Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα «μαζεύει» ο Γιλμάζ


Αναιρεί τα λεγόμενα του σήμερα ο Μέσουτ Γιλμάζ, μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις του περί Τούρκων πρακτόρων που έβαζαν πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας , δήλωσε σήμερα ότι... τα ΜΜΕ παρερμήνευσαν τα λεγόμενα του και διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις.

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Εγώ αναφερόμουν σε πυρκαγιές στην Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Ανατολή σήμερα το πρωί ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι υπήρχαν αξιολογήσεις και πληροφορίες ότι οι δασικές πυρκαγιές της Τουρκίας την δεκαετία του '90 σχετίζονταν με την δράση της Ελληνικής μυστικής υπηρεσίας.

«Είχα προειδοποιήσει να μην βγουν στην δημοσιότητα αυτές οι πληροφορίες χωρίς να επαληθευτούν, γιατί θα έπλητταν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών» αναφέρει στην νέα του ανακοίνωση ο Μεσούτ Γιλμάζ.

«Δυστυχώς, τα λόγια μου παρερμηνεύτηκαν για πρόκληση εντυπώσεων» καταλήγει η δήλωση του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού.

Οι αντιδράσεις της Αθήνας

Συναγερμός σήμανε στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά τις αποκαλύψεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μέσου Γιλμάζ ότι πράκτορες έβαζαν φωτιές στην χώρα μας την δεκαετία του ’90 για αντίποινα. Μάλιστα όπως τόνισε υπήρχαν γι αυτό τον σκοπό μυστικά κονδύλια.

Η συνέντευξη που έδωσε ο Γιλμάζ σε τουρκική εφημερίδα έπεσε σαν βόμβα στο υπουργείο εξωτερικών. Όλοι υποψιαζόντουσαν την περίοδο εκείνη και έκαναν λόγο για εμπρησμό όταν ξεσπούσε η μία μετά την άλλη εστία φωτιάς σε Σάμο και Ικαρία, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι προέρχονταν από την γειτονική χώρα.

Η Αθήνα ζητά εξηγήσεις από την Άγκυρα όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ το οποίο επίσης αναμένει την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος καλεί μάλιστα την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη και σε βάθος ενημέρωση για όλες τις πτυχές αυτής της «σκοτεινής υπόθεσης».

«Να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα. Επιπλέον, επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από Τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους. Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει - εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη ως βουλευτή της ΝΔ περί δράσης τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών παραπέμπει ο ΛΑΟΣ: «Το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών. αηδιών. Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Γιλμάζ. «Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων»

Για «μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα» μιλά η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και καλεί την κυβέρνηση να το διερευνήσει προχωρώντας παράλληλα σε τρεις κινήσεις: Να καταγγείλει το θέμα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα. Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις και να προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο στις μελέτες αναδασώσεων στα νησιά όπου επλήγησαν από αυτές τις πυρκαγιές.

Σήμερα το πρωί ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, στον οποίον ενεχείρησε αίτηση με την οποία του ζητάει να παραγγείλει άμεσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα όσα κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλμάζ.

"Το γεγονός ότι καταγγέλλεται από τα πλέον επίσημα χείλη η διάπραξη ενός σοβαρότατου κακουργήματος (άρθρο 265 § 2 ΠΚ) σε βάρος του ελληνικού λαού (για το οποίο, μάλιστα, ουδείς Έλλην πολίτης μεμονωμένα δικαιούται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής) και φωτογραφίζονται επαρκώς οι εμπνευστές του, οφείλει να προκαλέσει κατεπειγόντως τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, και δη αποκλειστικά από Εισαγγελέα Εφετών ή Πρωτοδικών, ο οποίος, παράλληλα προς τη διπλωματική οδό και σε συνεργασία –θέλω να πιστεύω– με τις τουρκικές αρχές, θα πρέπει να διερευνήσει τις καταγγελίες του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού και, σε περίπτωση επαρκών ενδείξεων βασιμότητάς τους, να κινήσει τη σχετική ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων" αναφέρει χαρακτηριστικά στην αίτηση του ο κος Λυκουρέζος.

Χαμηλά το θέμα στην Τουρκία

Καμιά σχεδόν αναφορά δεν έκαναν τα τουρκικά ΜΜΕ ενημέρωσης για τις αποκαλύψεις Γιλμάζ, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει καμία επίσημα δήλωση για το επίμαχο θέμα. Τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας αιφνιδίασαν και την κυβέρνηση της γείτονας χώρας καθώς κανείς δεν γνώριζε ότι ο Μέσουτ Γιλμάζ θα προχωρούσε σε αυτές τις δηλώσεις που προκαλούν νέο διπλωματικό πρόβλημα με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: