Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Πώς το αμερικάνικο όνειρο έγινε… καναδικό μετά τον Τραμπ


Ξεκίνησε σαν αστείο για πολλούς Αμερικάνους… Πού θα μετακομίσουμε αν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ; Όμως, την επομένη της 8ης Νοεμβρίου πολλοί ξύπνησαν από έναν εφιάλτη που δεν είδαν στον ύπνο τους. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ήταν κι επισήμως ο νέος πλανητάρχης και το αμερικανικό τους όνειρο είχε γίνει πλέον… καναδικό.


Ήδη...
ενώ η καταμέτρηση των ψήφων βρισκόταν σε εξέλιξη και ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδιζε την μία πολιτεία μετά την άλλη από την Χίλαρι Κλίντον, η σελίδα της Kαναδικής Yπηρεσίας Mετανάστευσης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και τελικά έπεσε λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας. Η είδηση φιλοξενήθηκε στα μέσα όλου του κόσμου. Ο Τραμπ ήταν ο νέος πρόεδρος και χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην Αμερική έψαχναν ήδη πληροφορίες για να μεταναστεύσουν στον Καναδά.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βράδυ - θρίλερ, την ώρα που κράσαρε η ιστοσελίδα της Υπηρεσία, πάνω από 200.000 άνθρωποι αναζητούσαν πληροφορίες για τη διαδικασία μετανάστευσης στον Καναδά. Μία εβδομάδα νωρίτερα οι χρήστες που επισκέπτονταν την σελίδα ήταν μόλις 17.000.



Να είσαι μουσουλμάνα και να είναι πρόεδρος ο Τραμπ

Η Lola Al-Uqdah δεν θα ξεχάσει το πρωί της 9ης Νοεμβρίου, όταν ο άντρας της, της είπε μόλις ξύπνησε ότι πρόεδρος ήταν ο Τραμπ. «Ένιωσα ότι κάποιος πήρε το οξυγόνο από το σώμα μου», λέει η Al-Uqdah στο Al Jazeera. «Τι θα κάνουμε τώρα;», αναφώνησε και σκέφτηκε την ασφάλεια τόσο της ίδιας όσο και της οικογένεια της.

Γιατί; Η Lola μητέρα 3 παιδιών, καθηγήτρια ψυχολογίας αλλά και μουσουλμάνα. Κι αν είσαι μουσουλμάνος στην Αμερική του Τραμπ, αυτό είναι «μια τρομακτική πραγματικότητα», θα πει.

«Δεν φοβήθηκα ποτέ για το γεγονός ότι είμαι μουσουλμάνα και για το ότι ντύνομαι αντίστοιχα. Αλλά πλέον πιθανόν αυτό να είναι ένα πρόβλημα. Ήδη πολλές γυναίκες σαν εμένα που έχουν πει ότι έχουν δεχτεί προσβλητικά σχόλια από συμπολίτες μας και κάποιες σταμάτησαν από φόβο να φορούν την μαντίλα τους», λέει η Al-Uqdah.

Ήδη τον τελευταίο χρόνο και με τον Τραμπ να κορυφώνει την προεκλογική του εκστρατεία, τα ρατσιστικά εγκλήματα με θύματα μουσουλμάνους έφτασαν στο ζενίθ τους, μετά την εποχή της 11η Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία του FBI για τα εγκλήματα μίσους στις ΗΠΑ το 2015 δείχνουν ότι από το σύνολο τους το 22,2% αφορούσαν μουσουλμάνους. Μετά την εκλογή Τραμπ δεκάδες ήταν δε τα μουσουλμανικά τεμένη που βανδαλίστηκαν, ενώ σε πολλά εστάλησαν απειλητικές επιστολές.

Μέχρι στιγμής, η  Lola Al-Uqdah ζει στο Νιου Τζέρσει, αλλά όχι για πολύ. Ήταν μία από αυτούς που κατά την προεκλογική περίοδο έλεγε ότι θα έφευγε στον Καναδά σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ και συνεχίζει να το εννοεί.

«Οι Καναδοί είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε ανθρώπους άλλων θρησκειών και κουλτούρων», λέει. «Ο ρατσισμός δεν είναι εξόφθαλμος και δεν κατευθύνεται από την κυβέρνηση. Δεν έχω ακούσει Καναδούς πολιτικούς να λένε αυτά που λένε οι Αμερικάνοι», θα σημειώσει.

Η Lola έχει επισκεφτεί τον Καναδά πολλές φορές και όλες ένιωσε ευπρόσδεκτη στη χώρα. Ονειρέυεται το Οντάριο ή το Κεμπέκ. Το μόνο που την απασχολεί είναι ότι κάνει κρύο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι και στον Καναδά οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων έχουν αυξηθεί επίσης. Για την ακρίβεια έχουν διπλασιαστεί, καθώς ενώ οι επιθέσεις με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος ήταν μόλις 45 το 2012, έφτασαν τις 99 το 2014.



Μια πορεία με ιστορία

Η μεταναστευτική πορεία από τις ΗΠΑ στον Καναδά, έχει μεγάλη ιστορία πίσω της.

Ήταν μετά την Αμερικανική Επανάσταση που χιλιάδες άποικοι αλλά και σκλάβοι μεταφέρθηκαν στον Καναδά. Στη συνέχεια ο πόλεμος στο Βιετνάμ έβαλε στο τρένο της φυγής τουλάχιστον 240 χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες.

Ο Τραμπ δεν είναι όμως ο πρώτος πρόεδρος που «διώχνει» τους Αμερικανούς από τη χώρα λόγω της εκλογής του. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες μετανάστευσαν μετά το 2004 προς τον Καναδά, όταν ο Τζωρτζ Μπους πήρε τα ηνία της χώρας. Ήταν το μεγαλύτερο αμερικανικό μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων 30 ετών.



Ένα κρύο «καλώς ήρθατε»

Οι περισσότεροι Καναδοί βλέπουν με καλό μάτι την επικείμενη αμερικανική εισροή.

Υπάρχει όμως και μία μερίδα ανθρώπων που τους περιμένουν με ένα κρύο «καλώς ήρθατε».

«Με ενοχλεί», θα πει στο Al Jazeera ένας 34χρονος Καναδός, ο Matt Cruz. «Οι Αμερικανοί είναι εγωκεντρικοί και ανίδεοι όταν πρόκειται για τον κόσμο γύρω τους. Θέλουν να έρθουν στον Καναδά για να ξεφύγουν από αυτό που αισθάνονται ότι είναι μια κακή κατάσταση, αλλά δεν θέλουν άλλους που έρχονται στη χώρα τους με τα ίδια κίνητρα», θα τονίσει.



Αποφασισμένη να ζήσει το καναδικό όνειρο

Όπως και να έχει η Lola Al-Uqdah είναι αποφασισμένη να ζήσει το καναδικό της όνειρο.

Μέχρι το 2018 που θα γίνει αυτό, έχει να τελειώσει το μεταπτυχιακό της, η μεγάλη κόρη της να συνεχίσει τις σπουδές της στο κολέγιο, η μεσαία να αποφοιτήσει από το λύκειο και η μικρή της να προετοιμαστεί ψυχολογικά για τη μετανάστευση. Ο σύζυγος της κάνει ήδη αιτήσεις για δουλειά στον Καναδά.

Ακόμα κι αν το σενάριο για τον Κανδά δεν έχει ευτυχές τέλος, η η Lola λέει το εξής: «Το ερώτημα δεν είναι το αν θα μεταναστεύσουμε, αλλά το που...».

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: