Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Γ.Παπανδρέου - Νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου


Δώδεκα ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς άρχισε στις 16:30 το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις... 04:00 το πρωί της Τετάρτης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι θα πράξει το καθήκον του, παρά τις πιέσεις κορυφαίων στελεχών. Όπως αποφασίστηκε θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τις εσωκομματικές διαδικασίες και στη συνεδρίαση αυτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει την πρότασή του.

Συγκεκριμένα, αυτό στο οποίο κατέληξε το διευρυμένο όργανο είναι ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά αρχίζουν διαδικασίες εκτεταμένου εσωκομματικού διαλόγου, αλλά όχι απαραιτήτως και οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Αυτές αν προκύψουν θα έρθουν ως αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων διαδικασιών, οι οποίες θα αρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου, με τη νέα σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ενδεικτικό είναι ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, απέφευγε να μιλήσει για θέμα εκλογής νέου προέδρου και αναφέρθηκε μόνο σε «ενδεχόμενη εκλογή», κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν.

Κατ' αρχήν θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε να παρουσιάσει πλήρη εισήγηση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Πολιτικό Συμβούλιο με απόφασή του θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση, σε ημερομηνία και ημερήσια διάταξη που θα καθοριστούν από το ίδιο. Το μόνο γνωστό θέμα που θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο είναι η σύγκληση τακτικού Συνεδρίου, σε χρόνο που θα αποφασιστεί από το ίδιο το όργανο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί ευρύς διάλογος και εκλογή νέων οργάνων σε όλες τις βαθμίδες του Κινήματος και ενδεχομένως και αλλαγή καταστατικού.

Όσες διαδικασίες δρομολογηθούν θα κινηθούν στο πλαίσιο του ισχύοντος καταστατικού, το οποίο προβλέπει εκλογή Προέδρου από τη βάση (μέλη και φίλους) του Κινήματος, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα με ποιον πρόεδρο θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και αν η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, εφόσον αποφασιστεί, θα γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές ή μετά από αυτές.

Στη συνεδρίαση τέθηκε αν όλες αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν τάχιστα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, όπως πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή να πάνε αργότερα, όπως πρότειναν άλλα στελέχη.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε, δε, το θέμα ότι δεν είναι δυνατό ο ίδιος να διαπραγματεύεται, ως υπουργός Οικονομικών το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και ταυτόχρονα να μετέχει σε εσωκομματικές
διαδικασίες, οι οποίες, ενδεχομένως, να περιλαμβάνουν και εκλογή νέας ηγεσίας. Εξέφρασε την άποψη ότι είναι λάθος να αρχίσουν διαδικασίες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, καθώς όλοι, με πρώτο τον ίδιο, θα πρέπει να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και την έναρξη εφαρμογής των αποτελεσμάτων τους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε, ακόμη, την εκτίμηση ότι όλες οι διαπραγματεύσεις, για να ολοκληρωθούν θα χρειαστεί ένα τετράμηνο (ενδεχομένως και κάτι περισσότερο, κατά
τον κ. Μπεγλίτη) και ανέφερε ότι δεν βλέπει ότι μπορούν να γίνουν εκλογές πριν από το τέλος Απριλίου (29 Απριλίου, κατά την εκτίμηση του Πέτρου Ευθυμίου).

Στο δίλημμα την απάντηση έδωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστική την πρόταση για ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και πρότεινε να γίνει δεκτό το δεύτερο σκέλος του διλήμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να υποβάλει την πρότασή του στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου.

Σε περίπτωση, πάντως, που το Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσει να κινηθούν διαδικασίες για την ηγεσία του Κινήματος, όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, «θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους υπουργούς που θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι», είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Πολλοί ερμηνεύουν τη φράση αυτή, ως ανοιχτό ενδεχόμενο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που θα είναι υποψήφιοι.
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: