Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Πάλι «φλερτάρει» με το μαύρο στο Mega

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΕΣΡ αρμόδιο για το σήμα
 

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Mega, που κρατάνε οκτώ μήνες τώρα ανοιχτό το κανάλι για να έχουν έσοδα οι τράπεζες, προειδοποιούν πως αν δεν πληρωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Και αυτό θα έχει αποτέλεσμα να «χτυπηθούν» οι διαφημίσεις και, κατά προέκταση, οι τράπεζες, που επιρρίπτουν τις ευθύνες στους άλλους...

Υπάρχει πράγματι το ερώτημα προς τις τράπεζες γιατί δεν έχουν συναινέσει μέχρι τώρα στο άνοιγμα ενός λογαριασμού για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όπως έγινε στον ΔΟΛ, έπειτα από δικαστική απόφαση. Στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων του ΔΟΛ, για να ανοίξει ο λογαριασμός εξασφαλίστηκε η συναίνεση της Alpha Bank και έτσι το δικαστήριο δικαίωσε το αίτημα των εργαζομένων (και του Στ. Ψυχάρη), μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής στις 3 Μαρτίου 2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Στην περίπτωση του Mega, το κανάλι είναι σε λειτουργία και το δάνειο εξυπηρετείται, με άμεση είσπραξη μετρητών από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν εγγυήσεις σε τιμολόγια για το τρέχον έτος (35 εκατ. ευρώ) και ως ενέχυρο σοβαρά περιουσιακά στοιχεία, όπως η «χρυσή» ταινιοθήκη του Mega.

Στο μεταξύ, η υπόθεση της υποβάθμισης του σήματος του Mega από την Digea οδεύει προς έλεγχο από την ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ, που κατά το Σύνταγμα, όπως προκύπτει και από την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (95.2017), είναι αρμόδιο για τη Ραδιοτηλεόραση. Κοινώς, δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, ούτε από την ΕΕΤΤ, αν δεν υπάρχει η τελική κρίση από το ΕΣΡ. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή ζήτησε να μην υπάρξει καμία μεταβολή μέχρι τις 15 Μαρτίου, με την προϋπόθεση πως η Τηλέτυπος θα καταβάλει 98.000 ευρώ για τις τρέχουσες και τις παλαιότερες υποχρεώσεις της.

«Αυτοδικία» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης την υποβάθμιση από την Digea της ποιότητας του ψηφιακού σήματος των καναλιών που δεν πληρώνουν το ενοίκιο. Φέρνοντας το παράδειγμα των κακοπληρωτών ενοικιαστών, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ μίλησε για τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ενώ ανέφερε πως πολλά μέλη του ΕΣΡ έχουν τη γνώμη πως η Digea δεν έχει το δικαίωμα να κατεβάζει τους πομπούς και να ρίχνει μαύρο στα κανάλια των πελατών της.

Στο μεταξύ, τρία μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και ένας νομικός ορίστηκαν στην Επιτροπή που θα ελέγξει τη διαμάχη μεταξύ Mega και Digea για την απειλούμενη υποβάθμιση του σήματος του Mega. Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ορίστηκε ο Ιωάννης Αναστασάκος, μέλος της ΕΕΤΤ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της AGB, ενώ μετέχουν ακόμη ο Ν. Παπαουλάκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, και ο Α. Λαμπρινόπουλος. Ο Ν. Παπαουλάκης ήταν αυτός που υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης του τηλεοπτικού φάσματος στην Digea το 2014 και έχει πιστοποιήσει πολλάκις ότι ο ιδιώτης πάροχος δικτύου υπερκαλύπτει πληθυσμιακά τη χώρα με ψηφιακό σήμα.
typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: