Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

«Από το Grexit μεταβαίνουμε στο Grinvest»

Αλέξης Τσίπρας
«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και έκανε λόγο για μετάβαση από την εποχή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) στην εποχή των επενδύσεων (Grinvest). Ο απολογισμός της διετούς διακυβέρνησης και το «δίκαιο που έγινε πράξη»....

«Θα μιλήσω για το αύριο, για το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας: το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι κοινό για όλους μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς».
Με τη φράση αυτή, από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού στερήθηκε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας είτε ασφυκτιά είτε μεταναστεύει, και ξεκαθάρισε ότι «αυτό πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει», θέτοντας ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση των πολιτικών που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στο παρελθόν.  
Κάνοντας απολογισμό της διετούς διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην υπερκάλυψη για δεύτερη χρονιά των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην πρώτη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, στον οδικό χάρτη για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και στο ότι η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι η πρώτη χώρα στην απορρόϕηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος», υπογράμμισε και έκανε λόγο για μετάβαση από την εποχή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στην εποχή των επενδύσεων.  
«Η μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας εισάγοντας τον νέο όρο.
ΕUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο ένα Δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες, όπως επίσης την αναγκαία αποκλιμάκωση των ϕορολογικών επιβαρύνσεων που βαραίνουν επιχειρήσεις και ϕυσικά πρόσωπα.
Εκτενής ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη δίκαιη ανάπτυξη -«μια ανάπτυξη σταθερή, θεμελιωμένη, με προοπτική και με ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», όπως είπε- καθώς «όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία ούτε η δημοκρατία ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι».

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εργασιακά υπογραμμίζοντας τις 263.000 νέες θέσεις εργασίας και ανέλυσε μια σειρά από πολιτικές που «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»:
► ιατροϕαρμακευτική περίθαλψη ανασϕάλιστων
► εξωδικαστικός συμβιβασμός
► διασϕάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
 κατάργηση της ντροπιαστικής ρύθμισης που επέβαλε αυτόϕωρο για χρέη προς το Δημόσιο
 αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος του 2016 με το εϕάπαξ επίδομα σε περίπου 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους
► προγράμματα για 220.000 ανέργους
► δίχτυ ασφαλείας για πολίτες που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση
► σχολικά γεύματα ως θεσμός του ελληνικού σχολείου
► εμβληματική μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
► δωρεάν δορυϕορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηϕιακό σήμα
 απόκτηση Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση, για 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά και 72.000 πρωτοετείς ϕοιτητές.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους άξονες που θα δοθεί κύριο βάρος:
α) στις νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων από κάθε μορϕής εργοδοτική αυθαιρεσία και παγιωμένες καταχρηστικές πρακτικές.
β) στο μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ασϕαλιστικών εισϕορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωϕεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι. 
ΕUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Όπως αναμενόταν, ξεχωριστή ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου:
♦ Το 2019 τα πρώτα τρένα θα κυκλοϕορήσουν στις γραμμές του μετρό.
♦ Ο ΟΑΣΘ πέρασε ήδη σε μια νέα εποχή με την αποϊδιωτικοποίησή του και μπαίνει τέλος στη σκανδαλώδη ιστορία του.
♦ Η επένδυση στον ΟΛΘ ολοκληρώθηκε δημιουργώντας ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες για όλη τη χώρα.
♦ Η μεγάλη πρόοδος στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και στη σιδηροδρομική Εγνατία, που θα συνδέσει την Ελλάδα με τους βόρειους γείτονες και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα σε επίκεντρο των Βαλκανίων.
♦ Η Προβλήτα 1 του λιμανιού αποδόθηκε στους πολίτες, όπως και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά παραχωρήθηκε στην τοπική κοινωνία.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους και όλες. Θα έχει όμως μεγάλη διαφορά. Η χώρα μετά από οκτώ δυστυχώς ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις. Του χρόνου θα συζητάμε για το πώς θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής».

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: