Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Το σχέδιο του Μακρόν για να «κερδίσει» την Ευρώπη και να «στριμώξει» τη Γερμανία

Αποτέλεσμα εικόνας για Το σχέδιο του Μακρόν για να «κερδίσει» την Ευρώπη και να «στριμώξει» τη Γερμανία
ο σχέδιο του για το μέλλον της Ευρώπης παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην πιο βαρυσήμαντη - ίσως - μέχρι τώρα ομιλία του, την οποία επέλεξε να κάνει, όχι τυχαία, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο Μακρόν θέλει να «κατακτήσει» την Ευρώπη κι έχει ένα σχέδιο γι’ αυτό, μα για να το καταφέρει θα πρέπει να «στριμώξει» τη Γερμανία της Μέρκελ...


Αυτό που θέλει αρχικά να κάνει ο Μακρόν, είναι - σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους - να επηρεάσει τις συνομιλίες της Μέρκελ με τους δυνητικούς κυβερνητικούς της εταίρους και πιο συγκεκριμένα να πιέσει τα γερμανικά κόμματα που θα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να πάρουν θέση για τα σχέδια… αλλαγής της Ευρώπης πριν αυτός σχηματιστεί. Κι αυτό γιατί γνωρίζει πως τα δικά του σχέδια για εμβάθυνση και διερεύνηση της ευρωζώνης δεν είναι το ίδιο καλοδεχούμενα στις διάφορες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας.


Στη σημερινή του ομιλία, την οποία επέλεξε να κάνει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, είπε: «Το μοναδικό μονοπάτι που διασφαλίζει το μέλλον μας είναι να ξαναχτίσουμε μια Ευρώπη που να είναι κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική». Και πρότεινε κοινό στρατό, κοινό προϋπολογισμό, κοινό υπουργό Οικονομικών και κοινά δόγματα δράσης, όντας παράλληλα ανοιχτός σε αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τι προτείνει ο Μακρόν

Κοινό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και κοινοβούλιο στην Ευρωζώνη
Ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και κοινή συνοριοφυλακή
Κοινή ευρωπαϊκή δύναμη για στρατιωτική δράση και κοινό αμυντικό προϋπολογισμό
Εναρμονισμό των εταιρικών φορολογικών συντελεστών των κρατών μελών. Σε διαφορετική περίπτωση τα μέλη θα χάνουν την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Οι εθνικοί εταιρικοί φόροι, όπως και οι ψηφιακοί και περιβαλλοντικοί φόροι, θα χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης
Επανεκκίνηση της διαδικασίας θέσπισης φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ο οποίος θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη
Θέσπιση ευρωπαϊκού δασμού επί των εισαγωγών άνθρακα, καθώς οι υψηλές τιμές άνθρακα είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία
Το σχέδιο Μακρόν για την κατάκτηση της Ευρώπης

Το σχέδιο του Μακρόν για την κατάκτηση της Ευρώπης έχει ήδη μπει σε εφαρμογή με τα λεγόμενα «στρατεύματα του σοκ» (shock troops) να επιχειρούν να το προωθήσουν ανά την Ευρώπη. Πρόκειται για ομάδες που εργάζονται υπό το κόμμα του Μακρόν La République En Marche (LRM), με στόχο να δημιουργήσουν επαφές, να οικοδομήσουν φιλίες και συμμαχίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Για ποιο λόγο; «Για να οικοδομήσουμε ένα Ευρωπαϊκό En Marche», δηλώνει η Σαμπίν Τιλαγιέ, επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου. Η κίνηση αυτή είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, όπως σημειώνει το Politico. Και οι βουλευτές εργάζονται προς την κατεύθυνση που έδωσε ο Μακρόν παρά εκτελούν συγκεκριμένες εντολές. Η ιδέα πάντως είναι να τεθούν οι βάσεις για μια ευρωπαϊκή συμμαχία κομμάτων, ή ακόμα κι ένα ενιαίο κόμμα που θα υποστηρίζει το όραμα του Μακρόν για μια πιο «προστατευτική ΕΕ» πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.

Εάν ένα τέτοιο κόμμα κέρδιζε μεγάλο ποσοστό στο ευρωκοινοβούλιο, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην προώθηση του σχεδίου του Μακρόν και να λειτουργήσει ως αντίβαρο στους ευρωσκεπτικιστές φιλελεύθερους της Βόρειας Ευρώπης.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δεσμούς με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ευνοϊκός απέναντι στις πρωτοβουλίες μας. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά κόμματα», εξηγεί η Τιλαγιέ. Αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση πια ευρωκόμματα θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά σε συμμαχίες ή συνεργασίες με το En Marche, αλλά υποστήριξε ότι δεν θα υπάρχουν ιδεολογικές ή «δεξιές - αριστερές» αναστολές σχετικά με πιθανούς συμμάχους.

Ένας από τους «πράκτορες» του Μακρόν είναι ένας 31χρονος βουλευτής που εργάζεται στις χώρες Μπένελουξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), ο Πιερ Αλεξάντρε Ανγκλάντε. Όπως λέει βρίσκεται ήδη σε επαφή με ομολόγους του σε τέσσερα κράτη της ΕΕ. «Η ομάδα ALDE (Συμμαχία Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την Ευρώπη) είναι μια ιδεολογική βάση», τονίζει. «Αλλά δεν είναι το μοναδικό μας σπίτι. Θέλουμε να διευρυνθούμε. Έχουμε επίσης ανθρώπους από το S&D (ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) και το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) που θέλουν να ενταχθούν», υποστηρίζει.

Ο Ζαν Αρτουί, φιλελεύθερος ευρωβουλευτής, πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμών του Κοινοβουλίου και υποστηρικτής του Μακρόν, τονίζει στο Politico, ότι είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε την εθνική πολιτική θεώρηση και να ξεκινήσουμε την ίδρυση ομάδων σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Αν θέλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο από αυτές τις ‘μικρές συμφωνίες μεταξύ φίλων’, θα πρέπει να επιλέξουμε την Ευρώπη ως τον χώρο κυριαρχίας μας» είπε. «Η Ευρώπη θα υπάρχει πραγματικά, όταν θα έχουμε ευρωπαϊκά κόμματα και συνδικάτα».

Ο σκόπελος Γερμανία

Για να μπορέσει όμως ο Μακρόν να πετύχει το στόχο του για την κατάκτηση της Ευρώπης θα πρέπει να βρει άφθονο και πρόσφορο έδαφος για να «σπείρει» τις ιδέες του. Και στο δρόμο του θα βρει το σκόπελο Γερμανία.

Η ομιλία στη Σορβόνη είχε επιλεχτεί να γίνει σε «συνετό χρόνο», αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Μετά το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι γερμανικές κάλπες, ωστόσο, το κλίμα άρχισε να δείχνει λιγότερο ευοίωνο. Κι αυτό γιατί οι φιλοευρωπαίοι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έκλεισαν την πόρτα σε έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ που πλέον έχει μια επιλογή για το σχηματισμό κυβέρνησης, έναν συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τους Πράσινους αλλά και τους ευρωσκεπτικιστές Ελεύθερους Δημοκράτες.

Λίγο μετά την ομιλία Μακρόν ανώτερος αξιωματούχος των Ελεύθερων Δημοκρατών, έσπευσε να δηλώσει αντίθετος με τη θέση του Γάλλου προέδρου περί κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι θα έδινε «λανθασμένα κίνητρα». Ο Βίλε Λάμπσντορφ πάντως χαρακτήρισε «θαρραλέα την ομιλία του Μακρόν ενώ χαιρέτισε την πρόταση για στρατιωτική συνεργασία εντός της Ένωσης.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Le Monde είχε αποδώσει στο Μακρόν τη φράση: «Αν εκείνη συμμαχήσει με το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες), είμαι νεκρός». Αναφερόταν στο ευρωπαϊκό του σχέδιο. Μια ημέρα μετά την επανεκλογή της Μέρκελ και με έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες να διαφαίνεται μπροστά της, η καγκελάριος ακούστηκε ήδη πολύ πιο ψυχρή σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αναφορικά με το όραμα Μακρόν για την Ευρώπη: «Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη Ευρώπη, αλλά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη επιρροή για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο «σύμμαχος» Κομισιόν

Ενώ όμως η Μέρκελ σκέφτεται τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηθεί ο κυβερνητικός της συνασπισμός, ώστε αυτός να αντέξει την τετραετία, ο Μακρόν κάνει σχέδια για την επόμενη δεκαετία.

Στο επιτελείο του Μακρόν αισιοδοξούν ότι θα βρει στήριξη για το σχέδιό του για την Ευρώπη από τον ίδιο τύπο ψηφοφόρων που τον στήριξαν στη Γαλλία, δηλαδή από «φιλοευρωπαίους, μορφωμένους και αισιόδοξους». Στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει γύρω του αυτούς τους ψηφοφόρους, κάτω από μια τεράστια ενιαία ομπρέλα πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, ο Γάλλος πρόεδρος στρατολογεί έναν σημαντικό σύμμαχο: την Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την Τιλαγιέ, συνεργάζεται με τα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου και μελετά τη σκοπιμότητα διεξαγωγής δημοκρατικών συζητήσεων για την ΕΕ σε όλες τις χώρες - μέλη. Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν. Αλλά με τη στήριξη της Κομισιόν και τη διαβεβαίωση ότι αυτά τα ντιμπέιτ θα στοχεύουν μόνο στη δημιουργία μιας άποψης για το «τι λειτουργεί και τι όχι στην ΕΕ», η Γαλλία θα μπορούσε να καταφέρει αυτές οι συζητήσεις να λάβουν χώρα σε έναν αξιοσέβαστο αριθμό χωρών.

Η Κομισιόν συναντήθηκε πρόσφατα με μια ομάδα εργασίας Γάλλων βουλευτών αναφορικά με την διοργάνωση «δημοκρατικών συνεδρίων», σημειώνει η Τιλαγιέ. Οι εντολές που έχει αυτή η task force είναι ο προσδιορισμός της σωστής μορφής και του χρονοδιαγράμματος αυτών των συνεδρίων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2018, με μια σειρά επιλογών να εξακολουθούν να εξετάζονται.

Ένας συνεργάτης του Μακρόν δήλωσε σχετικά: «Η ιδέα είναι να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια συζήτηση μεταξύ τεχνοκρατών σε ένα δωμάτιο στις Βρυξέλλες. Οι πολίτες θα πρέπει να συνδεθούν με αυτό από την αρχή. Και δεν έχει καμία χρησιμότητα να διεξαχθούν δημοψηφίσματα σχετικά με αυτά τα ερωτήματα σε κάθε χώρα, διότι οι άνθρωποι δεν απαντούν ποτέ στην ερώτηση που τους ζητείται».

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, παρότι είναι σκεπτικιστής αναφορικά με τις ιδέες του Μακρόν - ειδικά αναφορικά με την δημιουργία κοινοβουλίου της ευρωζώνης - εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιδέα των «δημοκρατικών συνεδρίων» και δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει ένα κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, καλώντας πολίτες από όλα τα μπλοκ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: