Σε παγκόσμιο συναγερμό έθεσε την διεθνή κοινότητα, για μια ακόμη φορά, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος πάτησε και πάλι το κουμπί, αυτή τη φορά τεστάροντας μια πολύ ισχυρή βόμβα υδρογόνου. Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή της χώρας...
«Η επιτυχής δοκιμή θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», ανακοίνωσε η Πιονγκγιανγκ και μουδιασμένη η Δύση, οι σύμμαχοί της - και όχι μόνο - ψάχνουν τώρα την κατάλληλη απάντηση. Αύριο, Δευτέρα συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπονόησε ήδη ότι η στρατιωτική δράση αποτελεί επιλογή του ενώ συγκάλεσε εκτάκτως την ομάδα εθνικής και πυρηνικής ασφάλειας. Ωστόσο, κρατά σαφώς πιο χαμηλούς τόνους από ότι στο πρόσφατο παρελθόν που απειλούσε ανοιχτά με πόλεμο τον Κιμ Γιονγκ Ουν, προκαλώντας αντιδράσεις. Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν δήλωσε πως θα ετοιμάσει πακέτο νέων κυρώσεων, ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. «Αν οι χώρες θέλουν να κάνουν δουλειές με τις ΗΠΑ, προφανώς θα εργάζονται με τους συμμάχους μας για να αποκλείσουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομικά», πρόσθεσε.
Ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που προειδοποιούσε για αυτοσυγκράτηση, τάχθηκε υπέρ «της κατάλληλης απάντησης», σε συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ. Στο μεταξύ, το Πεκίνο, φιλικό προσκείμενο στην Πιονγκγιανγκ, «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή, καλώντας την Πιονγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη δοκιμή. «Αν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, είναι απολύτως απαράδεκτο. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα», είπε χαρακτηριστικά. Σκληρή απάντηση στη Βόρεια Κορέα, ζήτησε η Σεούλ, ενώ από πλευράς Ευρώπης, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασαν την πυρηνική δοκιμή και ζήτησαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ, καθώς «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση». Στην ίδια γραμμή, και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.
Η περίπτωση του οικονομικού στραγγαλισμού
Τον οικονομικό στραγγαλισμό της Βόρειας Κορέας μέσω κυρώσεων προκρίνουν εκτός των ΗΠΑ κι άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία που πιέζει για κυρώσεις με στόχο το εμπόριο πετρελαϊκών ειδών, ώστε να σταματήσει ο ανεφοδιασμός καυσίμων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, αναμένεται να συναντήσει τις σθεναρές αντιδράσεις της Κίνας που αποτελεί προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.
Ο Τραμπ σήμερα τα έβαλε με την Κίνα για το ζήτημα. «Η Βόρεια Κορέα είναι κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά ντρέπεται για την αποτυχία», έγραψε στο twitter. Αργότερα έγραψε ξανά ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», χωρίς, ωστόσο, να κατονομάσει την Κίνα.
Το υπερ-όπλο του Κιμ Γιονγκ Ουν
Η βόμβα υδρογόνου - όπως ανακοίνωσε η Πιονγκγιανγκ - ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός στη βορειοανατολική Κίνα, περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό - φυσικό σύνορο με τη Βόρεια Κορέα. Στην κορεατική χερσόνησο σημειώθηκαν δύο σεισμοί εστιακού βάθους 10 χιλιομέτρων, με διαφορά οκτώ δευτερολέπτων.
Η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων. «Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες πέντε δοκιμές», δήλωσε καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ, συνηγορώντας ότι πρόκειται για δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Η δοκιμή έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η δυνατότητα βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)», υποστηρίζει η Πιονγιάνγκ υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούλιο έγιναν άλλες δύο δοκιμές πυραύλων με βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός της ακτίνας τους.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου