Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Τεράστιο το κόστος διάλυσης του ευρώ για την Ελλάδα, εκτιμά αξιωματούχος του ΟΟΣΑ


Το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό γεγονός για την παγκόσμια οικονομία και θα είχε τεράστιο κόστος «ακόμη και για χώρες όπως η Ελλάδα», εκτιμά ο ... επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Για την Ελλάδα, εκτιμά ο αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Mondo, το όποιο όφελος από πιθανή αποχώρησή της από το κοινό νόμισμα θα αντισταθμιζόταν από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και την επακόλουθη ύφεση.

Ο Πάντοαν προειδοποιεί επίσης πως η αποχώρηση, με οποιοδήποτε τρόπο, μίας χώρας από την Ευρωζώνη θα γινόταν «κερκόπορτα» για τη τελική της διάλυση: «Σε αυτό το σημείο θα δημιουργείτο ένας μηχανισμός φυγόκεντρης διαδικασίας που στο τέλος θα εξανέμιζε το κοινό νόμισμα».

Όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρωζώνη για την νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Πάντοαν υποστήριξε πως υπάρχει περιθώριο για νομισματική χαλάρωση.

Από το μέτωπο του πληθωρισμού, σημείωσε ο αξιωματούχος αιτιολογώντας αυτήν την άποψη, «δεν διαφαίνονται πραγματικοί κίνδυνοι για το 2012».
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: