Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Μειώνουν το ανταποδοτικό, «παγώνουν» τον ειδικό φόρο τηλεόρασης


Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, πρότεινε χωρίς να έχει δικαιοδοσία μείωση του ... ανταποδοτικού τέλους.


Έτσι μετά την επιλογή του με την ιδιότητα του υπουργού (του Τιτανικού και των) Οικονομικών να ενταχθεί η ΕΡΤ, ξανά στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, όπως έγινε με το νόμο 3899/2010, τώρα έρχεται και ζητάει μείωση του ανταποδοτικού τέλους, δίχως να παρουσιάσει κάποια έρευνα για τη βιωσιμότητα της ΕΡΤ, αλλά και τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ΔΕΗ από τα 4.24 ευρώ που πληρώνουν τα νοικοκυριά υπέρ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, εισπράττει 0,50 λεπτά. Επίσης είναι γνωστό πως από τα 300 εκατ. ευρώ που συγκεντρώνει η ΕΡΤ ετησίως, περίπου 100 επιστρέφουν στο κράτος με τη μορφή της φορολογίας και των εισφορών στα ταμεία, μεταξύ των οποίων και εκείνων των δημοσιογράφων.
Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή του 2005 αύξησε κατά 30% το ανταποδοτικό, μείωσε σταδιακά και στο τέλος εξάλειψε τον ειδικό φόρο τηλεόρασης κρατώντας ίσες αποστάσεις από την κρατική και την ιδιωτική τηλεόραση.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε πως θα ενεργοποιήσει τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και τελικά χθες, παράλληλα με την ανακοίνωση για τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους, η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφάσισε πως θα τον «παγώσει».
Επί των ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, με ευθύνη του τότε Πρωθυπουργού, είχε διατηρήσει προνομιακές σχέσεις με τον τύπο. Εκφράζοντας τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος του εκχώρησε το προνόμιο, αλλά και «πυροβολώντας» τους εσωκομματικούς αντιπάλους.
Είναι λογικό να θεωρηθεί ότι η ένταξη της ΕΡΤ στο καθεστώς των ΔΕΚΟ που οδηγεί στο Μνημονιακό της «κλάδεμα», βοηθούσε τα σχέδια ορισμένων μιντιαρχών- αυτό λένε και οι πληροφορίες.
Ο Παπακωνσταντίνου, πιθανότατα κινείται στον ίδιο δρόμο σε ότι αφορά στην ΕΡΤ. Το ερώτημα είναι γιατί να πεισθεί και να συρθεί στις επιλογές του η κυβέρνηση Παπαδήμου. Κάθε απάντηση δεκτή.


ΠΗΓΗ: typologies.gr/ Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: