Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

«Ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και σωστό» λέει ο Γερμανός πρόεδρος για το δάνειό του


Τη σιωπή του έσπασε ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ στην υπόθεση με το δάνειο που είχε πάρει από φιλική επιχειρηματική οικογένεια πριν αναλάβει την... προεδρία, παραδεχόμενος σε διάγγελμά του πως έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει ο ίδιος την ύπαρξη του δανείου όταν ρωτήθηκε.

«Ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι πάντα και σωστό» είπε χαρακτηριστικά ο Κρ.Βουλφ, ενώ τις τελευταίες δέκα ημέρες η υπόθεση είχε εξελιχθεί σε σκάνδαλο με τις γερμανικές εφημερίδες να εξετάζουν κάθε επαφή του Γερμανού προέδρου που είχε με επιχειρηματία και να αμφισβητούν ανοικτά την αξιοπιστία του.

Την Πέμπτη, ο Γερμανός πρόεδρος -που είχε αντιδράσει μέχρι στιγμής μόνο μέσω των εκπροσώπων του- προχώρησε σε διάγγελμα που αφορούσε αποκλειστικά την υπόθεση με το στεγαστικό του δάνειο.

«Μπορούσα και έπρεπε να είχα αποφύγει» τις συνέπειες που είχε στη δημόσια ζωή το ζήτημα του δανείου, είπε ο Κρίστιαν Βουλφ, έπειτα από αρκετά λεπτά ομιλίας με υπεύθυνο αλλά -έστω και ελαφρά- απολογητικό τόνο.

«Όφειλα να είχα γνωστοποιήσει το δάνειο όταν ρωτήθηκα στο Κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας» είπε, τονίζοντας: «Δεν ήταν ευθύ εκ μέρους μου και λυπάμαι. Θεωρώ πως κάθε τι νόμιμο, δεν είναι επίσης και σωστό».

Το ζήτημα είχε ξεκινήσει όταν το Φεβρουάριο του 2010, Κρίστιαν Βουλφ (πρωθυπουργός, τότε, του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας) σύναψε συμβόλαιο προσωπικού δανείου με τη σύζυγο του επιχειρηματία Εγκόν Γκέρκενς. Τα λεφτά του δανείου, που έφταναν τις 500.000 ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν για αγορά κατοικίας και ο Βουλφ τα αποπλήρωσε γρήγορα παίρνοντας δεύτερο δάνειο απο την BW Bank -για το οποίο φέρεται να διαμεσολάβησε μάλιστα ο Γκέρκενς.

Αρχικά, το κρίσιμο στην υπόθεση δεν ήταν μόνο το ίδιο το δάνειο (ή τα δύο δάνεια, αν όντως διαμεσολάβησε ο πρώτος δανειστής), αλλά επιπλέον το εάν ο Βουλφ απάντησε με ειλικρίνεια σε ερώτηση που του είχαν απευθύνει τότε οι βουλευτές των Πράσινων στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας για τη σχέση του με την οικογένεια Γκέρκενς.

Με τον Γκέρκενς, είχε πει τότε στο Κοινοβούλιο ο Βουλφ, «δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ επιχειρηματικές σχέσεις».

Έπειτα, όλες οι γερμανικές εφημερίδες -από την ταμπλοϊντ Bild μέχρι την οικονομική Handelsblatt- άρχισαν, έχοντας τον Κρ.Βουλφ σταθερά πρωτοσέλιδο τις τελευταίες ημέρες, να αναρωτιούνται εάν ο πρόεδρος μπορεί να έχει φίλους επιχειρηματίες, εάν ο ρόλος του προέδρου συγκρούεται με διακοπές σε εξοχικά πλούσιων φίλων στο εξωτερικό, και, τελικά, εάν ο Βουλφ διατηρεί την ηθική στάθμη που απαιτείται για να παραμείνει στο ανώτατο αξίωμα.
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: