Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011
Μίζες κάτω από τη θάλασσα
Μέσα στην πολυσέλιδη δικογραφία του πολύκροτου σκανδάλου των υποβρυχίων οι δύο γερµανοί καταδικασθέντες για δωροδοκία και σε στελέχη της χώρας µας περιγράφουν πώς... κατέληγαν τα χρήµατα στη χώρα µας, προκειµένου να αναλάβει η εταιρεία τους το υπερτιµολογηµένο έργο της παράδοσης τεσσάρων υποβρυχίων, από τα οποία έχει παραδοθεί µόνο το ένα, το «Παπανικολής». Μίζες τουλάχιστον 62 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Πορτογαλία µέσω στελεχών της Ferrostaal για την προµήθεια των υποβρυχίων στις δύο χώρες δόθηκαν, σύµφωνα µε την απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου. Σύµφωνα µε την απόφαση, στη χώρα µας εκατοµµύρια ευρώ κατέληξαν στις τσέπες αξιωµατούχων οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο και λόγο για την ανάθεση του έργου στη γερµανική εταιρεία.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιοαχίν Εερτ περιέγραψε κατά την εκφώνηση της απόφασης ως αποδέκτη της µίζας στην Ελλάδα πρώην υπουργό Αµυνας µε τη φράση : «Υποβρύχια αγοράζονται από πολιτικούς, δεν έχει σηµασία αν ο υπουργός Αµυνας αντικαταστάθηκε. Οι τελευταίες πληρωµές έγιναν το 2007 και πληρώθηκαν 9,5 εκατ. ευρώ». Κάποιοι ερµήνευσαν τη φράση αυτή ως περιγραφή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου , ο οποίος έχει παραπεµφθεί και στη χώρα µας για τη συγκεκριµένη υπόθεση µε την κατηγορία του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος. Το αδίκηµα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, έκρινε µε βούλευµα το ∆ικαστικό Συµβούλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου.
Οι δύο κατηγορούµενοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων στη Γερµανία Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και Χανς Μύλενµπεκ, ο οποίοι καταδικάστηκαν πρόσφατα µε την απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου (Στ’ Τµήµα) είναι αυτοί που µε τις καταθέσεις τους τον Ιούλιο του 2010 περιέγραψαν µε πολύ παραστατικό τρόπο πώς εξελίχθηκε το σκάνδαλο στη χώρα µας. Αποκαλύπτουµε σήµερα άγνωστες σελίδες της κατάθεσής τους, που κάνουν λόγο για την οµάδα Α, που µοίραζε ή δεχόταν τα εκατοµµύρια ευρώ, αλλά και τις µυθιστορηµατικές συνθήκες των συναντήσεων σε πανάκριβα ξενοδοχεία της Αυστρίας, της Γερµανίας, αλλά και της Ελλάδας. Και οι δύο καταδικασµένοι πλέον Γερµανοί, πρώην ανώτατα στελέχη της γερµανικής εταιρείας, δηλώνουν σήµερα, παρά τις αιχµές του προέδρου του δικαστηρίου, ότι «δεν γνωρίζουν πού κατέληγαν τα χρήµατα...».
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΧΑΟΥΝ
«Εκεί δεν κλείνεις δουλειές αν δεν είσαι δικτυωµένoς»
Την απολογία του ως κατηγορουµένου στη Γερµανία έδωσε ο Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν (63 χρόνων) στις 7 Ιουλίου 2010: «Ανάµεσα στους συµβούλους που χρησιµοποιήσαµε» αναφέρει «ο ακριβότερος είναι η Dolmarton. Η εταιρεία είχε ιδιαίτερες διασυνδέσεις ως τους υψηλότερους κύκλους στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν µπορείς να κλείσεις δουλειές αν δεν είσαι κοινωνικά και πολιτικά δικτυωµένoς, µε αυτό όµως δεν εννοώ ότι, όπως µε κατηγορείτε, έχω σχέση µε µίζες. Εδώ είχαµε άτοµα γύρω µας τα οποία βοήθησαν όλως ιδιαιτέρως µε τις συνήθειες της χώρας. Με συνήθειες εννοώ τη νοµοθεσία, την οικονοµική, την πολιτική, αλλά και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Ολα αυτά έπρεπε να τα συντονίσει η Dolmarton...». «Είχα επισκεφτεί πολλές φορές τον τότε έλληνα υπουργό Αµυνας Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν τότε ένας εύπορος άνθρωπος. Είχε σπουδάσει στο Μόναχο µηχανολόγος και ήταν παντρεµένος µε Γερµανίδα. Ηταν πάντα παρών ένας υψηλόβαθµος αξιωµατικός, ποτέ δεν µίλησα µόνος µε τον κ. Τσοχατζόπουλο. Τότε είχαµε γύρω µας µια οµάδα από άτοµα, τα oποία καλούνταν από όλα τα πρόσωπα, που δραστηριοποιούνταν για τις κρίσιµες συµβάσεις για τα υποβρύχια οµάδα Α. Η ονοµασία αντιστοιχεί στην κοινωνική θέση αυτών των προσώπων. Για την ονοµασία “κύκλος προσευχής” έχω να πω ότι δεν τη θεωρώ ταιριαστή».
«Τον κύριο που είναι πίσω από την Dolmarton τον συνάντησα µία ή δύο φορές... Νοµίζω ότι η συνάντηση έγινε στο Λονδίνο, µπορεί όµως να έγινε και στην Αθήνα. Το όνοµά του είναι Αβατάγγελος. ∆εν ήταν ψηλός, είχε κατσαρά µαλλιά και κατά τα άλλα ήταν συνηθισµένος τύπος... το τι ακριβώς είπα µαζί του δεν θυµάµαι, διότι ταυτόxρονα µιλούσα και µε κάποιον άλλον για άσχετα πράγµατα. Το άλλο πρόσωπο ήταν ο κ. Ματαντός... Το ότι η Dolmarton δεν ήταν υπόθεση δωροδοκίας το ξέρω επειδή µου το είπε ο κ. Μύλενµπεκ. Ηταν 22 χρόνια αναπληρωτής µου και φίλος µου και γι’ αυτό τον εµπιστεύτηκα...».
«Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουµε τον κ. Μιχαήλ Ματαντό. Ο κ. Ματαντός µε τη ναυτιλιακή του εταιρεία ΜΙΕ ήταν εδώ και 26 χρόνια αντιπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα και τότε είχε 50 υπαλλήλους. Παρεµπιπτόντως, την εταιρεία του την πούλησε σε έναν συνεργάτη του. Αντιπρόσωπος δεν είναι ο σωστός χαρακτηρισµός, αυτό θυµίζει “θείο ηλεκτρικών σκουπών”. Αυτός µε την εταιρεία του διαχειριζόταν όχι µόνο το τµήµα ναυπηγικής βιοµηχανίας, αλλά και τον πoλιτικό κλάδο. Ο Ματαντός ήταν ένα τέλειο, ένα σούπερ νούµερο... Οχι, ο κ. Ματαντός δεν αρκούσε για την ελληνική παραγγελία. Η Ελλάδα είναι µια χώρα στην οποία για µια τέτοια δουλειά χρειάζεσαι τουλάχιστον 100 άτοµα να συναντώνται και να πραγµατοποιούν εργασία λόµπι µε την έννοια ότι λένε: “Πρέπει µε κάποιον τρόπο να φέρουµε µέσα τους Γερµανούς, αυτοί παρέδωσαν ήδη οκτώ υποβρύχια, γιατί να µην πάρουν και την παραγγελία για το σκάφος κυψέλης καυσίµου;”».
«...∆εν ξέρω αν δόθηκαν µίζες, δεν µπορώ να αποδείξω ότι αυτός ή εκείνος δωροδόκησε αυτόν ή τον άλλον... ∆εν γνωρίζω σε ποιον δόθηκαν ενδεχοµένως χρήµατα. ∆εν ξέραµε αν ο υπουργός Αµυνας ή ο υπουργός Οικονοµίας πήραν κάτι. Υπάρχουν και άτοµα τα οποία µετά θυµώνουν πολύ, όπως αυτός ο περίεργος τύπος, ο Αβατάγγελος... Σήµερα βρίσκοµαι εδώ επειδή θέλω να τελειώνω και να βγω από τη φυλακή...».
ΜΥΛΕΝΜΠΕΚ
«Η οµάδα Α χρησιµοποίησε τις γνωριµίες της»
«Οι πληρωµές γίνονταν κάθε φορά, συνδέονταν µε τις συµβάσεις. Στο ερώτηµα πώς γνώριζε η οµάδα Α τις συµβάσεις, οι οποίες υπόκεινται στο στρατιωτικό απόρρητο, µπορώ να πω ότι σε κάθε περίπτωση ελάµβαναν γνώση, διαφορετικά δεν µπορώ να εξηγήσω τα νούµερα που περιέχονταν στο σχέδιο αγωγής δικηγορικού γραφείου... Η οµάδα Α είχε πρόσβαση σε υψηλά ιστάµενους φορείς λήψης αποφάσεων... Το πώς διαβιβάζονταν τα χρήµατα σε παραλήπτες του κ. Ματαντού δεν το γνώριζα τότε. Κατά τις διαπραγµατεύσεις για τις συµβάσεις µε τη ΜΙΕ το 1998 τα νούµερα των ποσοστών είχαν τεθεί τόσο υψηλά ώστε να µπορεί να αµείβεται και η οµάδα Α... Η ΜΙΕ ήταν ο κλασικός µας αντιπρόσωπος στις δουλειές µε το Πολεµικό Ναυτικό... ∆εν γνώριζα λεπτοµέρειες, αν τα χρήµατα ο κ. Ματαντός τα διεβίβαζε µε έµβασµα ή µετρητά, αλλά ήταν σαφές ότι η ΜΙΕ διεβίβαζε πληρωµές στην Dolmarton... Η οµάδα Α χρησιµοποίησε τις γνωριµίες της, µας διαβεβαίωσαν ότι είχαν τις κατάλληλες επαφές και εµείς τους εµπιστευτήκαµε... Ο Αλεξ ήταν ο µεγάλος άνθρωπος πίσω από την οµάδα Α... Για τον κ. Μπέλτσιο µπορώ να σας πω ότι και αυτός ανήκε στην οµάδα Α... Ηταν πολύτιµος λόγω του ότι εργάστηκε υποστηρικτικά. Οταν οι εισαγγελείς τού έδειξαν τη γνωστή λίστα πληρωµών δήλωσε ότι έχει καταστρέψει τα προσωπικά του έγγραφα, αλλά παραδέχθηκε ότι είχε συνταχθεί λίστα από την οποία προκύπτουν πληρωµές προς τη ΜΙΕ. Οταν εµφανίστηκε η λίστα δήλωσε ότι υποθέτει πως µε τα αρχικά ΥΒ εννοείται ο Γ. Μπέλτσιος και ότι τον Μάρτιο του 2000 πήρε 1 εκατ. ευρώ. “Ενδεχοµένως” είπε “πρόκειται για προκαταβολή που πήρε από τον κ. Ματαντό”... Οι εταιρείες Wilberforce και Asian and Middle Eastern Engineering πήραν εκατοµµύρια ευρώ. Η πρώτη εταιρεία πήρε 7,5 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τη λίστα του Imperial... του 2000...
(...) Την άλλη εταιρεία, την Inveco, τη βάζω κοντά στον κ. Εµµανουήλ, το νούµερο 1,3 εκατ. ευρώ δεν έχει καµία σχέση µε τη Ferrostaal... Μπορεί οι πληρωµές να είχαν κάποια σχέση µε το γεγονός ότι οι εργαζόµενοι διέθεταν πάνω από 49% των µεριδίων στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. Πάντως ένα µέρος πήγε στα σωµατεία».
tovima.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου