική, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες... ανάλογη τακτική ακολουθούν και για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως π.χ. η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που βρίσκονται σε κρίση και αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων με τις οποίες επικοινώνησε η «ΗτΣ» ελπίζει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κατορθώσουν, παρά τις παλινωδίες, να δώσουν ικανοποιητική «απάντηση» στην κρίση και απεύχονται την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, στην οποία διαθέτουν σημαντική παρουσία και αρκετοί από τους οποίους συνεχίζουν να επενδύουν.
Προληπτικά μέτρα
Προληπτικά μέτρα σχεδιάζει ο ΟΤΕ, θυγατρική εταιρεία του γερμανικού κολοσσού στις τηλεπικοινωνίας Deutsche Telekom, προκειμένου να είναι θωρακισμένη στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του οργανισμού, Kevin Copp, σε συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα η Morgan Stanley στη Βαρκελώνη, η οικονομική πολιτική τακτική της αναδιαμορφώνεται με γνώμονα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και υπογράμμισε ότι «κοιτάζουμε να δούμε σε τι είδους ενέργειες χρειάζεται να προβούμε τώρα, ώστε να προστατευθούμε για μία τέτοια κατάσταση». Ο κ. Copp τόνισε, επίσης, ότι πρωταρχικός στόχος της εταιρείας, στην οποία ελέγχει σημαντικό μερίδιο ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Deutsche Telekom, είναι να διασφαλιστεί η ρευστότητά της, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί διεξοδικά σε λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση της «ΗτΣ» αναφορικά με τα σχέδια της εταιρείας στην ελληνική αγορά, η Deutsche Telekom απάντησε ότι πρόσφατα επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στις άδειες για το φάσμα συχνοτήτων που δημοπράτησε πρόσφατα το ελληνικό δημόσιο. Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η Nestle, προκειμένου να είναι έτοιμη σε κάθε ενδεχόμενο, όπως δηλώνει στην «ΗτΣ».
Η ελβετική εταιρεία τροφίμων αναφέρει, επίσης, πως λειτουργεί σε πολλές χώρες με διαφορετικά νομίσματα και προτεραιότητά της είναι να εξυπηρετεί τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ελπίζει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρουν λύση για να τερματίσουν την κρίση του ευρώ. Να σημειωθεί πως η Nestle συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής της αλλά και στην ενίσχυση της θέσης της.
Αποσύρουν κεφάλαια
Οι ανησυχίες και οι φόβοι για το μέλλον της Ελλάδας έχουν ακόμη μία σημαντική παρενέργεια: οι πολυεθνικές περιορίζουν τη ρευστότητά τους στη χώρα και μεταφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους σε περιοχές με μικρότερο ρίσκο. Αυτό, όπως σημειώνει άνθρωπος της αγοράς που έχει θητεύσει και γνωρίζει πως λειτουργούν οι πολυεθνικές, δεν είναι καινούρια πρακτική, αλλά κάτι που συνέβαινε επί δραχμών, όταν έβλεπαν πως το εθνικό νόμισμά μας κινδύνευε με υποτίμηση.
Στην πρακτική αυτή καταφεύγει η Heineken, η οποία εστιάζει στη διατήρηση υψηλής ρευστότητας. Ο ολλανδικός όμιλος δηλώνει στην «ΗτΣ» πως μεταφέρει κεφάλαια από χώρες με υψηλό ρίσκο σε πιο σταθερές και παράλληλα διατηρεί μεγαλύτερα κεφάλαια εκτός Ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλίσει πως θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες.
Η Heineken τονίζει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και κάθε άλλος όμιλος με το μέγεθός του και προσαρμόζει τα επιχειρηματικά του σχέδια ανάλογα. Υπογραμμίζει ότι είναι υπέρμαχος του ευρώ και της Ευρωζώνης και τονίζει πως η ελληνική αγορά είναι παρά πολύ σημαντική.
Να σημειωθεί πως η θυγατρική της Heineken στην Ελλάδα, η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», προγραμματίζει να διαθέσει για το σύνολο του 2011 κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής και τη δημιουργία νέων υποδομών.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολυεθνικές που μειώνουν την έκθεσή τους και «παγώνουν» τις επενδύσεις τους. Ενδεικτικά, η λιανεμπορική αλυσίδα Carrefour - Μαρινόπουλος ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού της προγράμματος επί ελληνικού εδάφους και έβαλε στον πάγο τη δημιουργία των καταστημάτων Planet, κινήσεις που όπως ανέφερε στην «ΗτΣ» η διοίκηση του γαλλικού ομίλου κρίθηκαν επιβεβλημένες εξαιτίας της αρνητικής συγκυρίας. Επιπλέον, άλλαξε και τον επικεφαλής της εταιρείας, σε μία προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος.
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε και ο γερμανικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών της Media Saturn, ο οποίος τροποποίησε ριζικά το επενδυτικό του πλάνο για την ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, έκλεισε οριστικά τα καταστήματα της εταιρείας Saturn, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και απέλυσε το 50% του προσωπικού της.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εταιρείες που αποφάσισαν να αποχωρήσουν οριστικά από τη χώρα καθώς δεν έβλεπαν πλέον προοπτική. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο γαλλικός όμιλος ασφάλισης συναλλαγών Coface εγκατέλειψε τη χώρα κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των μη εξοφλούμενων συναλλαγών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, της αναθεώρησης της αξιολόγησης από την ICAP, η οποία είχε αποτέλεσμα τη μείωση κατά 3 βαθμίδες της εμπιστοσύνης στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, και της ελληνικής κρίσης χρέους που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε μία πολύ μεγάλη ύφεση.
Από την Ελλάδα αποφάσισε να αποχωρήσει και η Mobil, εγκαταλείποντας και την τελευταία δραστηριότητα που ασκούσε στη χώρα. Να σημειωθεί πως η Mobil, μετά την πώληση στη ΒΡ του δικτύου πρατηρίων, διατηρούσε μόνο το τμήμα εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.
Αποχώρηση
Επίσης, η BNP Paribas έκανε γνωστό πριν από μερικές εβδομάδες πως ύστερα από τριάντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας σταματά οριστικά τις εργασίες της στην Eλλάδα (με εξαίρεση τις εφοπλιστικές δραστηριότητες) από τις 23 Iανουαρίου του 2012.
H γαλλική τράπεζα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επικαλείται την πολιτική αναταραχή και την τεράστια αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον αναφορικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του κράτους και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
H BNP Paribas που ήρθε στην Eλλάδα το 1981 απασχολεί περίπου εκατό εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της κρίσης την Ελλάδα έχουν εγκαταλείψει οι γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ Plus και Aldi και η γαλλική FNAC, η οποία διαθέτει καταστήματα ειδών πολιτισμού και τεχνολογίας.
Γερμανοί βιομήχανοι
Η Ελλάδα να μείνει στο ενιαίο νόμισμα
Αντίθετοι στην καταστροφολογία γύρω από την τύχη του ευρώ εμφανίζονται οι Γερμανοί βιομήχανοι, οι οποίοι απορρίπτουν επισήμως την ιδέα διάλυσης της Ευρωζώνης. Όπως δήλωσε στην «ΗτΣ» η εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών της Γερμανίας (BDI) Ολγα Βίλντε, η BDI όχι μόνο δεν ευνοεί την έξοδο της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από το ευρώ, αλλά εκτιμά ότι οι προσπάθειες διάσωσης του κοινού νομίσματος θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένες εταιρείες της Γερμανίας με δραστηριότητες στις χώρες που κινδυνεύουν από τη συσσώρευση του χρέους τους να επεξεργάζονται πιθανά σενάρια εξόδου κάποιας χώρας από το ευρώ, στο πλαίσιο πάγιων πολιτικών διαχείρισης ρίσκου που εφαρμόζουν.
Η άμυνα των πολυεθνικών στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης
Deutsche Telekom: Επεξεργάζεται σχέδια για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ
Νestle: Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να είναι έτοιμη σε κάθε ενδεχόμενο
Heineken: Μεταφέρει κεφάλαια από χώρες υψηλού ρίσκου σε πιο σταθερές χώρες
Carrefour: «Πάγωσε» το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου των καταστημάτων της στην Ελλάδα
imerisia.gr
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου