Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Η ώρα της Καταλονίας έφθασε

Καταλονία
Σε λίγες ώρες ξεκινά το απαγορευμένο δημοψήφισμα με τους πολίτες να καλούνται να εξουσιοδοτήσουν ή όχι την τοπική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την αυτοδιάθεση της Καταλονίας. Με την ένταση να έχει φθάσει στο κατακόρυφο, η Μαδρίτη συνεχίζει να επιχειρεί να ακυρώσει τις διαδικασίες, επικαλούμενη τη Συνταγματική νομιμότητα...

Ιστορική μέρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει ξεκινήσει. Μέσα σε κλίμα πόλωσης, οι πολίτες θα κληθούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιδεικνύοντας με τα έως τώρα δεδομένα, συστηματική ανυπακοή απέναντι στις επιταγές του ισπανικού Συντάγματος του 1978.
Η ισπανική κυβέρνηση με τη σειρά της χρησιμοποιεί όλα τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή της, στην προσπάθεια να ακυρώσει το δημοψήφισμα.
Η Μαδρίτη υποστηρίζει πως περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία όμως, πολλά άλλα, παραμένουν υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να απομακρύνουν όσους αποπειραθούν να ψηφίσουν.
Μαδρίτη vs Βαρκελώνης με το δημοψήφισμα στο επίκεντρο(AP Photo/Emilio Morenatti)

Τεχνολογικός «πόλεμος»

Ωστόσο, οι καταλανικές αρχές δείχνουν αποφασισμένες να οργανώσουν την ψηφοφορία παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη, δοκιμάζοντας τη ήδη τεταμένη τους σχέση με τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι που αρνείται να αφήσει αυτή την πλούσια περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανία να αποφασίσει μόνη για το μέλλον της.
Την ίδια ώρα που παραμένει άγνωστο πως θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία, η Google, μετά την παρέμβαση της ισπανικής δικαιοσύνης απενεργοποίησε εφαρμογή που βοηθούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, είχε στείλει ένα tweet στους 350.000 οπαδούς του και τους ενθάρρυνε να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο «εργαλείο».
Η Google, επικαλέστηκε μια «έγκυρη δικαστική απόφαση», δικαιολογώντας την απενεργοποίηση της εφαρμογής.
Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.
Ραχόι - ΚαταλονίαAP Photo

Πολιτική αντιπαράθεση

Στο πεδίο της πολιτικής, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωνε το Σάββατο, πως το σχέδιο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας να διεξαγάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας αποτελεί «κοροϊδία της δημοκρατίας».
Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Alfonso Dastis κατηγόρησε την καταλανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να προωθήσει ένα «σύστημα» που αντιβαίνει στους στόχους και τα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, υποστήριξε την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναπτύξει χιλιάδες αστυνομικές δυνάμεις με μοναδικό σκοπό να αποτρέψουν την ψηφοφορία.
Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα ζήτησε μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη.
«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει αυτή τη μεσολάβηση ξέρει ότι θα μπορεί να υπολογίζει στη βούληση της καταλανικής πατρίδας να συμμετάσχει και να κάνει διάλογο ... και από τη στιγμή αυτή μια ενεργή στάση παρακολούθησης και ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λογική», πρόσθεσε.
Ο Πουτζντεμόν σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να μην πραγματοποιήσει αυτή την ψηφοφορία, αν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί κάποια στιγμή ένα νόμιμο δημοψήφισμα.
«Αν το ισπανικό κράτος πει ''ας συμφωνήσουμε σ' ένα δημοψήφισμα''... το σταματάμε αυτό. Ναι προφανώς, αυτή είναι η οδός που όλοι οι Καταλανοί επιθυμούν», δήλωσε.
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Διαδήλωσαν για την ενότητα της Ισπανίας

Με τη σύγκρουση ανάμεσα στους θεσμούς της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας και της ισπανικής κυβέρνησης να βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο των τελευταίων σαράντα ετών, χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ισπανικές σημαίες, διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη, τη Βαρκελόνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας.
Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες, έπειτα από έκκληση μιας συντηρητικής οργάνωσης, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μερικοί διαδηλωτές φώναζαν «ο Πουτζεμόντ στη φυλακή».
Στη Βαρκελόνη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν ισπανικές σημαίες διαδήλωσαν το πρωί μπροστά από το μέγαρο της Ζενεραλιτάτ, της καταλανικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα.
Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας.
Βουλή ΚαταλονίαςAP Photo/Manu Fernandez

Τα σενάρια για μετά την 1η Οκτώβρη

Όλοι στην Καταλονία διερωτώνται τι θα γίνει μετά την Κυριακή. Αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί ομαλά και κερδίσει το «ναι», η καταλανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία μέσα σε διάστημα δύο ημερών.
Αν η ψηφοφορία είναι τελικά «μισή», με όλους τους περιορισμούς που ενδεχομένως θα επιβάλει η παρέμβαση της αστυνομίας, οι προοπτικές είναι πιο συγκεχυμένες. 
Στην περίπτωση αυτή, η καταλανική κυβέρνηση εξέτασε έως και την πιθανότητα να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ως μέσο αντίδρασης, μολονότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που ο επικεφαλής της, Κάρλες Πουτζντεμόν, αποκλείει προς το παρόν. 
Στην περίπτωση που δεν μπορέσει να γίνει η ψηφοφορία, το σκηνικό μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι καταλανικές αρχές είναι απρόβλεπτο.
Αφ' ενός, η καταλανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προκηρύξει νέες εκλογές για να προσπαθήσει να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας.
Αφ' ετέρου, θα πρέπει επίσης να δούμε τον βαθμό της καταστολής που θα επιχειρήσει να επιβάλει το ισπανικό κράτος. 
Εάν η κεντρική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της κατά του δημοψηφίσματος, ενδέχεται η κυβέρνηση Ραχόι να προστρέξει στη συνέχεια στο άρθρο 155 του Συντάγματος, καταργώντας έτσι τους θεσμούς της αυτόνομης διακυβέρνησης της Καταλονίας.
Με όλα αυτά, ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες μέρες, η πληγή που άνοιξε το ισπανικό κράτος στην Καταλονία θα παραμείνει ανοιχτή. Το ίδιο και η σύγκρουση.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: