Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η ακροδεξιά στη γερμανική Βουλή LIVE

Γερμανικές εκλογές (2017)
Η πιο μακρά και ίσως πιο βαρετή προεκλογική περίοδος της Γερμανίας φθάνει στο τέλος της, με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα exit poll να επιβεβαιώνουν την επικράτηση του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ με ψαλιδισμένο το ποσοστό της σε σχέση με τη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Συντριπτική ήττα δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που οδεύει στην αντιπολίτευση. Τρίτο το κόμμα το ακροδεξιό AFD...

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το πιθανότερο σενάριο για τη κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει είναι το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ να συμπράξει με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους.  

Άρχισαν τα παζάρια οι Φιλελεύθεροι (19:24)

Το γεγονός το SPD δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα συμμετάσχουμε εμείς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FPD) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Είσοδος στη Μπούντεσταγκ με ακροδεξιές κραυγές (19:23)

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από το ακροδεξιό AfD δείχνει και την πορεία που θα ακολουθήσει κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος.
Οι εκπρόσωποι του κόμματος τόνισαν ότι «Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και το λαό μας» και μίλησαν για «ισλαμοποίηση της Γερμανίας».

Δύο σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης (19:21)

Γερμανικές εκλογέςAP Photo Jens Meyer
Αν επιβεβαιωθούν τα exit poll, δύο είναι τα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης.
  • Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση με του Σοσιαλδημοκράτες αν και η αναπληρώτρια πρόεδρος του SPD δήλωσε πως το κόμμα της «πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση».
  • Και δεύτερο σενάριο, ίσως και επικρατέστερο: To CDU να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους. 

Ψυχρολουσία στη Γερμανία μετά τα exit poll (19:16)

Γερμανικό ΚοινοβούλιοAP Photo/Markus Schreiber
Ανταπόκριση Βερολίνο: Μπάμπης Αγρολάμπος
Ψυχρολουσία έφερε η ανακοίνωση της εκτίμησης αποτελέσματος που έκανε το ινστιτούτο Infratest dimap για την δημόσια τηλεόραση, μόλις έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία.
Η εικόνα από τα επιτελεία των κομμάτων έδειξε τους συγκεντρωμένους να βλέπουν παγωμένοι τα αποτελέσματα.
Αντιθέτως, στα γραφεία του ακροδεξιού AfD ο επικεφαλής Αλεξάντερ Γκάουλαντ έκανε τις πρώτες πανηγυρικές δηλώσεις για την θριαμβευτική είσοδος του κόμματος στην ομοσπονδιακή Βουλή και μάλιστα στην τρίτη θέση, αποτέλεσμα που ρίχνει βαριά τη σκιά του καθώς είναι η πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά που ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Μαύρη ημέρα για τους Σοσιαλδημοκράτες (19:10)

«Είναι μία βαριά ήττα και αυτό σημαίνει και το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. Πρέπει να πάμε στην αντιπολίτευση» δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών. Εάν επιβεβαιωθεί το exit poll το SPD θα έχει καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις (19:05)

Exit Poll (1)
  • CDU/CSU: 32,5 %  (41,5% το 2013)
  • SPD: 20 % (25,7% το 2013)
  • Φιλελεύθεροι (FDP): 10,5 % (4,8% το 2013)
  • AfD: 13,5 % (4,7% το 2013)
  • Die Linke: 9 % (8,6% το 2013)
  • Πράσινοι: 9,5 % (8,4% το 2013)
Exit Poll (2)
  • CDU/CSU: 33,5 %
  • SPD: 21 %
  • Φιλελεύθεροι: 10 %
  • AfD: 13 %
  • Die Linke: 9 %
  • Πράσινοι: 9 %

Απογοήτευση στο SPD (18:49)

Σαφής η απογοήτευση του υπουργού Εξωτερικών, αντικαγκελάριου και στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών για το τι μπορεί να πετύχει το κόμμα του στις κάλπες: «Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα» είπε. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στο SPD ποσοστό 21-22% δηλαδή περίπου 15 μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες. Η συγκυβέρνηση με την κεντροδεξιά δεν δείχνει να έχει ωφελήσει το κόμμα.  

Η πατατόσουπα της Μέρκελ (18:37)

Dreamstime
O προεκλογικός αγώνας στη Γερμανιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά βαρετός. Η Άνγκελα Μέρκελ εκτός από τις δεκάδες συνεντεύξεις και ομιλίες που έδωσε δεν έκρυψε και κάποιες προσωπικές στιγμές από την καθημερινότητά της...
Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκάλυψε πως φτιάχνει την πατατόσουπα, ξεφεύγοντας έστω και λίγο από τα τετριμμένα.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Deutsche Welle, η ισχυρή κυρία της Γερμανίας εκμυστηρεύτηκε πως για να κάνει πατατόσουπα δεν χρησιμοποιεί μίξερ, αλλά πιέζει τις πατάτες με ειδικό εξάρτημα!
Μπορεί η πληροφορία για το πως μαγειρεύει η Μέρκελ να μην έχει μεγάλη σημασία ωστόσο, τα «μαγειρέματα» για το σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών θα κεντρίσουν σίγουρα το ενδιαφέρον των πολιτών.   

Η ανοδική πορεία του ακροδεξιού κόμματος (18:20)

Στις 19.00 τα πρώτα exit poll (18:15)

Δημοσκόπηση
Τα εκλογικά κέντρα στις εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Εκείνη τη στιγμή θα ανακοινωθούν και τα πρώτα exit poll.
Ένα πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013.  

ΕΚΛΟΓΕΣ 2013  (συνολικά 631 έδρες)

◾ CDU/CSU:  311 έδρες -  41,5%
◾ SPD:  193 έδρες - 25,7%
◾ Die Linke: 64 έδρες - 8,6%
◾ Πράσινοι: 63 έδρες - 8,4%
◾ Φιλελεύθεροι (FDP): 0 έδρες - 4,8%
◾  «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD): 0 έδρες - 4,7%

Γερμανικές κάλπες και στο βάθος... Ελλάδα (18:08)

Κρίστιαν ΛίντνερΟ πρόεδρος και κεντρικός υποψήφιος του FDP | AP Photo/Markus Schreiber
Αρκετά πιθανή θα πρέπει να θεωρείται μία κυβερνητική συνεργασία των χριστιανικών κομμάτων με τους Φιλελεύθερους κάτι μάλιστα που είχαμε δει και στο παρελθόν.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αναλυτές σημειώνουν πως η γερμανική πολιτική θα έχει ένα λιγότερο φιλικό πρόσωπο προς την Ελλάδα.
Οι Φιλελεύθεροι έχουν καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης με τους Συντηρητικούς θα ζητήσουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις χώρες της Ευρωζώνης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters (σ.σ. στα τέλη Ιουλίου), ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και μέλος του προεδρείου του κόμματος αναφερόμενος στην Ελλάδα ζήτησε την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, τονίζοντας ότι «χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία εφήρμοσαν με συνέπεια δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες». Αντίθετα, όπως σημείωσε, «στην Ελλάδα δεν σημειώνεται καμία πρόοδος την τελευταία εξαετία» και «κατά συνέπεια η χώρα θα έπρεπε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης με τη βοήθεια της Ε.Ε.».
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, στο προεκλογικό πρόγραμμα των Φιλελευθέρων προβλέπεται μια συντεταγμένη έξοδος χωρών από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς ωστόσο ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ε.Ε. 

Στην ουρά υπομονετικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ για να ψηφίσει (17:52)

Ρωσικά ρομποτάκια (17:51)

Οι Γερμανοί ψηφίζουν στις ομοσπονδιακές εκλογέςAP Photo/Markus Schreiber
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild υπάρχουν ενδείξεις... έντονης ρωσικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο, από «ρομποτάκια» που κάνουν «κλικ» στο Twitter διαδίδοντας μαζικά το μήνυμα του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία». Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν πριν από μερικές ημέρες αλλά τα tweets τους έχουν περισσότερα από 600 Likes και Retweets.
Πολλαπλοί λογαριασμοί μοιράζονται το ίδιο μήνυμα... 

Στο μυαλό της Άνγκελα Μέρκελ... (17:39)

Γερμανικές εκλογέςAP Photo Jens Meyer
Αν και οι Φιλελεύθεροι είναι ο παραδοσιακός κυβερνητικός εταίρος των χριστιανικών κομμάτων (συνεργάστηκαν τελευταία μεταξύ 2009-2013), αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα τονίζουν πως η καγκελάριος προκρίνει σαφέστατα τη συνέχιση της συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αφενός, επισημαίνουν οι ίδιοι, οι δυο πλευρές είχαν μια άψογη συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αφετέρου η Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να κυβερνά με μια ευρεία πλειοψηφία από το να πειραματιστεί με μια μικρότερη πολιτική δύναμη, όπως είναι οι Φιλελεύθεροι και αυτό παρότι βρίσκονται ιδεολογικά πιο κοντά.
Η απόφαση της νυν και όπως όλα δείχνουν και μελλοντικής καγκελαρίου θα κριθεί εντέλει από τα τελικά ποσοστά των κομμάτων.
Σε περίπτωση που συγκεντρώσει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία μαζί με το FDP, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει το κόμμα της για την αναγκαιότητα συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού.

Οι βασικοί «παίκτες» των εκλογών (17:33)

Γερμανικές εκλογέςAP Photo
Περίπου 30 κόμματα διεκδικούν την ψήφο των Γερμανών πολιτών στις ομοσπονδιακές εκλογές που διεξάγονται σήμερα. 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα με τη ψήφο τους να καθορίσουν την κυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σας παρουσιάζουμε, τους βασικούς «παίκτες» της εκλογικής αναμέτρησης:

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίας (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU)

►Πρόεδροι: Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και Χορστ Ζεεχόφερ (CSU)
►Κεντρική υποψήφια: Άνγκελα Μέρκελ
►Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 41,5%

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD)

►Πρόεδρος και βασικός υποψήφιος: Μάρτιν Σουλτς
►Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 25,7%

Η Αριστερά (Die Linke)

►Πρόεδροι: Κάτια Κίπινγκ, Μπερντ Ρίξινγκερ
►Βασικοί υποψήφιοι: Ζάρα Βάγκενκνεχτ, Ντίτμαρ Μπαρτς
►Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 8,6%

Συμμαχία ’90 / Πράσινοι

►Πρόεδροι: Ζιμόνε Πέτερ, Τζεμ Έτζντεμιρ
►Επικεφαλής υποψήφιοι: Τζεμ Έτζντεμιρ, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ
►Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 8,4%

Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)

►Πρόεδρος και κεντρικός υποψήφιος: Κρίστιαν Λίντνερ
►Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 4,8%. Λόγω του εκλογικού ορίου του 5% έμεινε εκτός ομοσπονδιακής Βουλής.

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

►Πρόεδροι: Φράουκε Πέτρι, Γεργκ Μόιτεν
►Βασικοί υποψήφιοι: Αλεξάντερ Γκάουλαντ, Άλις Βάιντερ
►Ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές 2013: 4,7%. Λόγω του εκλογικού ορίου του 5% έμεινε εκτός ομοσπονδιακής Βουλής.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: