Σοκ και οργή προκαλούν τα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσω σωρείας παράτυπων αναθέσεων δήθεν έργων, αλλά και για υπέρογκες αμοιβές δημοσιογράφων, αγορές πανάκριβων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, επώνυμων δώρων και πολλών άλλων ασύλληπτων «εξόδων» από διοικητικά συμβούλια της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Αθήνα 9.84...
Στις σχετικές εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιγράφονται με λεπτομέρειες οι ατασθαλίες που έγιναν στην οικονομική διαχείριση. Καταλογίζονται στους φερόμενους ως υπευθύνους ποσά εκατομμυρίων τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν σε αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης η οποία προκλήθηκε..
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ακόμη κι όταν η χώρα έμπαινε στα μνημόνια, οι υπεύθυνοι.. της διοίκησης συνέχισαν να δίνουν την έγκρισή τους για κατασπατάληση εκατομμυρίων στην οποία φέρεται να επιδίδονταν για τουλάχιστον μια επταετία.
Η έκθεση του 2010, όπως και των προηγούμενων ετών (2003 -2010) είναι κομμάτια της δικογραφίας, η οποία μετά την πρόσφατη εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Ασπρογέρακα για παραπομπή σε δίκη 16 ατόμων, μελετάται από δικαστικό συμβούλιο που θα έχει την τελική κρίση.
Το σύνολο του δημόσιου χρήματος που κατασπαταλήθηκε ξεπέρασε τα 37 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν καταστραφεί ή και παραποιηθεί στοιχεία.
Σύμφωνα με την τελευταία μόνο έκθεση καταλογισμού του 2010:
*Ο αριθμός των δημοσιογράφων που απασχολήθηκαν ήταν πλέον του 88% των προβλεπόμενων θέσεων.
*Για πολλούς δεν προκύπτει νόμιμη απασχόληση.
*Κατεβλήθησαν υπέρογκα ποσά για υπερωρίες, χωρίς να δικαιολογείται ότι κάποιες φορές έφταναν το ύψος του κυρίως μισθού του εργαζομένου.
*Δόθηκαν χρήματα σε δημοσιογράφους χωρίς να προκύπτει ότι έκαναν έργο για το ραδιόφωνο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της Αννας Παναγιωταρέα που φέρεται να έλαβε 15.028 ευρώ χωρίς, όπως επισημαίνεται, «να υπάρχει καν σύμβαση, δηλαδή χωρίς καμία συγκεκριμένη συμβατική υποχρέωση εκ μέρους της, ούτε σχετική απόφαση του ΔΣ που να εγκρίνει ανάθεση έργου στη συγκεκριμένη δημοσιογράφο, για την οποία, επίσης, δεν προκύπτει η εκτέλεση έργου».
*Πλήρωναν αδρά σύμβουλο εργασίας χωρίς καμία απόδειξη παρασχεθέντος έργου.
*Σπαταλήθηκαν για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 1.322.170 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος το 2009-2010 ανήλθε στο ποσόν των 2.312.170 ευρώ και από το 2010-2011 στις 417.600 ευρώ.
*Εκτός σκοπού εκδηλώσεις κόστισαν 621.320 ευρώ.
*Για διαφημίσεις της επιχείρησης, ακόμη και σε Μέσα που δεν εξυπηρετούσαν τον σκοπό, ξοδεύτηκαν 495.123 ευρώ.
*Για αγορά εφημερίδων έδωσαν 60.000 ευρώ, για έξοδα κίνησης και ταξιδιών γνωστών δημοσιογράφων και όχι μόνο καταβλήθηκαν αναιτιολόγητα 60.000 ευρώ.
*Οι δαπάνες... φιλοξενίας ανήλθαν στις 39.000 ευρώ.
Βεβαίως, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι αναφερόμενες μη νόμιμες δαπάνες δεν συνιστούν την οριστική κρίση του ελέγχου και συνεπώς της δημοσιονομικής ευθύνης των κατονομαζόμενων υπολόγων, διότι τελούν υπό την επιφύλαξη των απαντήσεών τους, με τις οποίες πιθανόν να διαφοροποιηθεί το παρόν πόρισμα ως προς τη νομική ή πραγματική βασιμότητά του.
Από το συνολικό βεβαίως πόρισμα ελέγχου προκύπτουν πολλά περισσότερα «έξοδα» στο βάθος της οκταετίας, τα οποία εκτινάσσουν τη ζημιά στις 37.253.508 ευρώ…
- από εκτενές ρεπορτάζ που υπογράφει η Κατερίνα Κατή στην εφημερίδα Documento (ολόκληρο EΔΩ)
zoornalistas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου