Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

«Έχουμε ακόμη δρόμο»


Δεν θέλει... επανάπαυση ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, κατά την ομιλία του στο Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στάθηκε στις δυσκολίες που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις επενδύσεις και να ζητήσει προσήλωση στο πρόγραμμα...


Ο επικεφαλής της ΤτΕ αναγνώρισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά, ωστόσο, επισήμανε ότι δεν χρειάζεται επανάπαυση και ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ανέφερε ότι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί φέτος κατά 1,7%, ενώ η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί το 2018 και το 2019 αγγίζοντας το 2,4% και 2,7% αντιστοίχως.

Χαρακτήρισε την καθυστέρηση της τρίτης αξιολόγησης ως τον σημαντικότερο και αμεσότερο κίνδυνο και ζήτησε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Για τις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας ήταν καθησυχαστικός αναφέροντας "ότι ουδεμία απολύτως ανησυχία δικαιολογείται για την πορεία τους." Προσέθεσε ωστόσο ότι πρέπει, να ενταθούν οι προσπάθειες των τραπεζών ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου μάλιστα ότι οι στόχοι για το 2018 και το 2019 είναι πιο φιλόδοξοι από τους φετινούς.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν απέφυγε και τις αιχμές αναφορικά με τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι απαιτείται αποφασιστική και οριστική άρση εμποδίων που ανακύπτουν από μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες. Πρόσθεσε δε ότι αυτές επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δυσχεραίνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Υποστήριξε ότι η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταβολές των τελευταίων επτά χρόνων έχουν καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και έχουν δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ωστόσο, όπως παρατήρησε οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων. Και μόνη οδός για να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, με έμφαση στους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα υπάρχει, ακόμη, δρόμος για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017-2019, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για την μετά το πρόγραμμα εποχή. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: