Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Όταν οι δημοσιογράφοι φόρεσαν φανέλα

Οικονόμου - Πορτοσάλτε - Καψής - Πρετεντέρης
Κόντρα στην παράδοση να κρατούν κρυφές τις πολιτικές τους πεποιθήσεις

Τα τελευταία δυο χρόνια κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός όλων όσων έχουν συμβεί – ανεξάρτητα από το πώς τοποθετείται κανείς, έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις ένα παράδοξο φαινόμενο στα ΜΜΕ, κόντρα στην παράδοση χρόνων που θέλει τους δημοσιογράφους να μην τοποθετούνται υπέρ ή κατά ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης… Πολλοί λοιπόν δημοσιογράφοι αγνοώντας τον άγραφο κανόνα ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν τις προτιμήσεις τους!..


Κι αν η αρθρογραφία ή ο τηλεοπτικός σχολιασμός για ορισμένους δεν είναι ικανή απόδειξη και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι, διότι εδώ αναφερόμαστε στους δημοσιογράφους που παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, όχι στους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική, αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση ή αποκαλύπτουν αληθινά σκάνδαλα (όχι τύπου Βασίλη Χιώτη για το σπίτι του πρωθυπουργού ή το 12% του Κατρούγκαλου)… τότε μια ματιά στα social media αρκεί για να αποκαλυφθεί το μέγεθος των δημοσιογράφων που έχει φορέσει φανέλα και τα παλαιότερα χρόνια αυτοσυστήνονταν ως αντικειμενικοί, αξιόπιστοι και ακομμάτιστοι!

Και επαναλαμβάνουμε, αναφερόμαστε σε δημοσιογράφους που βρίζουν απροκάλυπτα τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και τοποθετούνται υπέρ της ΝΔ ή κάποιου άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης!

Βεβαίως κάποιοι εξ αυτών προσπαθούν να κρύψουν τη φανέλα λέγοντας ότι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και το ίδιο έκαναν και με προηγούμενες κυβερνήσεις… δίνοντας έμφαση στο ότι ασκούν κριτική στην εξουσία… Ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν έτσι η κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν κανόνες και όρια που κανείς δεν τολμούσε να παραβιάσει, σε αντίθεση με την ευκολία που γίνεται σήμερα!

Για παράδειγμα όσο και να ψάξει κανείς δεν θα βρει εφάμιλλη δήλωση δημοσιογράφου του επιπέδου και της προβολής του Δημήτρη Οικονόμου που είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, «Αντιπαθώ τον ΣΥΡΙΖΑ»! Αντίστοιχα δεν υπάρχει προηγούμενο δημοσιογράφος όπως ο Άρης Πορτοσάλτε να εμφανίζεται σε κοπή πίτας, όπως συνέβη στην εκδήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη και να τον επευφημούν οι ψηφοφόροι!

Επίσης κανείς μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα τολμούσε να ψέξει το θεσμό, αλλά και το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας… όπως συνέβη με τον Γιάννη Πρετεντέρη πέρυσι το καλοκαίρι γράφοντας «Πρόεδρος από τα αζήτητα»!

Επιπλέον πολύ δύσκολα θα συναντήσει κανείς – όχι στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, περίπτωση όπως του Παντελή Καψή που μπαινοβγαίνει με άνεση στην πολιτική και τη δημοσιογραφία.

Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες είναι γνωστές… άλλοτε μεγαλύτερου και άλλοτε μικρότερου βεληνεκούς δημοσιογράφων που καθημερινά παραδίδουν μαθήματα ακραίας μεροληψίας στα social media!

Όπως υπάρχουν και πολλοί παρουσιαστές ψυχαγωγικών εκπομπών που παίρνουν θέση κατά της κυβέρνησης, χωρίς το φόβο που υπήρχε στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις…

Το πρόβλημα όμως δεν είναι απαραίτητα η φανέλα, διότι υπάρχουν και δημοσιογράφοι με κόκκινες, ροζ, εμπριμέ ή άλλων χρωμάτων φανέλες… Το πρόβλημα είναι όταν προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η φανέλα τους είναι αόρατη!
enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: