Φέτος η εννιάχρονη Ελίνα θα ντυθεί κομάντο. Η στολή της περιλαμβάνει σύνολο παραλλαγής, με χαμηλοκάβαλο σορτς, τοπ που αφήνει ακάλυπτο τον αφαλό και τη μισή κοιλιά, μπερέ με εθνόσημο, γκέτες, φυσεκλίκια...
Δοκιμάζοντας τα όρια ανοχής της μητέρας της, η μικρή ζήτησε να της αγοράσει και όπλο. Η μητέρα τράβηξε τη διαχωριστική γραμμή: «Ε, όχι και όπλο».
Το κοριτσάκι δεν το έβαλε κάτω, όλο και κάποιο συγγενή θα έπειθε να της το πάρει.
Κομάντο χωρίς όπλο γίνεται; Δεν γίνεται.
Η στολή αγοράστηκε πριν εκδοθεί η σχετική οδηγία του υπουργείου Οικονομίας που απαγορεύει «την εμπορική προβολή προϊόντων, όπως οι άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές σε ιστοσελίδες ή/και καταστήματα, προκειμένου να μη στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και να μην αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής, παραβιάζοντας την ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη».
Στην ίδια οδηγία, περιλαμβάνεται η απαγόρευση της προβολής παιδικών στολών Χίτλερ, με το αιτιολογικό ότι «η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός».
Η απαγόρευση -που δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη αφού τα καταστήματα με εποχικά είδη έχουν ήδη διαφημίσει και πουλήσει την πραμάτεια τους- βασίζεται σε γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
«Προϊόντα που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο, στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί, εξοικειώνοντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα» αναφέρει το σκεπτικό της γνωμοδότησης.
Στην Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Παιδιού, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το Ινστιτούτο του Παιδιού και άλλοι φορείς.
Πώς αντέδρασε η αγορά στην απαγόρευση; Μια πρώτη γεύση παίρνει κανείς από τους προωθητικούς καταλόγους μεγάλων πολυκαταστημάτων.
Για παράδειγμα, η στολή του κοριτσιού κομάντο, που διαφημίζεται με μοντέλο μια ανήλικη σε προκλητική πόζα με έντονο μακιγιάζ, περιέχεται στον έντυπο κατάλογο μεγάλης αλυσίδας.
Aντίθετα, ως διά μαγείας το εικονίδιο με το κοριτσάκι αφαιρέθηκε από το ηλεκτρονικό κατάστημα της ίδιας αλυσίδας.
Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα. Φέτος, όπως πέρυσι, μαθήτριες του Δημοτικού θα ντυθούν σέξι μπατσίνες με χειροπέδες και κλομπ, ξεβράκωτα κομάντο που κυνηγάνε ημίγυμνα αόρατους εχθρούς, βαμπιρέλες με διχτυωτά καλσόν, αιμάτινα κραγιόν και τσόκερ στον λαιμό, παίζοντας με την εικόνα μιας άγουρης σεξουαλικότητας που ακόμα διαμορφώνεται και που βρίσκει μοντέλο μίμησης σε φτηνιάρικους καταλόγους με ανήλικα κορίτσια που ποζάρουν σαν μικρομέγαλες ντίβες.
Αντίστοιχα τα αγόρια θα εξαντλήσουν κάθε παραλλαγή του μιλιταριστικού και αστυνομικού θεματολογίου: ειδικές δυνάμεις, πρασινοσκούφηδες, φέτος ξεχωρίσαμε τη στολή «αντιτρομοκράτης – FBI», με full face μάσκα, ενώ κομάντο και ΜΑΤατζήδες έχουν προ πολλού εξοβελίσει τις παραδοσιακές στολές καουμπόι, Ζορό και ινδιάνου.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συντηρητικός για να παρατηρήσει ότι πολλές κοριτσίστικες στολές προωθούνται σε συσκευασίες με δάνεια από τη βιομηχανία του πορνό - παρουσιάζοντας τα κορίτσια σαν πρωταγωνίστριες αισθησιακών ταινιών.
Ούτε χρειάζεται να είναι φανατικός ειρηνιστής για να νιώσει αποστροφή με την παντοκρατορία του κουμπουροφόρου μπάτσου και εξολοθρευτή με μυδραλιοβόλο που προβάλλεται ως πρότυπο ανδρισμού για τα αγοράκια.
Μήπως πέφτουμε θύματα μιας κακώς εννοούμενης «πολιτικής ορθότητας»; θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς.
Εξάλλου το δίπολο «αγόρι στρατιώτης – κορίτσι πριγκίπισσα» πάντα κυριαρχούσε στον έμφυλο καταμερισμό ρόλων, που ήθελε τα αγόρια να παίζουν με όπλα και τα κορίτσια με κούκλες.
Μήπως η όψιμη απαγόρευση των άσεμνων στολών λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, κάνοντας τον απαγορευμένο καρπό ακόμα πιο επιθυμητό;
Τα πρότυπα
Το πιο πιθανό είναι να μην τη λάβει κανείς υπόψη, με την εξαίρεση της στολής Χίτλερ, που ευτυχώς δεν πωλείται σε παιδικά καταστήματα.
Το θέμα των προτύπων -ανδρισμού, θηλυκότητας, σεξουαλικότητας- και του πώς προβάλλονται στα ανήλικα σώματα και τις παιδικές ψυχές είναι πολύ σύνθετο για να εξαντληθεί στις αποκριάτικες στολές, που από μόνες τους εμπεριέχουν το στοιχείο της υπερβολής και του γκροτέσκο.
Καλοδεχούμενη είναι η οδηγία του υπουργείου Οικονομίας, έστω ως ευαισθητοποίηση πάνω στο τι κοστούμια φοράμε στα παιδιά μας – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ακόμα πιο καλοδεχούμενη είναι η επιμόρφωση, χωρίς παρωπίδες και καθωσπρεπισμούς, όχι μόνο πάνω στις έμφυλες ταυτότητες, όπως η εβδομάδα που καθιέρωσε το υπουργείο Παιδείας, αλλά και στο πώς μπορεί ένα παιδί να διαβάζει πίσω από τις γραμμές των διαφημίσεων, γνωρίζοντας ότι πάνω απ’ όλα δεν είναι πελάτης αλλά φορέας δικαιωμάτων.
Η παιδικότητα δεν προστατεύεται με ντιρεκτίβες, ούτε μπορεί να κλειστεί σε μια αεροστεγή φούσκα τεχνητής αθωότητας.
Ομως η αρχή μπορεί να γίνει με μια συζήτηση με τα ίδια τα παιδιά, όχι μέσα από κηρύγματα και απαγορεύσεις, αλλά αντιμετωπίζοντας κριτικά τα κάθε λογής στερεότυπα – ροζ, γαλάζια ή χακί.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου